Biber Sonbahar ve Yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetli sebzeleri arasında yer alır.
Biber Sonbahar ve Yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetli sebzeleri arasında yer alır. Dolmalık biber, sivri biber ve çarliston biber olmak üzere üç çeşidi olan biberin, farklı renkleri ve tatları vardır. Biber; sarı, kırmızı, yeşil ve sarı renklere sahiptir. Tüm yaz mevsimi ve sonbahar mevsimi boyunca biberi marketlerde, pazar ve manav tezgahlarında bulmanız mümkündür. Dolmalık biber, salatalık biber, acı biber ve tatlı biber olmak üzere birçok çeşide ve lezzete sahip olan biber yemek ve salatların içerisinde de kullanılır. Biber; A, B1, B2, C, E, K ve P vitaminleri ve beta karoten açısından oldukça zengin bir sebzedir. Aynı zamanda çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığı kuvvetlendirerek birçok hastalığa karşı vücudu korumaktadır.
Biber Meyve mi Sebze midir?
Biber her ne kadar sebze olarak bilinse de aslında meyvedir. Botanik olarak tohum içeren ve çiçekten yiyeceğe dönüşen bitkiye meyve denir. Bu nedenle biberin içerisinde minik tohumlar bulunduğundan ve biber bitkisinin çiçeğinden büyüdüğü için meyve olarak sınıflandırılır.
Biber Hangi Mevsimde Yetişir?
Biber hem yaz hem sonbahar mevsimi sebzesidir. Yaz mevsiminde ilk olarak Haziran ayında hasat edilir, Ağustos ayında hasat işlemi son bulur. Sonbahar mevsiminde ise Eylül ayında hasat yapılmaya başlanıp Aralık ayının sonunda hasat işlemi bitirilir. Biber hem sonbahar hem de yaz mevsiminde tezgahlarda yerini alır.
Biber senede iki kez yetiştirilir. İlk dönem yaz dönemi olup Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. Biberin ikinci hasat edildiği dönem ise yaz mevsimi bittikten hemen sonra gerçekleşir. Sonbahar mevsiminin Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır. Biber yaz ayları ve sonbahar ayları boyunca tüm marketlerde ve pazar tezgahlarında satışa çıkarılır. Biberi, taze olarak sonbahar ve yaz aylarında tüketebilirsiniz.
Dolmalık biber hasadı Temmuz’da yapılır ve Temmuz ayında satışa çıkar.
Yeşil Biberin Faydaları Nelerdir?
Antioksidan Kaynağıdır
Yeşil biber içerisinde yüksek oranda A vitamini B6 vitamini, B9 vitamini ve C vitamini içerir. Tam bir vitamin deposu olan yeşil biber çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallere karşı savaşır ve vücudu hastalıklardan korumaya yardımcı olur.
Tansiyonu ve Kolesterolü Düşürmeye Yardımcıdır
Yeşil biberin damar temizleyici ve damar sertleşmesini önleyici bir özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde kan basıncını yani yüksek tansiyonu düşürür. Aynı zamanda yeşil biber kolesterolü dengeler ve kötü kolesterolün düşmesini sağlar.
Kalp-Damar Sağlığını Korur
Yeşil biberin içerisinde P vitamini bulunur. P vitamini ise tıkanmış damarların açılmasında önemli bir rol oynar. Aynı zamanda damarların tıkanmasını da önlemektedir. Biber tıkanmış damarları açtığından dolayı kalp-damar hastalıklarını önlemiş olur.
Öksürüğe İyi Gelir
Yeşil biberin öksürük kesici özelliği de vardır. Öksürüğe adeta bir ilaç gibi gelen biber, boğaz ağrılarının dinmesinde oldukça etkilidir.
Göz Sağlığını Korur
Yeşil biber içerisindeki A vitamini ve mineraller sayesinde, göz sağlığını muhafaza eder. Biber tüketimi gözlerin görüş kuvvetini arttırır ve göz hastalıklarına karşı korur. Uzmanlar biberin, daha çok ilerleyen yaşlarda görülebilen katarakt göz hastalığı riskini azalttığını söylemektedirler.
Prostat Kanserini Tedavi Eder
Yeşil biber içerisinde “kapsaiin” isimli bir madde ihtiva eder. Kapsaiin maddesi ise prostat kanserini tedavi etme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda kişinin prostat kanserine yakalanma riskini de düşürmektedir.
Kemik Hastalıklarını Tedavi Eder
Yeşil biber anti-enflamatuar yani iltihap önleyici özelliğe sahiptir. Yeşil biber iltihap önleyici özelliği sayesinde ramatoid, artrit, osteoartrir gibi kemik hastalıklarında görülen ağrıları ve şişlikleri tedavi etmektedir.
Yeşil Biberin Zararları Nelerdir?
Biberi bilhassa hamile kadınlar olmak üzere herkesin aşırıya kaçmadan tüketmesi gerekir. Biber fazla tüketildiğinde fayda yerine zarar verebilir. Gebe kadın biber tüketiminde aşırıya kaçmamalıdır. Aksi taktirde düşük tehlikesi yaşayabilir.
Gaz, ülser, gastrit gibi şikayetleri olan kişiler biberi çiğ olarak, salataların içerisinde, yahut ısırarak tüketmeleri yerine iyice pişmiş olarak yemeleri tavsiye edilir. Biber çiğ olarak tüketildiğinde gaz, ülser, gastrit sorununa yol açmaktadır.