Dut mevsimi geldi. Bu yumuşak ve lezzetli meyveyi bebeklerine vermek isteyenler bebeklere kaç aylıkken, ne zaman dut verilir merak ediyor…
Dut, çeşitli fenolik bileşikler, flavonoidler, A,C K vitamini gibi çeşitli vitaminler, mineraller (K, Ca, P, Na, Mg), karbonhidratlar ve yağ asitleri açısından zengin çok faydalı, sağlıklı bir meyvedir. Peki bebeklere dut ne zaman verilir?
Kırmızı, siyah, beyaz dut hangi çeşit olursa olsun yalnız yetişkinlere değil bebekler için de hem lezzetli hem de çok yararlıdır.
Yumuşak bir meyve olduğundan bebeklere de kolay ve pratik bir şekilde yedirilebilir.
Uzmanlar dut dahil her çeşit meyve ve sebzenin bebek beslenmesinde yer almasını öneriyor.
Bebeklere ilk 6 ay yalnızca anne sütü vermek yeterlidir.
Bebeğin 6 aylık ömrü boyunca ihtiyaç duyabileceği tüm besin ve mineraller anne sütünde mevcuttur.
6.aydan itibaren ise bebeklerde ek gıda dönemine geçilir. Yoğurt, havuç, elma, kabak gibi besinlerle tadımlık olarak 3 gün kuralı ile ek gıdaya başlanır. Daha sonra diğer gıdalara geçilir. Peki bebeklere dut bebek kaç aylık olduğunda verilir?
Bebeklere 1 yaşından önce dut vermemelidir. Dut bebeklerde alerjiye neden olup karın ağrısı, kurdeşen gibi belirtilere sebep olabileceğinden 1 yaşından önce bebeklere dut yedirmek önerilmez.
Dut, kayısı, kırmızı erik, armut gibi meyveler bebeklerin bağırsaklarını çalıştırıp kabızlığa da iyi gelecektir.
Bebeklere dut verilmesi için 1 yaşına gelmesinin beklenmesi önerilir.
Dut taneli ve alerjen bir meyve olduğundan bebeklere dut yedirirken dikkatli olmalıdır. Küçük bebeklere dut verirken boğulma riskini önlemek için çatalla püre yapıp böyle verilebilir yahut püre yaptıktan sonra yoğurda katılıp bu şekilde de yedirilebilir.
Ayrıca, alerji riskini göz önünde bulundurmalı ilk kez verilecekse çok az miktarda verilmeli, alerjiye neden olmadıysa birkaç gün sonra miktar artırılabilir.
Dut içerdiği besin maddeleri sayesinde antioksidan, anti-inflamatuar, anti-kanser, antiviral olan çok sağlıklı bir meyvedir. Hem yetişkinler hem de küçük çocuklar, bebekler için çok yararlıdır.
Bebeklere dut yemenin faydaları şöyle:
Bağışıklığı güçlendirir: Dut C vitamini, E vitamini, K vitamini, demir, potasyum gibi vitamin ve mineral içeriği sayesinde bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklarla savaşıyor.
Kanseri önler: Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de kanser vakaları görülebiliyor. Dut, yüzlerce yıldır kansere karşı bir çare olarak geleneksel Çin tıbbının bir parçası olmuştur. Dutta bulunan antioksidanların oksidatif stresi azaltıp bebeklerde yetişkinlerde kansere yakalanmayı engellemektedir.
Göz sağlığını korur: Dut, gözleri meydana getiren hücrelerdeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan zeaksantin içerir. Ayrıca retinayı zararlı ultraviyole ışınlarından korur. Bu sayede bebek göz sağlığına iyi gelir.
Kabızlığa şifadır: Dutlar diyet lifi içerdiğinden, dışkının kıvamını yumuşatır, yiyeceklerin sindirim kanalından hareketini kolaylaştırır, sindirim sistemini çalıştırıp kabızlığa iyi gelir.
Bebeklere dutu meyve olarak verebileceğiniz gibi dutla çeşitli tarifler hazırlayıp böyle de yedirebilirsiniz.
Dut İle Bebek Muhallebisi Tarifi
Yapılışı:
Küçük bir tencereye 1 su bardağından biraz az süt ve 1 tepeleme yemek kaşığı irmiği alıp karıştıra karıştıra pişirin. Koyulaşıp kıvam alınca ocağın altını kapatın.
Cezveye meyveleri 1 tatlı kaşığı su ilave edip meyveler yumuşayana kadar pişirin.
İrmikli sütle yumuşamış meyveleri karıştırıp bebeğinize afiyetle yedirebilirsiniz.
Dut İle Meyveli Yoğurt Tarifi
Malzemeler
Yapılışı:
Dut ve bebe bisküvilerini çatalla ezip yoğurdun içerisine katın. Dutla yapılan bu tarif doyurucu bir bebek öğünüdür.
Dutlu Omlet Tarifi
Malzemeler
Yapılışı:
Dutların saplarını temizleyip yıkayın.
Tavaya zeytinyağı ve yumurtayı alın, pişmeye yakın içerisine dutları ekleyin. Afiyet olsun.