İç mekan bitkilerinin en favorisi olan begonya çiçeği, kırmızı, beyaz, pembe ve mor renklerde çiçek açmasıyla biliniyor. Çilli, şeker ve yumru gibi alt türleri olan bu çiçek, etli yapraklarıyla ofis bitkisi olmaya da çok uygun. Anavatanı Güney Amerika olsa da ülkemizin iklimine uygun olan bu çiçeğin hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri derledik. İşte begonya çiçeği bakımı ve diğer detaylar…
Hem iç hem de dış mekan bitkilerinden olan begonya çiçeği, yaklaşık olarak 900 farklı çeşide sahiptir. Ülkemizde en bilinene cinsleri; çilli begonya, şeker begonya, yaprak güzeli begonya ve yumrulu begonyadır. Bitkinin ismi bu bitkiyi araştıran Michel Begon’dan gelmektedir.
Yaz aylarında çiçek açan begonya, etli bir yapıya sahip yeşil yapraklı çiçeklerden biridir. Beyaz, pembe, turuncu, mor, kırmızı ve sarı renkte çiçekleri vardır. Özelikle ofislerde, bahçelerde ya da iç mekanlarda tercih edilir.
Begonya çiçeğini ekerken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bunlardan birincisi seçilen saksının büyüklüğüdür. Begonyanın kökleri, kendi yapısına göre daha küçüktür. Bu yüzden büyük saksılar yerine küçük ya da orta boy saksılar tercih edilmelidir. Begonyanız büyüdükçe saksı değişimi yapabilirsiniz. Bunun için de en uygun zaman dilimi, ilkbahar ayları olacaktır.
Begonyayı ektiğiniz toprak, bol mineralli humuslu bir toprak olmalıdır. Dolayısıyla torflu topraklar kullanmanız pek tavsiye edilmez. Killi topraklar, begonyanın köklenmesi ve büyümesi için daha faydalı olacaktır. Begonyanızı iç mekanda yetiştirecekseniz, toprağına biraz kum ekleyebilirsiniz.
Begonya bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, onu soğuk havalardan korumanız gerektiğidir. Begonya yapı itibari ile ılık ve sıcak havalarda daha iyi gelişim gösterir. Soğuk havalarda gelişemez ve hatta ölebilir.
Begonyanızı sık sık sulamanız gerekir. Susuz kalmayı sevemediği gibi, aşırı sulama da ona zarardan başka bir şey veremeyecektir. Musluk suyu ile sulama yapacaksanız suyu en az bir – iki saat dinlendirmeniz gerekir. Begonyanın kökleri fazla sulama yaptığınızda çürüyebilir. Bu yüzden begonyayı ektiğiniz saksının mutlaka drenajlı olması gerekir.
Begonya çiçeğini mutlaka güneş alan bir yere koymalısınız. Özellikle sabah güneşlerini çok sevecektir. Güneşi seven bir bitki olduğu için pencere kenarları onun için en uygun seçenek olacaktır. Bahar ve yaz aylarında begonyalar çiçeklenme dönemine girer. Bu aylarda begonyanızı direkt güneş ışığı alan yerlerde de konumlandırabilirsiniz.
Begonyanızın yaprağı solduysa, ölen yaprağı kökten koparmanız gerekir. Hatta kopardığınız yaprağın kökündeki boşluğu kapatmak için o bölgeye sıcak silikon dökebilirsiniz. Begonyanızda solan bir yaprak gördüyseniz, derhal o yaprağı almanı gerekir. Eğer çiçekte bir hastalık varsa diğer yapraklara yayılmasını önlemiş olursunuz.
Begonya çiçeğinin çoğaltmak için en uygun aylar Nisan ve Mayıs aylarıdır. İlkbahar döneminde begonyanızı çoğaltırsanız olası kurumaların, çürümelerin ya da solmaların önüne geçebilirsiniz.
Begonyayı çoğaltmak için birden fazla yöntem vardır. Bu yöntemler şunlardır:
AYIRARAK ÇOĞALTMA
Ayırarak çoğaltma yönteminde köklerinden filizlenen begonyaları ayırarak çoğaltabilirsiniz. Bunun için öncelikle begonyanızı saksının içerisinden çıkartın. Köklerini iyice temizleyin. Filizlenen küçük kökleri dikkatlice ayırın ve başka bir saksıya direkt olarak ekin.
TOHUMLA ÇOĞALTMA
Begonya tohumlarını tarım marketlerden ya da çiçeklerden satın alabilirsiniz. Kasım ve Aralık ayları tohumları dikmek için en ideal aylardır. Torf toprağı ile doldurduğunuz saksının üzerine yan yana olacak şekilde tüm tohumları dizin. Üzerine 2 cm kalınlıkta olacak şekilde biraz daha toprak ekleyin ve sulamasını yapın. Saksının üzerini streç filmle sarın ve kürdan yardımıyla hava delikleri açın. Bir süre sonra begonya tohumlarınızın filizlendiğini göreceksiniz. Filizlenen begonyaları ayrı saksılara dikip büyütebilirsiniz.
SUDA ÇOĞALTMA
Begonyanızın dallarından bir tanesini koparıp bir vazo ya da kavanozun içerisinde bekletebilirsiniz. Begonyanın suyu azaldıkça üzerine dinlenmiş su ilave edebilirsiniz. Yaklaşık 1 ay sonra begonyanızın kök salmaya başladığını fark edeceksiniz. Köklenen begonyanızı ayrı bir saksıya dikebilirsiniz.