Turşu-konserve yapımından, kişisel bakıma kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahip beyaz sirke ev temizliğinde kadınların kurtarıcısı. Asidik yapısı sayesinde, kireç çözücü, dezenfektan ve koku giderici olarak kullanın beyaz sirke yumuşatıcı işlevi de görüyor. Peki beyaz sirke nerede kullanılır? Beyez sirke nerede kullanılmaz?
Özellikle pandemi döneminde litre litre harcadığımız beyaz sirkenin kullanım alanları şaşırtıyor. Salgın sürecinde en fazla kullanılan geleneksel ve tamamlayıcı uygulamalar şifalı bitkiler olarak yerini aldı. Yapılan bir çalışmada bu bitkilerden de zencefil, zerdeçal, limon, soğan, sarımsak, elma ya da üzüm sirkesinin yaygın olarak kullanıldığı tespit edildi. Beyaz sirke ise içeriğindeki asetik asit sayesinde sebzelerdeki kir, pestisit ve toksinleri temizlemede de son derece etkilidir.
Beyaz sirkenin Covid-19 dönemindeki kıymetini ev hanımları çok iyi bilir. Marketten-pazardan aldığımız her türlü sebzelerin temizliği için bolca kullanıldı bu ürün. Kısacası o dönem beyaz sirke ev hanımlarının kurtarıcısı oldu. Hatta salgının ardından satışlarda patlama yaşandığı ve sirkeye artan talebin tam 5 kat artış gösterdiği haberlere yansıdı.
Kimyasalların etkin temizlik gücünden hepimiz faydalanıyoruz fakat bazen evlerimizde bulunan basit bir malzeme ile çok daha etkili bir temizliğe imza atabiliyoruz. Bu şekilde kullanılan malzemelerden bir tanesi de beyaz sirkedir! Beyaz sirke ile evlerimizde doğal ve kapsamlı bir temizlik mümkün!
Cam ve yüzey temizliği: Beyaz sirke ve su karışımı, cam, fayans, mermer gibi yüzeylerin temizliğinde kullanılabilir. Sirkenin içeriğindeki asit, doğal taşlarla uzun süre temas ettiğinde zeminde oyuklar oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle kullanırken son derece dikkatli davranılmalıdır. Bir sprey şişesine eşit miktarda beyaz sirke ve su ekleyin ve iyice çalkalayıp yüzeylere püskürtün. Bir mikrofiber bez veya sünger kullanarak cam yüzeyleri silin ardından temiz su ile durulayın.
Kireç çözme: Beyaz sirke, lavabo, duşakabin ve klozet gibi yerlerdeki kireç birikintilerini çözmeye yardımcı olur. Kireç lekeleri inatçıysa, sirkeli su karışımını lekeli yüzeylere birkaç saat bekletin ve yumuşak bir bezle temizledikten sonra alanı kurulayın. Kireci temizlemek için sert bir sünger veya fırça kullanmak yüzeylerin çizilmesine neden olabilir.
Dezenfeksiyon: Beyaz sirke, bakteri ve virüsleri öldürmeye yardımcı olur. Bu nedenle,tezgahları, lavaboları, buzdolabı ve mikrodalga fırın gibi mutfak aletlerini dezenfekte etmek için kullanılabilir. Bir sprey şişesine beyaz sirke ve su karışımı koyun ve yüzeylere püskürtün ve birkaç dakika beklettikten sonra durulayın.
Koku giderme: Beyaz sirke, kötü kokuları gidermeye yardımcı olur. Asetik asit içeriği, kötü kokuları nötralize eder. Bu nedenle, buzdolabı, çöp kovası, duşakabin ve klozet gibi yerlerdeki kötü kokuların giderilmesi için kullanılabilir.
Yumuşatıcı olarak: Çamaşırlarınızı kimyasal etkilerden korur. Yumuşatıcı olarak kimyasal ürünler yerine tercih edilebilir. Çamaşır makinesinin yumuşatıcı bölmesine yarım veya bir bardak beyaz sirke ekleyin ve çamaşırlarınızı normal şekilde yıkayın.
Bazı durumlarda beyaz sirke kullanılmamalıdır. Doğal olması, her malzemeyi her alanda kullanacağımız anlamına gelmez. Beyaz sirkenin de kullanılmaması gereken bazı alanlar var elbette!
Beyaz sirke kullanılmaması gereken yerler:
Demir ve bakır gibi metal yüzeyler: Beyaz sirke, demir ve bakır gibi metal yüzeylere zarar verebilir ve onları paslandırabilir. Bu nedenle, bu tür metal yüzeyleri temizlemek için beyaz sirke kullanmadan önce yüzeyin uygun olup olmadığını kontrol edin.
Hassas cilt ve saç: Hassas ciltler için tahriş edici olabilir. Bu nedenle, hassas ciltli kişilerde beyaz sirke kullanımı sınırlandırılmalıdır. Ayrıca, beyaz sirke, saçlara uygulandığında saçların kurumasına ve kırılganlaşmasına neden olabilir. Bu nedenle, saçlara beyaz sirke uygularken dikkatli olunmalıdır.
Koyu renkli kumaşlar: Bazı kumaşların renklerini soldurabilir. Bu nedenle, beyaz sirke ile kumaşları temizlemeden önce küçük bir alanda test edin.
Ahşap mobilyalar: Beyaz sirke ahşap mobilyaların cilasına zarar vererek mat bir görünüme neden olabilir. Bu nedenle bu alanlarda tedbirli davranmakta fayda vardır.