Kış aylarının vazgeçilmezi olan ıhlamur, pek çoğumuzun severek tükettiği ve içeriği şifa dolu olan bir bitkidir. Özellikle de mevsim geçişlerinde rastlanan grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı çok iyi geldiği bilinen ıhlamur, hastalıklara karşı vücudu adeta bir kalkan gibi korur iken bağışıklık sisteminin güçlenmesine de çok yardımcı olmaktadır.
Hastalıklara karşı gardı almak için hastalanmadan önce tüketilirse daha iyi olabilecek olan ıhlamur çayı, yalnızca yetişkinler için değil bebek ve çocukluk döneminde görülen birçok rahatsızlığa da iyi geliyor. Özellikle de kolik sıkıntısı yaşayan bebeklerde gaz sancılarını yatıştırmada rolü büyük olan rezene ve ıhlamur gibi bitkilerden yapılan karışımlar rahatsızlığın giderilmesini kolaylaştırabiliyor.
Peki bebek ve çocuklara ıhlamur ne zaman, kaçıncı aylarda verilebilir? Bebeklere ıhlamur nasıl yapılır? İşte bebeklerde ıhlamur çayı tüketimi…
6 aydan büyük bebek ve çocuklarda ıhlamur tüketimine yönelik uzman onayı alındıysa hastalanan çocuğunuza evde 5 dakikanızı almadan hemen bir ıhlamur çayı hazırlayabilirsiniz.
Ebeveynlerin ıhlamur çayının yapımı ile ilgili bilmesi gereken en önemli ayrıntı; ıhlamurun asla kaynatılmaması gerektiğidir. Eğer ıhlamur su ile beraber kaynatılırsa ıhlamurun kendi özündeki besleyici değeri kaybolmuş olacaktır.
Bunun için önce suyu kaynatıp sonra içine bir tutam ıhlamur atmak ve 10 dakika kadar demlenmesini sağlamak işinizi görecektir.
Demlendikten sonra kaynamış ılımış su ile seyreltilerek gün içerisinde yarım kahve fincanı kadar içirilebilir.
Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliğinden dolayı bebeğine ıhlamur vermek isteyen anne ve babalar bebeklerinde ıhlamur tüketimi için en azından ilk altı ayı beklemesi gerekir. Uzman görüşüne göre ilk altı ayda yalnızca anne sütü alınması gerektiğine değinilir.
Hafifte olsa alerji yapma riski bulunan ıhlamurda alerjik bünyesi olan kimseler için 1 yaşını doldurmaları önerilebilmektedir.
Eğer doktor sıkıntı görmezse bebek ve çocuklarda ıhlamur tüketimi vücuda sağladığı faydalardan dolayı özellikle tavsiye edilmektedir.
İşte madde madde ıhlamurun bebekler üzerindeki olumlu etkileri…
-Uyku problemi görülen bebeklerde uyku saatlerini düzene girmesine yardımcı olabilecek faktörlerden olan ıhlamurda rahatlatıcı bir etki bulunur. Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği ile rahat bir uykuya zemin hazırlayabilir.
-Bağışıklık sistemi güçsüz olan bebeklerde C vitamini takviyesi sağlayarak içerdiği antioksidan bakımından da enfeksiyonlarla savaşmaya daha dirençli hale gelirler.
-Sıcağa yakın bir ılıklıkta tüketilecek olan ıhlamur çayı bebek ve çocuklarda öksürüğe iyi gelerek boğazın yumuşamasını sağlar.
Hazımsızlık sorunu olan bebeklerde mideyi rahatlatarak sindirim sistemini düzenlemeye yardımcıdır.
-Ateşi yüksek olan bir çocuğa ya da bebeğe ıhlamur çayı vermek ateşin düşmesinde etkili olabilir.
-Ihlamurun her ne kadar ateş düşürücü etkisi olsa da öncelik muhakkak uzman kontrolünde olmalıdır.
Yaygın görülen kış hastalıklardan biri olan soğuk algınlığı ve grip gibi durumlara karşı bebek ve çocuklarda alınabilecek en etkili önlemlerden birisi de ıhlamur tüketimidir. Özellikle de gece ansızın tutan inatçı öksürük krizlerine karşı boğazı yumuşatmak için oldukça önemli bir rolü olan ıhlamurun bebek ve çocuklar arasında kullanılabilecek en faydalı bitkidir.
Öksürüğün yumuşamasına yardımcı olmasının yanı sıra kabızlık gibi sorunlara da iyi geldiği bilinen ıhlamuru ilk altı ayı atlattıktan sonra doktorunuzdan onay alarak bebeğinize gönül rahatlığıyla içirebilirsiniz. Bebeğinize vereceğiniz ıhlamur miktarı 1 ya da 2 defa kahve fincanı miktarı kadar olmalıdır.
Özetle ifade edecek olursak; ek gıda döneminde olan bir bebeğe doktor onayı alarak ıhlamur içirebilirsiniz. Şifa dolu bitki olan ıhlamur, birçok rahatsızlığa iyi gelmekle beraber gelişimine de katkı sağlayacaktır.