Pasifik Okyanusu’nun tabanında yapılan araştırmalar neticesinde, ışığın ulaşmadığı yerlerde metalik kayaların oksijen ürettiği ortaya çıktı. Bu çarpıcı keşif, bilim dünyasında bomba etkisi oluşturdu.
Yıllar boyunca oksijenin üremesi için fotosentez yoluyla güneş ışığına ihtiyaç duyulduğu fikri hakimdi. Doğal yollarla oluşan ve güneş ışığı olmadan oksijenin ortaya çıktığı keşif sonrası bilim dünyasında tartışmalar başladı.
Araştırmayı yapan biyojeokimya mühendisleri, yeni keşfin dünyadaki yaşam anlayışımızı değiştireceğini fakat keşfin daha çok soru işaretini de beraberinde getirdiğini ifade etti.
Oksijen, gözlemlenen verilere göre güneş ışığı olmadan ortaya çıkması zor bir element olarak biliniyor. Pasifik Okyanusu’nun tabanındaki keşif sonrası araştırmacılar oksijenin ortaya çıkış hikayesini çözümlemeye çalıştılar.
Tam olarak net bir veriye ulaşılamasa da araştırmacılar, oksijenin, okyanus tabanındaki mikroplar tarafından üretilebileceği tezini ortaya koydular. Araştırmacılar konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, “Bunu çözmek için çok zamana ihtiyacımız olacak.” ifadelerini kullandılar.