Herkes yaptığı böreğin nefis bir tada sahip olmasını ister. Bunun için yapmamız gerekenler ise birkaç küçük ipucuna dikkat etmek olacaktır. Peki, çıtır ve leziz bir börek nasıl yapılır? Böreğin pişme süreleri ve dereceleri nelerdir?
Böreklerin Çıtır Olması İçin Ne Yapmalı Börek Fırında Kaç Derecede Pişer?
Herkes yaptığı böreğin nefis bir tada sahip olmasını ister. Bunun için yapmamız gerekenler ise birkaç küçük ipucuna dikkat etmek olacaktır. Peki, çıtır ve leziz bir börek nasıl yapılır? Böreğin pişme süreleri ve dereceleri nelerdir? Bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Börek Kaç Dakika Kaç Derecede Pişirilmelidir?
Böreğimizi çok pişirirsek yanacak, az pişirirsek bu kez de içerisi çiğ kalacaktır. Maalesef bu ikisi de böreğimizin ziyan olmasına sebep olmaktadır. Bu problem ile karşı karşıya kalmak istemiyorsak, börek kaç dakikada pişer?, sorusunun yanıtına ihtiyacımız vardır. Böreğimizi fırında pişirecek isek, bunun için 20 ilâ 40 dakika bir süre gerekecektir. Fırında börek pişirme müddeti, yaklaşık yarım saat civarındadır. Böreğinizi fırına vermeden evvel, fırını ısıtmayı ihmal etmemeniz lazımdır. Börekler çoğunlukla 180-200 derecede pişirilmelidir. Fırınınızı 180 dereceye ayarladıysanız böreğinizi 30 dakika boyunca fırında pişirmeniz kâfî gelecektir. Ancak 200 derecede pişirecekseniz 20-25 dakika pişmesi yeterli olacaktır. Böreğin ne kadar bir sürede pişeceği, fırının ısı derecesine(ısıtıcı tellerin kalitesine) bağlıdır. Bundan dolayı daha doğru bir zamanı deneme yanılma yolu ile kendiniz bulursunuz. Böreğinizi ne kadar yüksek derecede pişirirseniz, pişme süresi de o doğrultuda kısalacaktır.
Tavada Böreğin Pişme Süresi
Tavada börek pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, böreği sürekli ters çevirerek pişirmektir. Böreğin tavada pişme süresi ortalama 25-30 dakika civarındadır. Pişirirken böreğin öteki yüzünü de sürekli çevirmek gerektiğinden, ortalama her 5 dakikada bir defa bu işlem tekrarlanmalıdır.
Börek Pişirmenin Püf Noktaları Nelerdir?
Böreklerinizin lezzetini ikiye katlayacak olan ipuçlarını merak ediyorsanız, şimdi onları öğrenmenin tam zamanı.
- Hamurunuzu açarken kullanacağınız süt, yağ ve su gibi sıvı malzemelerinizin tamamını bir anda koymak yerine, yoğurarak ve yavaş yavaş ununuzun içine ekleyin.
- Hamurunuzun kıvamı pürüzsüz bir hâle gelinceye dek güzelce yoğurmayı ihmal etmeyin.
- Açılan hamurun üstüne nemli bir bez örtülüp oda sıcaklığında yaklaşık 30 dakika boyunca bekletilirse hamur daha da kolay açılacak ve böreğiniz çıtır bir duruma gelecektir.
- Börek açılırken hamurun üstüne ve tezgaha bir miktar un serpilirse açılması daha kolay olacaktır.
- Şâyet börek hazır yufkadan yapılacak ise, tâze yufka kullanmaya özen gösterilmelidir. Yufkanın tâze olup olmadığı, şu yöntemle anlaşılabilir: Bir parça yufka el ile çekilerek kontrol edilir. Şâyet parçalanıp ufalanıyorsa bu durum, yufkanın tâze olmadığını gösterir.
- Muhakkak tâze malzemeler kullanın: Börek yapımında kullanılacak bütün malzemeler yeni alınmış olmalı ve son kullanma tarihleri de uzun olmalıdır. Bilhassa peynirli börek yapılacağı zaman, kullanacağınız peynirin renk değiştirmemiş ve ekşimemiş olması son derece mühimdir.
- Yufkalarınızı evde açın: Bunu yapacak kadar enerjiye ve zamana sahipseniz muhakkak yufkalarınızı kendiniz açmalısınız. Ya da yufkalarınızı güvendiğiniz ve kalitesinden şüphe duymadığınız bir yerden temin etmelisiniz. Paketlenmiş yufkaları kullanacaksanız, öncesinde birkaç defa deneme-yanılma yöntemiyle en iyisini bulup ihtiyaç duyduğunuz her zaman aynı yufkadan alabilirsiniz.
- Böreğiniz için hazırladığınız harcı, ılıdıktan sonra kullanın.
- Böreklerinizin tepsiye yapışmasını istemiyorsanız tepsinizi yağlayabilir veya yağlı kağıt kullanabilirsiniz.
- İyi pişmiş çıtır bir börek yapmayı hedefliyorsanız böreğinizi fırına vermeden evvel üstüne çırpılmış yumurta sarısını ve sıvıyağ-yumurta veya süt, yoğurt ve yumurta sürmenizi tavsiye ederiz.
- Böreğinizin her katına yağlı ve sütlü karışımı sürün: Böreğiniz hangi çeşit olursa olsun, yufkalarınızı yerleştirdiğiniz zaman fırça kullanarak yufkaların üstlerine süt ve tereyağından yaptığınız karışımı uygulayın. Bu sayede böreğiniz öyle çıtır ve öyle nefis olacak ki, belki de tüm tepsi daha 24 saat dolmadan bitecektir!
- Böreğinizin sosunu ihmal etmeyin: Sos derken, fırına koymadan evvel üstüne sürdüğünüz karışımdan bahsediyoruz. Yumurta sarısı, böreğinizin üzerinin nar gibi iyice kızarmasını sağlayacaktır. Fakat yumurtanız bitmiş ise onun yerine muhakkak yağ ve yoğurttan oluşan bir karışım kullanmalısınız. Zira yoğurt yufkanızı nemlendirecek ve lezzetini artıracaktır.
- İç harcını güzelce kavurmayı unutmayın: Fırında pişecek diye düşünüp bu ayrıntıyı atlamayın. Böreğin iç harcının güzel kavrulması ve hazırlanması, tadının da o denli nefis olacağı anlamına gelir. Şâyet iç harcı iyice kavrulmazsa, böreğiniz biraz sertleşebilir.
- İlk kata iç harcını hemen koymamaya dikkat edin: Tepsinize iki kat yufka serip daha sonra iç harcını ilâve edin. Zira iç harç daha sıvı olduğundan yufkanın erimesine ve böreğin yapışmasına yol açabilir. Öte yandan yufkanızın herhangi bir kısmından kenarlarına veya dibine süt ya da harç kaçmamasına özen gösterin. Mükemmel bir böreğin en büyük özelliklerinden biri de yapışmıyor oluşudur.