Kistik fibrozis, dünyada yüzbinlerce kişiyi etkisi altında bırakan, solunum ve sindirim güçlüklerine neden olan bir sağlık sorunudur.
Kistik fibrozis, dünyada yüzbinlerce kişiyi etkisi altında bırakan, solunum ve sindirim güçlüklerine neden olan bir sağlık sorunudur. Bu hastalık, bebekler ve çocuklar dahil her yaşta ortaya çıkabilir ve bu geni taşıyan ebeveynleri yolu ile bebeğe de geçebilir. Makalemizde bebeklerde kistik fibrozis belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.
Kistik fibrozis nedir?
Kistik fibroz, vücuttaki salgı bezleri tarafından daha kalın mukus ve ter üremesi şeklinde belirti veren, kimi zaman hayati tehlikeye neden olabilecek bir hastalıktır. Kistik fibrozis, akciğer, pankreas, bağırsak, ter bezleri ve dış salgı bezlerinde görülür ve genetiktir. Bazı durumlarda, biriken mukus akciğerlerde, sindirim yolunda olabilir ya da vücudun diğer bölümlerine geçebilir. Bu da akciğerlerde solunuma olumsuz etki ederek hayatı tehdit eder. Bir bebek veya çocuk kistik fibroz olduğunda mukus, akciğerler, pankreas ve karaciğerde birikir, bu durum sadece, organ fonksiyonlarını olumsuz etkilemekle kalmaz, bu bölgeleri enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getirir.
Kistik Fibrozis nasıl hayati tehlike taşır?
Kistik fibrozistte karaciğer, akciğer ve pankreas gibi organlarda enfeksiyon durumu söz konusudur, ancak çoğu çocukta hayatı tehdit eden asıl unsur akciğerlerde biriken mukustur. Akciğerler fetüsle birlikte gelişen son organlardan biridir, doğumdan önce bebek anne karnında akciğer fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremez. Bu yüzden bebeklerin akciğerlerini kullanmayı öğrenmesi zordur.
Akciğerlerdeki mukus bebeğin nefes almasını zorlaştırır. Ayrıca, kistik fibrozis mukusunun sindirim sisteminde birikmesi yenidoğanın önemli bileşenleri işlemesini önler. Genellikle, kistik fibrozis zayıf ve nefes alma problemleri olan bebeklerde, çocuklarda daha sık görülür.
Bebeklerde, çocuklarda kistik Fibrozis nedenleri nelerdir?
Kistik fibrozis genelde genetik bir hastalıktır ve ebeveynlerden çocuğa geçer. Şayet kistik fibrozis genetik kaynaklıysa, ebeveynlerinden geçtiyse,kistik fibrozisi durdurmanın herhangi bir yolu yoktur.
Bebeklerde ve çocuklarda Kistik Fibrozis belirtileri nelerdir?
Bebeklerde ve çocuklarda Kistik Fibrozis nasıl tedavi edilir?
Her ne kadar tıpta hızlı gelişmeler oluyorsa da maalesef Kistik Fibrozis’in henüz kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak erken tanı ile hastalığın kontrol edilmesi ve yaşam kalitesinde yükselme sağlanabilir. Bunun için doktor kontrolünde aşağıdaki tedaviler gerçekleştirilebilir:
Enfeksiyonlardan korunma sağlanmalıdır: Grip, Hemofilus influenza B (HIB) ve pnömokok aşıları mutlaka yapılmalı
Balgam sökücüler, enfeksiyonlar sırasında antibiyotikler, gereğinde hastaneye yatarak tedavi
Solunum fizyoterapisi
Sindirim enzimlerinin takviyesi ile beslenmenin düzenlenmesi sağlanmalıdır.