Boza Nedir Bozanın Faydaları İçindekiler Boza Sıcak mı İçilir Soğukmu?

14 Eylül 2017
0 Yorum
boza nedir bozanin faydalari icindekiler boza sicak mi icilir sogukmu

Boza, darı irmiği, su ve şekerden yapılan alkolsüz hafif mayalı bir içecek türüdür. İlk olarak Orta Asya Türkleri tarafından yapılmaya başlanan boza daha sonra

Boza, darı irmiği, su ve şekerden yapılan alkolsüz hafif mayalı bir içecek türüdür. İlk olarak Orta Asya Türkleri tarafından yapılmaya başlanan boza daha sonra tüm dünya milletlerince yapılmaya başlanmıştır. Ülkemizde boza darıdan yapılırken diğer ülkelerde bozanın yapılmasında mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, gibi pek çok tahıl unu kullanılmakta, bu unlar mayalandırılarak boza elde edilmektedir. 1 su bardağı bozada 360 kalori vardır, boza yüksek kalori içermesi sayesinde kilo almak isteyenler tarafından kilo almaya yardımcı ideal içeceklerdendir. Bozayı sokak satıcısından veya pastanelerden almak yerine evde kendinizde yapabilirsiniz. Bu makalemizde Beslenme Uzmanı Ve Diyetisyenler tarafından tarifi verilen evde boza yapımı tariflerine yer verdik. Öncelikle bozanın faydaları ve sıcak mı soğuk munasıl içileceği hakkında bilgiler verelim.

Bozanın Sağlığa Faydaları

  1. Laktik asit içeriği ile bağırsak florasını düzenleyici etki gösterir, böylece sindirim sistemini çalıştırır, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler.
  2. Boza yüksek kalori içeriği sayesinde kilo almak isteyen zayıf ve iştahsız kişilere kısa sürede kilo aldırır.
  3. Yüksek kalorisinin yanı sıra yüksek protein içeriği ile sporcular için oldukça iyi bir içecektir.
  4. Kalsiyum ve fosfor açısından zengin içeriği sayesinde kişiyi kemik erimesinden korur, fosforu bol miktarda içerdiğinden diş sağlığına faydalı bir içecektir.
  5. Aktif maya ve faydalı bakteri içeriği ile probiyotik rol oynamakta kabızlığa iyi gelmektedir.
  6. Aktif maya içeriği ile emziren annelerde anne sütünü arttırıcı etki göstermektedir.
  7. Boza, laktik asit içeriğiyle mideyi korur, mide yanması, şişkinlik, gaz, mide ekşimesi gibi mide bağırsak problemlerini önler.
  8. Boza bol miktarda protein, karbonhidrat kalsiyum, demir, fosfor, sodyum, tiamin, niasin, riboflavin gibi mineralleri içerir, bu özelliği sayesinde kişiyi mineral eksikliğinden korur.

Boza Nasıl İçilir?

Boza soğuk olarak içilir. Dilerseniz bozayı içmeden üzerine bozanın üzerine tarçın serpip daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz yada bozaya sarı leblebi ilave edilebilirsiniz. Bozayı bardağa koyup içebileceğiniz gibi bir kaseye koyup içine leblebi katıp kaşık yardımıyla da tüketebilirsiniz.

Evde Boza Nasıl Yapılır? Beslenme Uzmanı Ve Diyetisyenlerde 4 Farklı Tarif

Diyetisyen Ve Beslenme Uzmanı Burcu Özen Yeşil’den Evde Boza Yapımı (1. Tarif)

  1. 3 çay bardağı bulgur
  2. 1 kahve fincanı pirinç
  3. 3 çay bardağı toz şeker
  4. 1/2 su bardağı eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya.

Akşamdan su ile ıslatılan bulgur, ertesi gün pirinç ile uzun süre pişirilir. İyice ezilmiş hale gelen bulgur ve pirinç karışımı yüksek ayarda mikserle çırpılarak ince tel süzgeçten geçirilir. Elde edilen karışım kısık ateşte içine şeker katılarak şeker eriyene kadar pişirilir. Şeker eridikten sonra ocaktan alınarak ara sora karıştırılmak suretiyle ılımaya bırakılır. Ilıyan bu karışıma eski boza ya da maya eklenir ve karıştırılır. Oda sıcaklığında ağzı kapalı bir halde 2-3 gün bekletilen bu karışım üzerinde kabarcıkların meydana gelmesi servise hazır olduğunu göstermektedir. İsteğe göre tarçın ve leblebi ile servis edilir.

Diyetisyen Ve Beslenme Uzmanı Sanem Apa’dan Evde Boza Yapımı (2. Tarif)

  1. 2 bardak bulgur
  2. 20 bardak su
  3. 2 çorba kaşığı tarçın
  4. Yarım bardak yoğurt
  5. Yarım tatlı kaşığı kuru maya
  6. 2.5 çorba kaşığı şeker
  7. 2 çorba kaşığı un
  8. Yarım çorba kaşığı vanilya

Boza tarifi

Bulguru büyükçe bir tencereye koyup 11 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece dinlendirin. Kısık ateşte 2 saat kadar pişirin. Mutfak robotunda veya blendarla çekin ardından süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun. Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun. Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Ateşten çelip içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilınca içine yoğurt katın. Mayayı 1/4 bardak ılık suda ezip 5 dakika kadar bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin. Mayalı karışımı ezilmiş bulgura katıp oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın. Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın. Tarçınla servis yapın.

Diyetisyen Ve Beslenme Uzmanı Şenol Yıldız’dan Evde Boza Yapımı (3. Tarif)

Malzemeler:

  1. Yarım su bardağı boza (damızlık)
  2. 3 su bardağı bulgur
  3. 1 su bardağı toz şeker

Hazırlanışı:

Bulguru bir gece önceden bol suda bekletin. Ezilecek kıvama gelene kadar haşlanıp tahta kaşık ile tel süzgeçten geçirilir. İçine bir su bardağı toz şeker ve mayalamak için yarım su bardağı boza karıştırılır. Ilık ortamda 3 gün mayalanmaya bırakılır. Mayalanma süresince sık sık tahta, cam ya da porselen kaşıkla karıştırılır. Kokusu ve ekşiliği istenilen kıvama gelince şekerin tamamı karıştırılıp buzdolabında saklanır. Yarım çay bardağını geçmeyecek şekilde sarı leblebi ve tarçın ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Bozanın bir süre bekletildikten sonra üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlaması artık mayalanmış olduğunu, göz göz olan kabarcıkların daha da artması iyice ekşimiş olduğu anlamını taşır. Boza porselen veya cam kapta mayalandırılmalı, serin bir yerde ve yine cam veya porselen kaplarda muhafaza edilerek tüketilmelidir.

Diyetisyen Ve Beslenme Uzmanı Şeyma Ekizoğlu’ndan Evde Boza Yapımı (4. Tarif)

  1. 3 bardak bulgur
  2. 2 kahve fincanı pirinç
  3. 3 bardak tozşeker
  4. 1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya
  5. Geniş bir kap

Bulgur akşamdan bol su ile ıslatılır. Ertesi gün bulgur ve pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir. Mikserle, blenderla veya robotla çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe konulur. İçine şeker katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır. Daha sonra ocaktan alınır. Bir yerde ılınmaya bırakılır. Arada bir karıştırılır. Ilıdıktan sonra içine boza ya da ılık suyla ezilmiş maya katılır. İyice karıştırılır. Bu karışımın ağzı kapatılarak, 20-25 derecelik bir yerde, ara sıra karıştırılarak 2-3 gün bekletilir. İçinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir. Serin bir yere alınır. Soğuk servis yapılır. İsteğe bağlı olarak üzerine sarı leblebi ve tarçın ilave edilir.

Evde Doğal Organik Hakiki Elma Sirkesi Yapımı Uzmanlardan Tarifler Tıklayınız

Evde Mango Reçeli Yapmak İçin 3 Pratik Tarif Tıklayınız

Limonla Alkali Su Nasıl Yapılır? Evde Alkali Su Yapmanın 3 Yolu Tıklayınız