Bebeklere mantar ne zaman verilir? Bebeklere mantarın faydaları nelerdir?

Mantar, demir, bakır, D vitamini, b12, b6, protein, fosfor ve protein gibi pek çok besin maddesi içeren en faydalı sebzelerden. Peki bebeklere ne zaman mantar, kültür mantarı verilir? Bebekler mantar yiyebilir mi? 9-10 aylık bebek mantar yer mi?

20 Nisan 2025
0 Yorum
bebeklere mantar ne zaman verilir, bebeklere mantarın faydaları nelerdir

Mantar kalorisi düşük, besin değeri ise yüksek bir sebzedir. Sağlığa faydalı vitamin, mineral ve antioksidanlarla doludur.

Çorbalara, yemeklere, salatalara, sotelere katılabilir.

Mantar taze olduğu sürece yoğurtla da yenilmesinin bir mahsuru yoktur. Hatta mantar pişirilip tek başına da yenilebilir.

Beyaz şapkalı mantar, istridye mantar, kestane mantarı ve Shiitake mantarı gibi pek çok yenilmesi güvenli mantar türü vardır. Peki bebeklere kaç aylıkken mantar verilir?

BEBEKLERE MANTAR NE ZAMAN VERİLEBİLİR?

Bebeklerde ek gıdaya 6. Aydan itibaren geçilir. Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklere katı yiyecekleri vermeden önce bebeklerin en az altı aylık olmasını beklemenizi öneriyor. Bunun nedeni, bebeğin sindirim sisteminin henüz katı yiyeceklere hazır olmaması, sindirim sisteminin yeterince olgunlaşmamış olmasıdır.

Peki bebeklere mantar ne zaman verilir?

bebeklere mantar ne zaman verilir, bebeklere mantarın faydaları nelerdir


Bebeklere 9. Aydan itibaren mantar verilebilir.

Çocuk Doktoru Yılmaz Bay, kendi web sitesinde bebeklere 9-12 aylıkken mantar, kestane, salep, pırasa, karaciğer, tam yumurta, balık ve ısırgan otu verilebileceğini söylüyor.

BEBEKLERE MANTAR NASIL VERİLİR?

Bebeğiniz ek gıdaya geçtiğinde mantarı tattırmanın en iyi yolu pişmiş kültür mantarlarını sebze pürelerine eklemek ve mantarlı omlet olarak onlara yedirmektir.

Ayrıca BLW yöntemi uyguluyorsanız büyük boyutlu bütün halde pişirip sapını çıkararak yumuşak olduğuna emin olduktan sonra bebeğin eline yemesi için verebilirsiniz.

Pişmiş doğranmış kültür mantarlarını güveç, makarna, pizza, mantar soteler, sebze yemekleri ve diğer tariflere ekleyip bebek beslenmesine mantarı katabilirsiniz.

Tariflerde yer alan et yerine mantar kullanarak farklı lezzet de deneyebilirsiniz.

bebeklere mantar ne zaman verilir, bebeklere mantarın faydaları nelerdir


BEBEKLERE MANTARIN FAYDALARI

Mantar polisakkaritler (beta-glukan), triterpenoidler ve mineraller gibi biyoaktif bileşikler içeriği sayesinde bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirip hastalanmasını önler. Bebeğin kalp sağlığını güçlendirir. Güçlü antimikrobiyal aktiviteye sahiptir, iyileşme sürecini hızlandırır.

BEBEKLER İÇİN MANTAR İLE YAPILAN TARİFLER

Mantarı kullanarak bebeğinize şu tarifleri yapıp yedirebilirsiniz:

Bebekler İçin Terbiyeli Mantar Çorbası Tarifi

Malzemeler

  • 5-6 adet kültür mantarı
  • 1 küçük boy patates
  • 1 küçük havuç
  • 1 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

Yapılışı:

bebeklere mantar ne zaman verilir, bebeklere mantarın faydaları nelerdir


5-6 adet kültür mantarını soyduktan sonra tencereye alın, tencereye su koyup 5-10 dakika kaynatalım.

1 küçük boy patatesi ve 1 küçük boy havucu küp küp doğrayalım. Kaynayan mantarların suyunu süzelim. Daha sonra içerisine sebzeleri ekleyip, sebze ve mantarları hep birlikte kaynamaya bırakalım.

Cezveye 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı tam buğday unu koyup kavurduktan sonra çorba suyundan biraz cezveye alıp topaklanmaması için karıştıralım. Daha sonra cezvedeki karışımı çorbamıza ekleyip çorbayı 5 dakika daha kaynatalım.

Çorbamız hazır içerisine dilediğiniz baharatları katabilirsiniz.

bebeklere mantar ne zaman verilir, bebeklere mantarın faydaları nelerdir


Bebekler İçin Mantarlı Omlet Tarifi

Malzemeler

  • 1 minik mantar
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı süt (1 yaş altı için su)
  • 1 dal maydanoz
  • 1 dal yeşil soğan
  • 1 çay kaşığı tereyağı

Yapılışı :

bebeklere mantar ne zaman verilir, bebeklere mantarın faydaları nelerdir


1 minik mantarı ince ince kesip küçük bir tavaya alalım, mantarlara 3 yemek kaşığı su ekleyip pişirelim. Mantar suyunu çekince 1 çay kaşığı tereyağını ekleyip biraz kavuralım. Bir kaseye maydanoz ve yeşil soğanı minik minik doğrayalım, içerisine yumurta ve diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım. Mantarların üzerine döküp altlı üstlü pişirelim.