Balık yağı ton balığı, uskumru ve sardalya gibi gerçek balıkların soğuk sıkım yahut pres yöntemiyle elde edilen bir yağdır.
Balık yağı ton balığı, uskumru ve sardalya gibi gerçek balıkların soğuk sıkım yahut pres yöntemiyle elde edilen bir yağdır. Balık yağı haplarının faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış olup, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan günlük omega3 alımını sağlar. Her yaş grubu için önemli olan balık yağları hem sıvı ve katı olarak, hem de hap ve kapsül şeklinde piyasada satılmaktadır. Unutulmamalıdır ki, balık hapları yağı doktorun tavsiye ettiği şekilde ve yeterli dozda düzenli kullanılmalıdır.
Yetişkinlerin ve çocukların omega3 yağ asitlerinden faydalanmak için haftada 2-3 defa balık tüketmeleri gerekmektedir. Ancak balık pişirmekten veya tüketmekten hoşlanmayan bireyler doktor tavsiyesi ile balık yağı takviyesi alabilirler. Balık yağları düzenli ve dozunda kullanıldığında vücut direncini ve yaşam kalitesini arttırır, hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi destekler.
Balık Yağı Yetişkinlerde Kilo Yapar Mı?
Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan omega3 takviyelerinin kilo aldırdığına dair bilgiler yanlıştır. Aslında kemik ve kas gelişimine etkilerinden dolayı kilo almaya neden olur gibi düşünülmektedir. Kilo almak için günlük harcadığımız enerjiden daha fazla kalori almamız gerekmektedir. Yani balık yağı tek başına kilo almaya neden olmaz. Aksine kan şekerini düşürür, iştahı azaltır ve uzun süre tokluk hissi verir ve kilo vermeye yardımcı olur.
Balık yağının içeriğinde bulunan omega3 yağ asitleri, vücudumuzda depolanan ve kilo almamıza neden olan yağlar ile aynı değildir. Her yetişkin birey ve çocuk yaşı gereği farklı dozlarda balık yağı takviyesi alır. Uzman doktorlar kişi balık yiyemiyorsa balık yağı takviyelerini tavsiye etmektedir.
Balık Yağı Balık Hapı Bebeklere Kilo Aldırır Mı?
Balık yağı hayvansal bir gıda olduğundan doğal olarak kalori içermektedir. Eğer bebeğin vücudunda bir eksiklik söz konusu ile balık yağı bebekte kilo alımına neden olabilir. Günümüzde piyasaya sürülen bazı balık yağlarının içeriği değiştirilmiş olup, katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu balık yağları bebeğin iştahını açabiliyor ve kilo almaya neden olabiliyor. Bu nedenle doktorun önerdiği balık yağı markası kullanılmalıdır. Bebek doktorun tavsiye ettiği balık yağını kullanır ve önerdiği dozda kullanırsa kilo aldırmayacaktır.
Uzmanlara göre 1 yaşından küçük bebeklerin balık yağı tüketmeleri besin alerjisi riski taşıdığından tavsiye edilmemektedir. Uzmanlar balık yağı tüketmek yerine gerçek balık yemenin daha sağlıklı olduğunu dile getirmektedir. Ancak bebek balıktan hoşlanmıyorsa, doktorun da önerisiyle balık yağı tüketimine başlanabilir. Yani bebek anne sütü aracılığıyla gerekli omega3 takviyesini alacaktır. Omega3 yağ asitlerinden biri olan DH (DokozaHekzaenoik Asit) bebeğin beyin gelişimi için çok önemli bir maddedir.
Anne emzirme sürecinde bol bol balık tüketmeli, şayet balık yiyemiyorsa balı yağından yararlanmalıdır. Böylece emzirme döneminde balık hapı takviyesi alan anne, süt yoluyla bebeğin ihtiyacı olan DHA miktarını verecektir. Bu yüzdendir ki bebeğin zeka gelişimi için 12 ay boyunca anne sütü ile beslenmesi çok büyük önem taşımaktadır.
Balık Yağı Ve Balık Hapı İştah Açar Mı?
Balık yağı ile ilgili yapılan araştırmalara göre beyindeki iştah sinyallerini azalttığını ve bunun sonucunda da balık hapının tokluk hissi verdiği bilinmektedir. Yani gün içerisinde acıkmayı geciktiren balık hapı iştahı açmaz.