Bebeklere zeytinyağı ne zaman ve nasıl verilir? Canan Karatay önerdi, mamalara, biberonlara mutlaka katın!

13 Aralık 2024
0 Yorum
bebeklere zeytinyağı ne zaman verilir

Zeytinyağı yalnız yetişkin değil bebek ve çocuk beslenmesinde de mutlaka yer alması önerilen süper gıdalardan.

Özellikle bebeklerin büyüme ve gelişiminde zeytinyağının ayrı bir yeri var. En bilinen faydası bebeğin bağırsaklarını çalıştırıp bebeklerde kabızlığa iyi gelmesi. Bunun dışında tekli doymamış yağ asidi ve oleik asit bakımından zengin içeriğiyle bebeğin kalp sağlığını destekliyor, beyin gelişiminde önemli rol oynuyor, iltihabı azaltıyor, oksidatif stresle mücadele edip bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Zeytinyağının faydaları araştırmalara da konu oldu. Journal of the American College of Cardiology’de “ABD Yetişkinlerinde Zeytinyağı Tüketimi ve Toplam ve Nedene Bağlı Ölüm Riski” adlı ABD’de yaşayan 60 bin 582 kadın ve 31 bin 801 erkek üzerinde yapılan çalışmaya göre zeytinyağını en çok tüketen kişilerde kardiyovasküler hastalık, solunum yolu kaynaklı ve kanserden ölüm riskinin önemli ölçüde azaldığı görüldü.

Peki bu kadar faydalı bir gıda olan zeytinyağı bebeklere ne zaman ve nasıl verilmeli?

BEBEKLERE ZEYTİNYAĞI NE ZAMAN VERİLİR?

Anne sütü bebeklerin ilk 6 ayda ihtiyaç duyabileceği tüm vitamin ve mineralleri önemli ölçüde karşılar. Hatta anne sütünün %85’i sudan oluştuğundan dolayı bebeğe ekstra su vermek dahi gerekmez.

Ancak 6. Aydan itibaren anne sütü bebeğin gelişimi için tek başına yeterli olmayabiliyor. Bu nedenle 6. aydan itibaren hatta bazı bebeklerde 5. aydan başlayarak ek gıdaya geçiliyor.

Ek gıda döneminde bebeklere verilecek tüm besinler çok mühimdir. Zeytinyağı da bebek beslenmesinde önerilen besinlerden.

Bebeklere 6.aydan itibaren zeytinyağı verilebilir, fakat bebeklere zeytinyağı içirilmemeli, yemeklerine, çorbalara, pürelere, kahvaltılarına eklenmelidir.

bebeklere zeytinyağı ne zaman verilir

BEBEKLERE ZEYTİNYAĞI NASIL VERİLMELİ? BEBEKLERE ZEYTİNYAĞI İÇİRİLİR Mİ?

Bebeklere zeytinyağı içirilmemelidir!

Zeytinyağı gibi sıvıların öksürürken akciğerlere kaçma ihtimali vardır. Bu durum, aspirasyon adı verilen solunum yollarında ciddi problemlere yol açabiliyor.

Bebeklere zeytinyağı içirmek, öksürme esnasında zeytinyağının akciğere kaçma riskini artırmaktadır. Bu nedenle bebeklere zeytinyağı içirilmemelidir.

  • Yemekler piştikten sonra bebeğin yemeklerine eklenebilir.
  • Peynir ve haşlanmış yumurtayı karıştırıp zeytinyağı eklenebilir.
  • Sebze, et yemeklerine, pürelere, çorbalara katılabilir.
  • Omlet, pankek vb bebeklere hazırlanan yiyecekleri pişirmek için zeytinyağı kullanılabilir.

bebeklere zeytinyağı ne zaman verilir

BEBEKLERE ZEYTİNYAĞI NE KADAR VERİLİR?

6.aydan itibaren bebeklere 1 çay kaşığı zeytinyağı verilebilir.

Yan etkiye neden olmadığı takdirde 1-2 tatlı kaşığına kadar verilmesinin mahsuru olmaz. (Bebeklere doğrudan içirilmemeli, yemeklere katılmalı)

1 AYLIK, 2 AYLIK, 3 AYLIK VE 4 AYLIK BEBEĞE ZEYTİNYAĞI VERİLİR Mİ, İÇİRİLİR Mİ?

Amerikan Pediatri Akademisi ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü almasını tavsiye ediyor.

Prof. Dr. Canan Karatay bebeklerin biberonlarının içine veya bebek mamalarının içlerine çay kaşığı ile zeytinyağı eklenebileceğini öneriyor.

6 aylıktan küçük bebeklere zeytinyağı kullanımı için doktora danışmalıdır.

bebeklere zeytinyağı ne zaman verilir

KAKASINI YAPAMAYAN BEBEKLERE ZEYTİNYAĞI VERİLİR Mİ?

Zeytinyağı bebeklerde kabızlık için doğal çözümdür.

Bebeklerin mamalarına, yemeklerine, kahvaltılarına her gün zeytinyağı ekleyerek bebeklerde kabızlığı önleyebilirsiniz.

bebeklere zeytinyağı ne zaman verilir

BEBEKLERE ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI

Zeytinyağı tüketimi, bebeklerin büyüme ve gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Zeytinyağının bebeklere faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Yemeklere, kahvaltılara zeytinyağı eklemek bebeklerin yağ alımını sağlıklı bir şekilde destekliyor, bağırsakları yumuşatıp kabızlığa iyi geliyor.
  • Zeytinyağı antioksidanlar ile A, D, E ve K vitaminleri içerikleri sayesinde bebeğin bağışıklığını güçlendiriyor, hastalanmasını önlüyor.
  • Bebeğin aldığı besinlerin vücutta daha iyi emilmesine katkı sağlayarak sağlıklı bir gelişim sürecinde önemli rol oynuyor.
  • Antioksidan açısından zengin özleriyle bebekleri kanserden koruyor.