Dilde siyahlaşma, dilin tamamının veya bir kısmının kararması ile meydana gelen bir durumdur. Dil yüzeyinde siyahlaşmaya, dilde siyah kıllanma da eşlik edebilir. Dili siyahlaşan kişiler genelde ağızlarında kötü bir tat ve kuruluktan muzdariptirler. Dil siyahlaşması, enfeksiyondan dolayı yahut kullanılan ilaçların yan etkisi olarak bebeklerde de ortaya çıkabilir.
Ölü hücre birikmesi
Dil, kastan oluşan bir organdır ve mukoza ile kaplıdır. Dilin üst yüzeyinde papilla denilen minik minik çıkıntılar bulunur. Bu çıkıntılar büyüdüğünde ve dilde ölü hücreler biriktiğinde, zamanla dilde siyahlaşmalar, siyah noktalar, siyah lekeler meydana gelebilir. Dilin görünümündeki değişim genellikle dilin arkasında başlayıp, dilin önüne doğru ilerleyebilir.
Sigara içme
Bu kötü alışkanlık da dilde ve ağız içinde zamanla siyahlaşmaya neden olabilir.
İlaçların yan etkileri
Çeşitli ilaçlar özellikle antibiyotikler, ağız içindeki bakteri dengesini bozup dilde siyahlaşma gibi yan etkiye yol açabilir. Bizmut içeren ilaçlar da dilde siyahlaşma riskini artıran faktörlerdendir.
Kötü ağız hijyeni
Dişleri düzenli fırçalamamak, ağız temizliğini ihmal etmek de, dilde bakterilerin birikip, kararma yapmasına sebep olabilir.
Ağızdan nefes alıp verme
Gürcistan Bakanlığı Toplum Sağlığı verilerine göre, ağız yoluyla nefes alma da, dilde siyahlaşmaya neden olabilir. Ağız yoluyla nefes alma, bakterilerin ağızdan girmesine izin verip, papillada bakteri gelişimine yol açar, böylece dilde siyahlaşma meydana gelir.
Gargara kullanımı
Peroksit, witch hazel, mentol, astringent ve diğer oksitleyici ajan içeren gargaralar kullanılması dilde siyahlaşmaya yol açabilir.
Öncelikle yapmanız gereken şey cildiye veya dahiliye doktoruna gidip dildeki bu kararmanın nedenini tespit ettirmelisiniz.
Dil siyahlaşmasını tedavi etmek için ağız hijyenine çok dikkat etmeli, dişleri düzenli olarak fırçalamalı ve diş ipi kullanmalıdır.
Ağız sağlığı için günde 2-2,5 lt su içmeye devam etmeli.
Kullandığınız gargaralarda mentolsüz ve peroksit içermeyenleri tercih edin.
İlacın yan etkisi olarak dilde siyahlaşma meydana geldiyse, ilacı muadili ile değiştirin.
Dil kararmasının geçmesi için ananas tüketebilirsiniz. Bunun için ananası küçük parçalar halinde kesin, ağzınıza atıp 40 saniye boyunca emin ve daha sonra 8 dk boyunca çiğneyin. 8-10 gün boyunca günde 2 kez tekrarlayın.