Şerbetli tatlılar en çok Ramazan ayında gün boyu oruç tutan kişilerin şekerlerini dengelemek için tüketiliyor. Biraz zahmetli olsa da yapan kişinin gururla ben yaptım diyeceği, yiyenlerin tadını unutamayacağı bir tarif veriyoruz: Ev yapımı baklava tarifi nedir? Nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? Ev yapımı baklavaya dair her şey…
Hızlı erişim:
Bayram günlerinin sevilen lezzeti ev yapımı baklava, Ramazan aylarında tüm gün şekeri düşen insanların şekerlerini yerine getirmek için birebir bir tatlıdır. Biraz emek isteyen bir tatlı olsa da , lezzetiyle verilen emeğin karşılığını veriyor. Hazır yapılmış zannedilen, çıtır çıtır, taptaze bir ev baklavası nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? Besin değeri, kalorisi nedir? Mavi Kadın editörü ev yapımı baklava tarifini yazdı.
Malzemeler: 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı süt, 1 yemek kaşığı sirke, 2 tane yumurta, yarım çay kaşığı tuz, 3,5 su bardağı un, 2 su bardağı ince çekilmiş ceviz.
Şerbeti için: 4 su bardağı şeker, 4 su bardağı su, yarım limon.
Hamur açmak için: 1 su bardağı buğday nişastası
Üzeri için: 1 çay bardağı sıvıyağ, 200 gram tereyağı.
İlk olarak ev yapımı baklavanın şerbeti hazırlanır. Derin bir tencerenin içerisine şeker ve su konulur. Şeker eriyene kadar karıştırın. Daha sonra şerbet kaynamaya bırakılır. 5 dakika kaynadıktan sonra üzerine yarım limonun suyu sıkılır ve ocağın altı kapatılır.
Baklava hamuru için ayrı bir kabın içerisine un hariç tüm malzemeler katılır ve karışım pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırılır. Daha sonra yavaş yavaş un eklenir. Ele yapışmayan bir hamur elde edildiğinde, hamurumuz olmuş demektir. Yoğurulan hamurun üzerine bir streç film sararak ya da pamuklu bir bezle kapatarak en az yarım saat dinlenmeye bırakılır. Dinlenen hamur daha sonra bir kez daha yoğurulur ve ilk olarak 5 parçaya bölünür. Her bir parça kendi içerisinde bir kez daha eşit yuvarlak parçalara bölünür. Bölünen parçalar iyice yoğurulduktan sonra nişasta yardımı ile tatlı tabağı bütüklüğünde açılmaya başlanır. Tüm hamurlar açıldıktan sonra hamurlar ters düz edilerek bir kez daha açılır. Bu işlemden sonra gazete kağıdı inceliğinde bir hamur elde edilecektir.
Baklavanın yapılacağı borcam ya da tepsi alınır ve en altına yapışmaması için yağ sürülür ve ilk kat yufka serilir. Yufkaların yarısı sırasıyla tepsiye yerleşirildikten sonra içerisine ince çekilmiş cevizler eşit oranda serpilir. Daha sonra kalan yufkalar da sırasıyla dizilir. Tufka dizme işlemi bittikten sonra bir bıçak yardımıyla baklavaklar kare şekilde kesilir. Ayrı bir tavada tereyağı ve sıvıyağ karıştırılır ve eritilir. Eritilen yağ, kesilmiş olan baklavaların üzerine dökülür. Daha sonra tepsi önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 45-50 dakika kadar pişirilir. Pişen baklavalar fırından çıkarıldıktan sonra ilk sıcağının gitmesi için birkaç dakika bekletilir ve daha sonra soğuyan şerbet üzerinde gezdirilir. Baklavalar şerbeti tamamen çektikten sonra servise hazırdır.
Diyetkolik sitesinin verilerine göre 1 porsiyon ev baklavasının besin değerleri şu şekildedir:
Karbonhidrat: 48 g.
Protein: 1.77 g.
Yağ: 11.1 g.
Lif: 0.66 g.
Kolesterol: 14.03 mg.
Sodyum: 46.29 mg.
Potasyum: 59. 12 mg.
Kalsiyum: 23. 91 mg.
Vitamin A: 43.83 iu.
Vitamin C: 0.24 mg.
Demir: 0.36
100 gramlık ev baklavasının kalorisi 311’dir. Bir porsiyon ev baklavası 160 gramdır. Bu da 498 kaloriye eşittir.