Beyninizi kandırıp para biriktirin! Japonların asırlık yöntemi: Kakeibo

27 Ağustos 2024
0 Yorum
beyninizi kandirip para biriktirin japonlarin asirlik yontemi kakeibo

Japonların Kakeibo tekniği ile para biriktirip ev ekonomisini düzeltebilirsiniz. Bu yöntem beyni kandırıp para biriktirmeye yarıyor. İşte 4 maddelik Kakeibo tekniği…

Kakeibo yöntemi nedir? Japon’lar asırlardır bu yöntemle para biriktiriyor. Bu teknik sayesinde evinizin ekonomisi de düzelecek. İşte Japonların tüm dünyaya yaydığı kakeibo tekniğine dair bilgiler…

Kakeibo, Japonya’nın ilk gazetecisi Motoka Hani tarafından 1904 yılında geliştirilmiş bir bütçe yönetim sistemi. Başlangıçta yalnızca ev kadınları için tasarlanmış olan bu sistem, Japonya’nın bireysel bütçe yapma ve tasarruf konusundaki öncüsü oldu. Japonların tasarruf alışkanlıkları, geçmiş deneyimlerden ve kültürel değerlerden besleniyor.

KAKEİBO YÖNTEMİ NASIL UYGULANIYOR?

Japon kültüründe, tamir etme alışkanlığı oldukça yaygı. Örneğin, bir vazo veya porselen bir kap kırıldığında, Japonlar genellikle atmak yerine özel bir yapıştırma tekniği kullanarak onarmayı tercih ederler. Bu, onların sürdürülebilirlik anlayışını ve eşyalarına olan saygılarını gösteriyor.

img 2142

Kakeibo tekniğini uygulamak için öncelikle kendinize dört ana soru sormanız gerekiyor. Bu sorulara samimi bir şekilde yanıt verdikten sonra, harcamalarınızı ihtiyaçlar ve istekler arasında ayırarak bütçenizi kontrol edersiniz. İhtiyaçlar her zaman öncelikli olmalıdır.

Kakeibo sisteminde harcamalarınızı şu dört gruba ayırın:

  1. İhtiyaçlar
  2. İstekler
  3. Kültürel harcamalar
  4. Beklenmedik harcamalar (hastane, kaza vs.)

Kültürel harcamalar, Japon kültüründe etkinliklerin ve sosyal faaliyetlerin önemine dayanır. Havai fişek gösterileri ve kiraz çiçeklerinin açması gibi etkinlikler, Japon toplumunun sosyal yaşamında büyük bir yer tutuyor. Bu nedenle, bütçenizde kültürel harcamalara da yer vermek gerek.

img 2143

İHTİYAÇLARI DEFTERE YA DA TELEFONA YAZIN

Harcamalarınızı düzenli olarak gözden geçirerek, hangi alanlarda daha fazla harcama yaptığınızı tespit edebilirsiniz. Bunu bir cep telefonu ile yapabilirsiniz. Ya da bir deftere yazarak. Çünkü hayatın içinde sürekli hareket halindeyiz ve anlık harcamaları unutmamak için yazmak önemli.

BU ALIŞKANLIĞI 21 GÜN UYGULAYIN

Uzmanlar, bir alışkanlığın edinilmesi için en az 21 gün gerektiğini söylese de, siz bunu 30 güne yuvarlayabilirsiniz. Her harcama ve geliri yazmak, zamanla alışkanlık haline geliyor.

Bütçe yapmanın, finansal özgürlüğe giden yolda büyük faydası olduğunu herkes biliyor. Japonların bu kadar tasarruflu olmalarının en önemli sebeplerinden biri, nereye ne harcadıklarını bilmeleri ve bu bilgiyi düzenli olarak kaydetmelerinde yatıyor. Akdeniz kültüründe büyüyen bireyler olarak, tasarruf yapmanın zorluğunu biliyoruz; ancak bu alışkanlıkları edinmek mümkün.

img 2144

BEYİNİ KANDIRIYOR, TASARRUF YAPTIRIYOR

Örneğin; 10 bin liralık bir bütçeniz var. Bu bütçeyi 9 bin lira kullanırsanız beyniniz otomatikman uyarılacak. Ve birikim yaptığınızı onaylayacak. Bunun adı beyin kadmırmadır. Aynı şekilde gazla harcamada beyin rahatsız olacak ve tasarrufa yönelecek. Bunu düzenli olarak 21 gün boyunca deneyin.

KÜLTÜREL VE ZARURİ İHTİYAÇLARA GÖRE LİSTE HAZIRLAYIN

Kakeibo sistemini uygularken, kendi kültürel harcamalarınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun bir bütçe oluşturmalısınız. Detaylı bir şekilde harcamalarınızı takip etmek, ileride daha bilinçli kararlar almanıza yardımcı olacaktır. Bütçenizi oluşturduktan sonra, harcamalarınızı gözden geçirerek nerelerde tasarruf yapabileceğinizi değerlendirin.