Türk kahvesi asla köpüksüz düşünülemez. Bol köpüklü kahve yapmanın da bazı incelikleri var. Kahve pişirirken bu noktalara dikkat ederek köpük köpük kahve yapabilir höpürdeterek keyifle içebilirsiniz.
Türk kahvesi, okkalı bir kahve hele bir de bol köpüklüyse, afiyetle içildiğinde değmeyin keyfimize!
Köpüklü olması hem kahvenin görüntüsü cazip hale getiriyor hem de içerken ayrı bir zevk veriyor.
Kahve ne kadar köpüklüyse kahve yapan kişinin o kadar başarılı olduğu, marifetlerini sergilediği düşünülüyor.
Kahve tiryakileri köpüklü kahveye bayılıyor! Damak tadına göre az şekerli, orta, sade şeklinde hazırlanan Türk kahvesini köpüklü yapmak aslında hiç de zor değil
İşte köpüklü kahve yapmanın altın püf noktaları:
Türk kahvesi, makul miktarda düzenli tüketildiğinde en faydalı, en tatlı alışkanlıklardan. Kahvenin olmazsa olmazı da köpüklü olması. Peki bol köpüklü kahve nasıl yapılır? İşte kahveyi köpük köpük yapan, köpükleri fincandan taşıran püf noktaları:
Taze Çekilmiş Kahve
Bol köpüklü kahvenin ilk ve en önemli şartlarından biri kahvenin taze olmasıdır. Taze ne kadar taze, yeni çekilmiş ise o kadar çok köpüklü olma ihtimali artar.
Bol Kahve Kullanın
Kahvede bol köpük oluşması için kahve miktarı da önemli. Elinizi cimri alıştırmayın! Ne kadar kahve o kadar köpük. Kahve miktarı artınca kahve biraz acımsı olsa da, az kahve kullanarak köpüklü kahve hazırlamak imkansız gibi. Peki cezveye ne kadar kahve koymalı? Tek kişilik kahve için 2 tepeleme çay kaşığı kahve kullanmalısınız.
Karbonatla Bol Köpükler Gelsin
Geldik köpüklü kahve yapmanın altın püf noktasına! Karbonat kullanın. Cezvede kahvenin kaynamasına yakın çay kaşığının ucuyla (tırnağımızın ucu kadar da denilebilir) karbonat ekleyin. Karbona kahvenin bol köpüklü olmasında inanılmaz etkili olacaktır. Ancak asla daha fazla karbonat koymayın yoksa kahveyi acı yapar.
Karıştırmamak
Cezveye kahve, su ve şekeri koyduktan sonra çoğu kişi karıştırır. Karıştırmayın! Karıştırmak köpük oluşmasını engelleyecektir.
Soğuk Su Şart
Kahvenizin köpüklü olması için soğuk su kullanmalısınız. Soğuk su da kahvenin köpüklü yapılmasının bir diğer püf noktası.
Bakır Cezveyle Lezzetler Katlansın
Kahveyi, kahve makinesi veya metal cezvede değil, bakır cezvede yapın. Bakır cezve hem kahvenin lezzetini artıracak hem de kahve ile kimyasal etkileşime girip köpük köpük olmasına yardımcı olacaktır.
Kısık Ateş
Köpüklü Türk kahvesi yapmak sabır ve emek gerekir. Kahveyi kısık ateşte, yavaşça pişirmeli, acele etmemeli. Kısık ateşte pişmiş kahve yalnızca lezzetli değil köpük köpük de olacaktır.
Önce Köpükleri Alın
Cezvede kahveyi yaparken, kahve yavaş yavaş köpürmeye başlayınca, bu köpüklerden alıp kaşık yardımıyla fincanlara bir miktar dağıtalım. Bu noktada kahvenin çok fazla köpürmesini beklemeyin, çünkü oluşan köpük sönebilir.
Köpükleri fincanlara dağıttıktan sonra, cezvede geri kalan kahveyi pişirmeye devam edin, kahve piştikten sonra pişen kahveyi kahve fincanlarına yavaş yavaş fincanın kenar kısmından dökün. Kahveyi direk olarak fincanın orta yerinden hızlı şekilde dökerseniz mevcut köpüğünde sönmesine neden olursunuz.
Bu püf noktalarına dikkat ederek bol köpüklü kahveler yapabilir, sevdiklerinize ikram edip gönlünü alabilirsiniz!
Şimdiden afiyet olsun.