Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın uluslararası piyasaları etkilemesi üzerine vatandaşlar toz şekerin fiyatını araştırmaya başladı. Peki en uygun fiyatlı toz şeker hangi zincir markette satılıyor? BİM, 101, ŞOK, MİGROS VE CARREFOURSA’ da toz şekerin kilosu ne kadar? Detaylar haberimizde…
Son haftalarda kilosu 5 lira olan şeker, yapılan zamla birlikte 18 liraya kadar yükseldi. Şeker fiyatlarına yapılan artış vatandaşın tepkisini çekti. Hal böyle olunca vatandaşlar internet üzerinden “Toz şeker fiyatları ne oldu?”, “En uygun toz şeker hangi markette satılır?” Sorularına cevap aramaya başladı. Öte yandan büyük zincir marketlerde satılan toz şeker fiyatları da epey merak edildi. İşte BİM, A101, ŞOK, MİGROS ve CARREFOURSA’ da toz şekerin güncel fiyat listesi:
Şeker fiyatları satışa sunulan marketlere ve markasına göre farklılık gösteriyor. Büyük zincir marketlerde fiyat güncel olarak şöyle:
Toz şeker kadınların mutfakta en çok kullandığı ürünlerden biri. Çaydan tutun da, kek, kurabiye, pasta gibi pek çok hamur işinde kullanılıyor. Mutfakların vazgeçilmez tadı ve lezzeti toz şekerin hangi markette ne kadara satıldığını sizler için araştırdık.
Bim toz şeker markaları ve fiyatları şöyle:
A101 toz şeker markaları ve fiyatları şöyle:
Şok toz şeker markaları ve fiyatları şöyle:
Migros toz şeker markaları ve fiyatları şöyle:
Cerrefour toz şeker markaları ve fiyatları şöyle:
Tarım ve Orman Bakanlığı, şeker arzı ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını belirtti. Yapılan yazılı açıklamada Türkiye’de ve dünyada pandemi ve Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle girdi maliyetlerinde artış gözlemlendiği ifade edildi. Ayçiçek yağında yaşanan hareketlenmelerin farklı sonuçlara neden olduğuna dair ifadelerin yer aldığı açıklamada, şeker piyasalarında, ayçiçek yağında yaşanan endişelere yer verilmeyeceğini, herhangi bir sıkıntı olmadığını aktaran bakanlık, “Türkiye’nin 2020-2021 üretim döneminden 400 bin ton şeker rezervi mevcuttur. 2021-2022 üretim döneminde ise 2.5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacim 2.9 milyon tona ulaşmıştır. Dolayısıyla ülkemizin yıllık şeker ihtiyacının 2.7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretimimiz bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Çuval şeker fiyatının 800 TL’den 575 TL’ye düşürüldüğünü belirten Tarım ve Orman Bakanlığı, “Bakanlığımız bazı şeker üreticisi firmaların maliyetlerinin çok üstünde piyasaya mal vermeye çalışmalarının ve stokçuluğa tevessül etmelerinin önüne geçecek her türlü imkana sahiptir. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu konuda gerekli tedbirleri ivedilikle alacak ve uygulamaya koyacaktır.” açıklamalarında bulundu. Bakanlık, TÜRKŞEKER’in uyguladığı Raf Fiyat Garantili (RFG) sistem sayesinde nihai tüketicinin uygun fiyatlarla şekere ulaşabildiğini, fakat imalatçı firmaların şeker tedarikinde birtakım zorluklar yaşadığını aktardı.
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş (Türkşeker) tarafından, 2021-2022 üretim döneminde 2,5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacmin 2,9 milyon tona ulaştığı belirtilerek, “Dolayısıyla ülkemizin yıllık şeker ihtiyacının 2,7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretimimiz bulunmaktadır.” açıklaması yapıldı.
Türkşeker’den yapılan yazılı açıklamada, piyasada bir takım spekülatif hareketlerin oldukça yüksek fiyat artışlarına neden olduğu belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığının aldığı tedbirler ve yapılan bilgilendirmeleri ile piyasa manipülasyonlarının önüne geçildiği ifade edilen açıklamada, Şu anda piyasada şeker konusunda da ayçiçek yağı hususunda da olduğu gibi benzer spekülatif bir hareket yaşanmaktadır. Türkiyenin 2020-2021 üretim döneminden 400 bin ton şeker rezervi mevcuttur. 2021-2022 üretim döneminde ise 2,5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacim 2,9 milyon tona ulaşmıştır. Dolayısıyla ülkemizin yıllık şeker ihtiyacının 2,7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretimimiz bulunmaktadır. Yeni sezondaki üretim miktarımızla birlikte ülkemizde şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır denildi.