Bebeklere banyo yaptırmanın püf noktaları! Uzman Pedagog uyardı, banyo süresi 5 dakikayı geçmesin

Bebeklerin sağlıklı ve hijyenik bir yaşam sürmesi için düzenli olarak banyo yapması gerekiyor. Banyo yapmak bebeğinizin nazik vücudu kirlerden mikroplardan arındırırken daha rahat ve huzurlu bir uyku çekmesine de yardımcı olacaktır. Uzman Pedagog Selma Yenidoğan bebekleri banyo yaptırırken nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

24 Kasım 2024
0 Yorum
bebeklere banyo yaptırmanın püf noktaları

Bebeklere banyo yaptırmak keyifli bir aktivite olmanın yanı sıra sorumluluk ve emniyet de gerektiren bir iştir.

Bebekleri yıkayacağınız suyun sıcaklığından banyo süresine kadar bazı şeylere dikkat etmelidir, böylece bebeklerde banyo fobisi engellenmiş olur, bebekler severek banyo yapar.

Uzman Pedagog Selma Yenidoğan bebek banyosunda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

BEBEK BANYOSU YAPTIRIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Bebeklerin sağlıklı gelişimi, hastalıklardan korunabilmesi için düzenli olarak banyo yaptırılması gereklidir.

Anadolu’da da bebekleri yıkamanın onların büyümesine, serpilmesine yardımcı olduğu düşünüldüğünden anneler bebeklerini sık sık yıkarlar.

Banyo yapmak bebeği kirlerden, mikroplardan arındırmakla kalmaz  ağrısı varsa ağrısının da geçmesine yardımcı olur.

bebeklere banyo yaptırmanın püf noktaları

Anadolu Sağlık Araştırmaları Dergisi’nde 2023 yılındaki Cilt 4’de geçen “Yenidoğanlarda banyonun beslenme, ağrı ve fizyolojik parametrelere etkisi” adlı çalışmada yeni doğanlarda banyo yapmanın bebeklerin ağrısına iyi gelip tükettikleri besin miktarının artmasına yardımcı olduğu tespit edildi.

Bebekleri banyo yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralanabilir:

HAZIRLIK AŞAMASI

Bebek banyosuna başlamadan önce ilk olarak mutlaka dikkat edilmesi gereken şey banyo için gerekli malzemeleri önceden hazırlamak olmalı.

Bebek banyosu için bebek şampuanı, sabunu, banyo filesi, küveti, termometre, banyo kovası, maşrapası, bebeğin bornozu veya havlusu, banyo sonrası giyeceği temiz giysileri elinizin altında bulundurun.

bebeklere banyo yaptırmanın püf noktaları

SU VE ORTAM SICAKLIĞI

Bebekleri yıkarken suyun sıcaklığı çok mühimdir. Su çok sıcak olursa bebeğin narin cildi hasar alabilirken, soğuk suyla yıkamak bebeği üşütebilir.

İdeal su sıcaklığı 37-38°C arasında olmalıdır. Suyun ısısını ölçmek için banyo termometresi kullanabilir yahut termometreniz yoksa dirseğinizi suya batırıp ısıyı kontrol edebilirsiniz.

Suyun sıcaklığı kadar bebeğin banyo yapacağı ortam sıcaklığına dikkat etmelidir. Ortamın ısısı 22 ila 23 derece sıcaklıkta olmalı, bulunulan mekan rüzgara, hava akımına maruz bırakılmamalı.

bebeklere banyo yaptırmanın püf noktaları

BANYO SÜRESİ

Bebek banyosu yaptırırken bir diğer dikkat edilmesi gereken şey de banyo süresi. Bebeklerin uzun süre suya temas etmesi cildi hassaslaştırıp tahriş edebileceğinden veya bağışıklığı düşük bebekleri uzun süre banyo yapmak hasta edebileceğinden 5-10 dakika arası bir banyo yeterlidir.

Ancak bebek 6 aylıktan büyükse ve banyo yapmak onu mutlu ediyorsa yaz aylarında banyo süresini uzatabilirsiniz.

bebeklere banyo yaptırmanın püf noktaları

BEBEK ŞAMPUANI VE SABUNU

Bebekleri yıkarken bebek şampuan ve sabunları tercih edilmelidir. Bu ürünler bebeklerin hassas cildine uygun, göz yakmayan şekilde formüle edildiğinden bebeğinizde güvenle kullanılabilir. Banyo süresince bebek keyifle gözü yanmadan banyosunu yapabilir.

bebeklere banyo yaptırmanın püf noktaları

BEBEK YIKAMA SIRASI

Bebeklerin başları çabuk üşüyebildiğinden aynı anda baştan aşağı tüm vücudu ıslatmamalı, önce vücudu yıkanmalı en son başı yıkanmalıdır.

BEBEK GÜVENLİK VE KONFORU

Bebek banyosu sırasında bebeğin başını ve boynunu desteklemek önemlidir. Bunun için destekli küvet filelerini kullanabilirsiniz. Destekli bebek banyosu fileleri, normal fileden daha rahattır, bebeğin banyo konforunu  artıracaktır.

Bebek banyosu esnasında bebeğin güvenliği için asla yanından ayrılmamalı, çocuk gözlem altında tutulmalıdır. Bu nedenle banyo sırasında lazım olacak eşyalar mutlaka önceden hazırlanmalı.

bebeklere banyo yaptırmanın püf noktaları

BANYO SONRASI BAKIMI

Banyo sonrası bebeği havlu ve bornozla nazikçe kurulayın, bebeğin saçlarını kurutmak için ise kurutma makinesini çok yüksek ısıda açmayın.

Bebek banyosu kadar banyo sonrası bakıma da özen gösterilmelidir. Bebek cildi çabuk kuruyabileceğinden bebek losyonu ve bebek yağı gibi ürünleri kullanarak bebeğinizin cildinin kurumasını önleyebilir, ayrıca bu ürünlerle bebeğe masaj yapıp onu rahatlatabilir, dolaşım sisteminin çalışmasına, gazını daha çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.

bebeklere banyo yaptırmanın püf noktaları

BEBEK BANYOSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DİĞER ŞEYLER

  • Yenidoğan bebeklerde bebeğin göbeği düşmeden banyo yaptırmamalı. Göbek düştükten 1 gün sonra yaptırılabilir. Göbek bölgesi nemli bırakılmamalı, nazikçe kurulanmalı.
  • Bebek açken veya hemen yemek sonrası banyo yaptırılmamalı. Açken huzursuzlanır, tok iken yaptırılırsa kusabilir.
  • Bebeği banyo yaptırırken her seferinde başının şampuanlanmasını önermiyoruz. Haftada 1-2 kez şampuanlanabilir.
  • Bebekler yazın gün aşırı, kış aylarında ise haftada 2-3 kez yıkayabilirsiniz.

bebeklere banyo yaptırmanın püf noktaları

  • Bebek banyosuna daha keyifli hale getirmek için banyo oyuncaklarını küvete koyup bebeğinizin banyo yaparken oynamasına müsaade edebilirsiniz.
  • Bebek çok üşüyen bir bebekse üşümemesi için banyo yaparken filenin üzerine bebeği yatırıp bebeğin gövdesini muslin bir örtü ile örtebilirsiniz.
  • Saç ve vücut için ayrı ayrı ürün kullanmanız şart değil. Bebekler için özel üretilmiş bazı şampuanlar vücutları için de kullanılabiliyor.

BEBEK YIKARKEN KULAĞINA SU KAÇMAMASI İÇİN NE YAPILIR?

Bebeklerin nazik kulaklarına su kaçmaması için eczanelerde satılan bebek kulaklıkları takılabilir, böylece suyun kulak içerisine girmesini engellemiş olabilirsiniz.

bebeklere banyo yaptırmanın püf noktaları

BEBEKLERİ KAÇ GÜNDE BİR YIKAMAK GEREKİR?

Bebekleri yaz aylarında bir gün arayla, kışın ise haftada 2-3 kez yıkayabilirsiniz.

BEBEKLERİ GÜNÜN HANGİ SAATİ BANYO YAPTIRILMALI?

Bebeklere gece veya gündüz günün herhangi bir saatinde yıkanabilir.

Ancak bebekleri akşam yatmadan yıkamak kaslarının, sinirlerinin gevşemesini sağlayıp daha rahat uyumasına yardımcı olacağından akşam yatmadan bir saat önce banyo yaptırılması önerilir.