Berat gecesi Şaban ayının 15. gecesidir. 2025 senesinde Berat kandili gecesi 13 Şubat Perşembe günü öğleden sonra başlamaktadır. 14 Şubat Cuma günü ise Berat kandili günüdür.
Bu gece dinimizde en kıymetli gecelerdendir ve çok mühimdir. Berat kandili gecesinde o senede olacak her şey Levh-i mahfuza yazılır. O sene içinde ölecekler, doğacak olanlar, zelzele, kıtlık, musîbetler, inişler, çıkışlar, hepsi [bu bir sene içerisinde olacak tüm olaylar] bu levhaya yazılır.
Hazret-i Âişe validemiz, (Ya Resulallah, Allahü teâlâ seni günah işlemekten muhafaza buyurduğu hâlde, neden Berat Gecesi’nde çok ibadet ettin?) diye sordu. Cevabında buyurdu ki:
(Şükreden kul olmayayım mı? Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur.) [Gunye]
Atâ bin Yesâr hazretleri buyuruyor ki:
“Şâban ayının on beşinde, yâni Berât gecesinde o yıl içinde ölecek olanların listesi Azrâil aleyhisselâma verilir. Bu arada ev yapan, ağaç diken ve yeni evlenen nice kimseler vardır ve isimleri bu listededir. Fakat onlar bunu bilmezler.”
2025 senesinde Berat kandili gecesi 13 Şubat Perşembe günü öğleden sonra başlamaktadır.
İslamiyette mübarek geceler öğlen namazından sonra başlar, imsak vaktine kadar devam eder.
Oruç tutmak isteyenler 13 şubat perşembe ve 14 şubat cuma yahut 14 şubat cuma ve 15 şubat cumartesi gününü oruç tutabilir.
“İlk kazaya kalan Ramazan orucumu tutmaya” diye niyet ederek hem berat kandili için oruç tutup hem de Ramazan orucunun kazası da ödenebilir.
Sevgili ve Şerefli Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam berat kandilinde “Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ”duasını çok okurdu. Biz de ümmet-i Muhammed olarak berat kandilinde bu duayı çok okumalıyız.
Hadis-i şerifte buyruldu ki:
“Berât gecesini büyük nîmet, fırsat biliniz! Çünkü belli bir gecedir. Şâban’ın on beşinci gecesidir. Kadr gecesi, çok büyük ise de, hangi gece olduğu belli değildir. Bu gece, çok ibâdet yapınız. Yoksa kıyâmet günü pişmân olursunuz!”
Berat kandilini verimli bir şekilde geçirmek için şu ibadetler yapılmalı:
Berat kandilinde ve kandilin dışında diğer gün ve saatlerde de şu tespihler okunabilir:
“Sübhanallahi velhamdülillahi ve la ilahe illallahü vallahü ekber” Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (En üstün tesbih Sübhanallahi velhamdülillahi ve la ilahe illallahü vallahü ekber’dir.) [Müslim]
“Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed”
“La ilahe illallah” (Zikirde “La ilahe illallah”dan, efdali yoktur.) [Taberani]
“Estağfirullah”
“Sübhanallahi ve bihamdihi” (Allah indinde en kıymetli söz, “Sübhanallahi ve bihamdihi”dir.) [Müslim]
“Sübhânallahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallâhü ekber, ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billah” (Cennet hazinesi olan, “Sübhânallahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallâhü ekber, ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billah” demeye devam edenin ağaçtan yaprak döküldüğü gibi günahları dökülür.) [Ramuz]
“Sübhanallahi ve bihamdihi, Sübhanallahilazim”
“Elhamdülillah”
“Allahü ekber”
“La havle vela kuvvete illa billah.”
“Ya zel-celali vel-ikram”
“Estagfirullah min külli mâ kerihallah”
“Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke, inni küntü minez-zâlimin” (Dert-bela gelince, Hazret-i Yunus’un duasını okusun! Allahü teâlâ onu muhakkak kurtarır. Dua şudur: Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke, inni küntü minez-zâlimin.) [Hakim]
“Lâ ilâhe illallahu vahdehu lâ şerîke leh, lehu’l mulku ve lehu’l-hamdu ve huve alâ kulli şey’in Kadîr”
“Bismillahirrahmanirrahim ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahil aliyyil azîm”
“Estagfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyume ve etubü ileyh”
Adet döneminde olan Müslüman kadın berat kandilini tespihler çekmeli, berat kandilinde Peygamber efendimizin bildirdiği duayı çokça okumalı.
Yukarıda bildirilen tespihler çekilebilir.