Ek gıda dönemindeki annelerin tereddütle yaklaştığı meyvelerden birisi de nardır. Taneli bir yapıya sahip olması nedeniyle boğaza kaçma riski olan nar bebeklerde nasıl tüketilirse risksiz olabileceğini sizler için araştırdık. Peki bebeklere nar nasıl verilmeli? Nar bebeklere ne zaman verilir? Nar suyunu bebekler içebilir mi?
Sonbahar mevsiminin gelmesiyle beraber tezgahlarda yerini almaya başlayan nar, yediden yetmişe herkesin tüketmesi gereken en şifa kaynağı meyvelerden biridir. Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri başta olmak üzere ülkemizin çeşitli yerlerinde yetişen ve oldukça bereketli bir besin kaynağı olan narın bebeklik döneminde tüketilip tüketilemeyeceği anneler tarafından merak konusu olmaktadır. Peki vitamin ve mineral bakımından çok zengin olan narı bebeklerde tüketebilir miyiz?
Günümüzde artık neredeyse herkes tarafından yaygın bilinen bir gerçek vardır ki oda; ilk altı ay anne sütü tüketiminin vitamin, mineral, potasyum, kalsiyum bakımından gerekli olan tüm besin değerlerini tek başına karşıladığıdır. Dolayısıyla da bu ilk altı ay içerisinde uzmanlar, bebeklerde yalnızca anne sütü alınımını öneriyor. İlk altı aylık dönemden sonra özellikle de 8. ay itibariyle ek gıdaya geçilebileceğini tavsiye eden uzmanların bu önerileri üzerine anneler faydalı olan besinleri bebekleriyle tanıştırmak için acele edebiliyor.
Bu besinlerden birisi de Kuran-ı Kerim’de de geçen şifa dolu olan meyvelerden birisi olarak bahsedilen nardır. Peki bebeklere nar ne zaman verilebilir?
Çoğu uzmana göre; nar çekirdekli bir yapıya sahip olduğu için boğaza kaçma ihtimali çok yüksek olduğundan dolayı 12. aydan sonra eğer bebek parmak gıda tüketmeye alışkınsa ve eline besin verildiğinde bunu rahatlıkla çiğneyip tüketebiliyorsa o evreden sonra verilmesinde sakınca görülmemektedir.
Ek gıda dönemine geçen bebeklerin beslenme listelerinde yer verilmek istenen nar suyu, anne sütüne ilaveten ek gıdaya başlamış bebekler için 9. aydan sonra verilebilmektedir. Her ek gıda da olduğu gibi nar ve nar suyu tüketiminde de uzman onayı alınarak ilerlenmesi bebeğin sağlığı açısından daha uygun olacaktır.
Bunun dışında ekstradan bebeğe ilk defa nar ve nar suyu verilecekse ilk 3 gün kuralını uygulamakta fayda var.
Ek gıda dönemine geçen bebeklerde faydalı olan her besin için vitamin ve minerallerden yararlanmasını isteyen anneler, bu konudaki tereddütlerini uzmanlarla paylaşıyor. Narın taneli bir şekilde doğrudan bebeğe verilmesinin nefesine kaçma riskini doğuracağından 1 yaşından önce taneli şekilde verilmesi önerilmemektedir.
Öyle ki bu konu ile ilgili ne yazık ki verilebilecek en yakın örnek haberlere konu olmuştu. Trabzon’da 2 yıllık evli Taşkın çiftinin 14 aylık olan ilk ve tek çocuğu Taşkın bebek, evde kendi halinde nar yemeye çalışırken soluk borusuna kaçırarak yaşamını yitirmişti. Bu örnek de göz önünde bulundurularak nar tüketimi gibi taneli olan ve soluk borusuna kaçma riski olan her besin kesinlikle denetimsiz bir şekilde bebeğe verilmemelidir.
Uzman önerisine göre 9. ay itibariyle bebeklere az miktarda da olsa nar suyu vererek bebeğinizde narın faydasından yararlanabilirsiniz. Bunun için süzgeçten ya da narenciye sıkacağından yardım alarak nar suyu elde edebilirsiniz.
Her besinde olduğu gibi nar suyu tüketiminde de aşırıya kaçılmamasında fayda vardır. Bebeğinize direkt olarak nar suyu içirebileceğiniz gibi diğer kış meyvelerinden ilave ederek vitamin deposu bir karışım hazırlayabilirsiniz.
1 su bardağı dolu nar
1 su bardağı su
1. 5 tatlı kaşığı şeker
1,5 çay aşığı pekmez
Güzelce ayıklanan narları blendera koyup çok az bir şeker eklemesinde bulunun. KArıştırıp blenderdan geçirin, süzgeçten geçirerek bebeğinize gönül rahatlığıyla içirin. Afiyet olsun…