KBB Uzmanı Op. Dr. Ali Rahimi, balık yerken boğaza kılçık takılması durumunda yapılmaması gereken davranışlardan bahsetti. Peki boğaza kılçık takılırsa en kolay nasıl çıkarılır?
Günümüzde pek çok kimsenin severek tükettiği ama yerken de kılı kırk yararak her tarafını kurcalayarak tükettiğimiz balıklar, yapısı gereği kılçıklarla dolu olabilmektedir. Sırf bu yüzden bile balık yemeyi tercih etmeyen kimseler var iken en sağlıklı besinlerin başında gelen balık tüketiminden faydalanamamak sağlık açısından büyük bir kayıp olmaktadır.
Peki boğazda kılçık batma riskine karşılık ne gibi önlemler alınabilir? Boğaza kılçık batması durumunda yapılması gerekenler…
Dikkatli yenmediği ya da güzel ayıklanmadığı zaman boğaza kılçık batma durumu, birtakım hayati tehlikelere yol açabilmektedir. Öksürerek çıkmayan bir kılçık durumunda sırta vurma, su içme ve ekmek yutma gibi yöntemlere başvurulabilyor. Bu gibi durumlarda uzmanlar, paniğe kapılmayıp sakin kalınmasını öneriyor. KBB Uzmanı Op. Dr. Ali Rahimi, boğaza kılçık batması durumunda yapılan yanlıştan bahsetti.
Boğaza kılçık takıldığında herhangibir müdahalede bulunulmaması gerektiğinin altını çize Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Kılçığın yemek borusuna ya da nefes borusuna inmemesi için kişinin sırtına vurmak, su içmek veya ekmek yemek tehlikelidir ve tavsiye edilmez. Su içmek ya da ekmek yemek kılçığı aşağı yönde itecektir ancak kılçığın aşağı doğru itilmesi değil ağızdan çıkarılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Boğaza kılçık kaçması durumunda herhangi bir KBB uzmanına görünebilirsiniz. Bu sayede tedavi geciktirilmeden kılçığa endoskopik olarak doğru şekilde müdahale edilebilir.
Eğer ciddi bir bir kılçık batması ya da boğulma gibi tehlikeli bir durum söz konusu değilse boğaza kaçan kılçığı mideye kaydırmanın çok kolay bir yolu var. Sadece 1 adet muz ile bu işi çözebilir, boğazınıza takılan kılçığın aşağıya inmesini sağlayabilirsiniz. Ağzınızda iyice çiğneyeceğiniz muzu yutarak, muzdaki yumuşak doku sayesinde kılçığı midenize itebilirsiniz.