Bebeklerin tıpkı emzikte olduğu gibi biberon kullanımında da anne memesini anımsattığı için severek kullandıkları bir nesnedir. İlk altı ay boyunca yalnızca anne sütü ya da formül mama alan bebeklerde beslenme bu iki şekilden biri olarak gerçekleştiği için zamanla biberona karşı ayrı bir zaafiyet gösterirler.
Çünkü bebekler annesinin memesinde yaşadığı hassasiyeti biberonda da yaşarlar. Ancak uzmanlar, bebeklerde biberon kullanımını belirli bir dönemden sonra ağız yapısını bozabileceği gerekçesinden dolayı bardaktan su içerek beslenme şekline girilmesi yönünde teşvikte bulunurlar.
Bu nedenle doğru zamanda biberon alışkanlığından vazgeçip, alıştırma bardakları kullanımına başlanması gerekir. Peki bebeklerde biberon alışkanlığı nasıl bıraktırılır?
Özellikle de 9-12 ay aralığındaki bir bebekte biberon kullanımı kademeli bir şekilde yavaşça azaltılmaya başlanmalıdır. Çocuk doktorları bu konu ile alakalı bebeklerde biberon bırakma evresi için genel olarak 12 ila 18 ay aralığını uygun bulsa da bu alışkanlığın terki için esas dönem bebeğin hazır olduğu zaman ile ilişkilidir.
Bebeklerin alıştırma bardaklarını rahatlıkla kullanabilmeleri için onların öğrenimine uygun nitelikte olması önemli bir noktadır. Bu nedenle ilk aşamada iki kulplu alıştırma bardaklarının kullanımı tavsiye edilir. Alıştırma bardağının her iki yanında bulunan bu kulplar sayesinde bebek her iki eliyle de bardağı kavrayabilir, uç tarafını da ağız bölgesine kolaylıkla ulaştırabilir.
Bu özelliğe sahip alıştırma bardaklarının kullanıma alışılması halinde daha farklı yapıdaki bardaklarda denenmeye başlanabilir. Bebeklerde biberondan bardağa geçerken her öğünde biberondan ziyade bardakla başlangıç yapılması, onların bu alışkanlığı çok daha hızlı kabullenmesinde oldukça kilit noktadır.
Bu esnada asıl önemli olan tıpkı sütten kesilme, diş çıkarma ya da tuvalet eğitiminde olduğu gibi sağlıklı ve problemsiz bir şekilde geçirilmesidir.
Günümüz piyasasında sırf bebeklerde su içme alışkanlığı kazandırmak için üretilen bebek sulukları, daha aylık dönemlerden itibaren devreye sokulup yavaşça alıştırmalar yapılabilir. Bebeklerde biberondan bardağa geçiş evresine erken başlamak, ilerleyen dönemlerdeki geçiş evresine daha kolay adapte olmayı sağlayacaktır.
Bunun için ilk evre olarak bebeğinizde tercih edeceğiniz alıştırma bardağını bebeğinizin benimsemesi önemli bir konudur. Bunun için de dikkatini çekebilecek çarpıcı renklerde ya da figürlerin olduğu alıştırma bardakları işinizi kolaylaştırabilir.
Eğer yeni doğan döneminde alıştırma bardakları kullanılacaksa; bu bardakların ısıya karşı dayanıklı olması, boyutunun da kavrayabileceği ebatta olması önemlidir. Eğer bebeğinizde alıştırma bardağını bir türlü kabullendiremiyorsanız ve neredeyse 14 ay civarına gelindiyse; bu durum diş çıkartma evresinde yeni dişlere sahip olmakla beraber, gün içinde sürekli ağzında tuttuğu biberon ucu direkt dişlere temas edeceği için dişlerde çürümeye yol açabilir.
Dolayısıyla diş minesinin olumsuz etkilenmemesi ve 6 yaşına kadar kullanmaya devam edeceği dişlerinin daha sağlıklı olması için bir an önce biberon alışkanlığından vazgeçilmeye çalışılmalıdır.
Bebeklerin dişleri gün içerisinde tüketecekleri yiyeceklere temas edeceğinden çürümeye elverişlidir. İçecek içerken ağız içinde meydana gelebilecek bakteriler, tüketilen sıvıdaki şekerden beslenir ve 20 dakika boyunca dişlerde kalır. Bebek yarım saat boyunca sürekli olarak biberondan yudumlar halinde besleniyorsa, bu bakteri korozyonunun etkisinde kalıp dişlerde çürümeye sebep olabilir.
Biberondan bardağa kolay bir şekilde geçiş yapılamıyor olsa dahi bebeklik ve çocukluk evresinde diş çürümesinden kaçınmanın en etkili yolu bebeğe verilen besinin 20 dakika içinde bitirmesini sağlamaktır. Beslenme bittikten sonra da diş temizliğini sağlamak adına bebeğe özel olarak fırça ya da bez kullanılabilir. Tüm bu problemleri daha kolay şekilde atlatmak için bardakla beslenme alışkanlığını en erken dönemde kazandırılması önemlidir.