Geçmişten günümüze birçok kadın bilim dünyasına yaptıkları çalışmalarla damga vurdu. Bilim dünyasına damga vuran öncü kadınları sizin için araştırdık. Peki, bilim dünyasına damga vuran öncü kadınlar kimlerdir? İşte bilim dünyasına damga vuran öncü kadınlar…
Bilim dünyasına damga vuran öncü kadınların kimler olduğunu hiç araştırdınız mı? Geçmişten günümüze kendi alanlarında üstün başarılarıyla bilim dünyasına katkı sağlayan kadınları sizin için araştırdık. Bilim, evreni ve doğayı anlamak için gözlem, deney ve mantıklı çıkarımlara dayalı olarak yapılan sistemli bilgi edinme süreci olarak karşımıza çıkar. Bilim, hayatımızın her alanında bizlere kolaylık sağlar.
Peki, bilim dünyasına damga vuran öncü kadınlar kimlerdir? Elbette bilim dünyasına damga vuran birbirinden başarılı birçok kadın vardır. Geçmişten günümüze birçok öncü kadın bilime ışık tutmak için çabalamış ve önemli yerlere gelmiştir. Bilim dünyasına damga vuran önemli kadın öncüleri sizin için derledik. İşte bilim dünyasına damga vuran bazı öncü kadınlar…
Hayatını bilime adamış ve modern fiziğin öncüsü olmuş olan Marie Curie, tarihin en önemli öncü kadınları arasında ilk sıralarda yer alır. Kadınların işgücüne katılması ve en temel haklarına kavuşmasının öncüleri arasında yer alan Marie Curie, radyoaktivite alanındaki çalışmalarıyla bilim tarihine adını yazdırmıştır.
Polonya asıllı bir fizikçi ve kimyacı olan Marie Curie, “Radyoaktivite” terimini kullanan ilk kişi olarak karşımıza çıkar. Dünyada iki Nobel ödülü kazanan ilk kişi olan Marie Curie, “1903 Nobel Fizik Ödülü” ve “1911 Nobel Kimya Ödülü”ne layık görülmüştür. Bunun yanı sıra Paris’te ilk kadın profesör olan Marie Curie, ilk taşınabilir röntgen cihazlarını da geliştirmiştir. Marie Curie, bilime yaptığı katkılarla ve kadınların akademide yer almasını sağlayarak, bilim dünyasına damga vuran öncü kadınlardan biri olarak kabul edilir.
Rosalind Franklin, DNA’nın çift sarmal yapısının keşfinde kritik rol oynamıştır. Franklin, X-ışını kristalografisiyle DNA’nın yapısını ortaya koysa da çalışmaları yeterince taktir görmedi. Watson-Crick modeli ise Franklin’in verilerine dayanarak oluşturuldu.
Bilim dünyasına damga vuran öncü kadınlardan bir diğeri Ada Lovelace’dir. Lovelace, dünyanın ilk bilgisayar programcısıdır. Lovelace’, Charles Babbage ile matematik ve mantık alanında birçok çalışmaya imza atarak, bilim dünyasına ışık tuttu. Lovelace, aynı zamanda Analitik Motoru için yazdığı algoritmalarla, modern bilgisayar biliminin temellerini atmıştır.
NASA’da matematikçi olan Katherine Johnson, ABD’nin uzaya insan göndermesini sağlayan kritik hesaplamalarda rol oynadı. Johnson, bununla birlikte Apollo 11 Ay görevinin başarılı olmasına katkı sağlayarak tarihte bilim alanında öncü kadınlar arasında yer almayı başardı.
Barre-Sinoussi, HIV virüsünü tanımlayan bilim kadını olarak karşımıza çıkar. Barre-Sinoussi, HIV’in AIDS hastalığına yol açtığını keşfeden kişi olarak, tarihte bilim alanında öncü kadınlar arasında yer alır.
Rita Levi-Montalcini, sinir büyüme faktörünü keşfederek, Nobel ödülünü kazandı. Rita Levi-Montalcini, sinir sisteminin gelişimi ve farklılaşması konusunda önemli çalışmalara imza atarak Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü kazandı.
Barbara McClintock (1902-1992): Genetik alanındaki çalışmalarıyla birçok yeniliğe imza attı.
Jane Goodall (1934-): Primatoloji ve doğa koruma alanında çeşitli çalışmalara imza atarak bilim dünyasında öncü kadınlar arasında yer aldı.
Dorothy Crowfoot Hodgkin (1910-1994): X-ışını kristalografisiyle önemli moleküllerin yapısını çözmeyi başardı. 1964 yılında ise Nobel Kimya Ödülü’nü kazanarak tarihe adını yazdırdı.
Lise Meitner (1878-1968): Nükleer fizyonun keşfinde önemli bir rol oynadı.
Tu Youyou (1930-): Sıtma tedavisinde öncü yeniliklere imza atarak tarihe adını yazdırdı.