Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişim gösterebilmeleri için dirençli ve kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olmaları hayati bir öneme sahiptir.
Vücudun enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi; her bebekte aynı seyirde ilerlemez iken bu durum normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde bağışıklıkları daha güçlü iken sezaryen ile dünyaya gözlerini açanlarda bağışıklık sistemi daha zayıftır.
Güçlü ve kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olmak ise; hayatı sağlıklı bir şekilde ve minimum seviyede hastalık geçirerek yaşam kalite standartlarının yüksek tutarak yaşanmasında oldukça etkilidir. Bu nedenle daha bebeklik evresinde iken bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerekir.
Savunma sistemi kuvvetli olan bir bebek, geçireceği hastalıklara karşı daha fazla direnç göstereceği için daha sağlıklı ve kolay kolay yıkılmayan bir vücuda sahip olurlar. Peki bebeklerde bağışıklık sistemi nasıl güçlü tutulur?
İnsan vücuduna inanılmaz derecede faydaları bulunan zencefil ile zerdeçal, yoğurdun probiyotik etkisi ile bir noktada buluşunca hem doğal hem de antioksidan bakımından adeta bir doğal bağışıklık kuvvetlendirici olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bunun için bebeğinize doktorunuzdan onay alarak günlük olarak bir kase yoğurt verip içine 1 çay kaşığı zencefil ile 1 çay kaşığı zerdeçal takviyesinde bulunarak çocuğunuzun bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasına yardımcı olabilirsiniz.
Gün içerisinde 1 çay bardağı kadar doğal kefir tüketimi sağlayarak bağışıklık sisteminin desteklenmesin konusunda olumlu etkiler sağlayabilirsiniz.
Mayalanma sırasında prebiyotik ve probiyotik bakteriler, bağırsaklardaki yararlı mikroorganizmaları çoğaltarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kefiri sade bir halde sevmeyen bebeğinizde ya da çocuğunuzda tadını sevmesi için içerisine bir miktar meyve püresi ilave ederek karışımı yenilebilir hale getirebilirsiniz.
Meyveler arasında C vitamini bakımından en zengin ve en değerli meyvelerden biri olan kivi, bağışıklık sistemini kuvvetlendirip vücudun mikroplara karşı daha etkili bir şekilde savaşabilmesine yardımcı olmaktadır.
Vücut içerisindeki demir mineralinin emilimi C vitamini ile daha da artacağı için kansızlık görülen bebek ve çocuklarda kivi üstüne pekmez sürülerek tüketilmesini sağlamak, bağışıklık seviyesini iki kat daha güçlü kılacaktır.
Besleyici özelliği zengin olan arı sütü, henüz 1 haftalık olan arıların salgıladığı jel yapıdan ibarettir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yönelik etkisi olduğu bilinen arı sütünü her sabah 1 çay kaşığı bal ile beraber tüketerek etkisini iki kat daha arttırabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var ki o da; arı sütünün 3 yaşından küçük çocuklarda tüketilmesinin birtakım olumsuz sonuçları beraberinde getirebileceğidir.
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan balık içerisinde selenyum barındırır. Dolayısıyla da haftalık 2-3 gün boyunca balık tüketimi sağlamak, gün içerisindeki konsantrasyonunu arttıracağı gibi bağışıklık sistemini de üst seviyelerde tutacaktır.
Selenyum yalnızca balıkta değil tam tahıllı ekmekler, ceviz, fındık gibi yağlı kuruyemişler, yumurta, süt ve süt ürünlerinin içinde de vardır. Bu gibi besinleri de çocuğunuzun beslenmesinde öncelik tanıyabilirsiniz.
Anne sütünden sonra en kaliteli ve verimli protein kaynağı olan yumurta, çok iyi bir demir kaynağıdır. A, D, E ve B12 vitaminleri bakımından değerli olan yumurta, zeka gelişimini olumlu yönde destekleyip beyin yapısını korurken içerdiği kaliteli protein özelliğiyle de sağlıklı bir şekilde büyümelerine de katkı sağlamaktadır.
Yumurtayı ister omlet, ister menemen ister de haşlanmış olarak gün içerisinde tüketebilirsiniz.