BPD nedir? BPD ölçümü kaç olmalı?

2 Mayıs 2023
0 Yorum
bpd nedir bpd olcumu kac olmali

Hamileyseniz bu dönemde daha önce fikir sahibi olmadığınız pek çok terim hayatınıza girebilir. Bu terimlerden biri olan BPD ise rutin kontrolleriniz esnasında ölçülen değerlerinizden biri olur.

Gebelik sürecinde anne ve bebekler düzenli aralıklarla ultrason ölçümlerinden geçerler. Belirli dönemlerde daha da kritik hale gelen ultrason ölçümlerinde bebeğin gelişimsel sürecine dair detaylar yer alır. Sizin için bu süreçte BPD nedir, HC nedir, AC nedir gibi sorular önemli bir konu haline gelir. Mavi Kadın’ın harika kadınları olan sizlere bu konuda rehberlik etmek bizim için büyük mutluluk olacak. Hadi şu yabancı kavramlarla tanışalım.

BPD NEDİR?

Gebeliğinizin 12. ve 24. haftaları arasında gideceğiniz kontroller esnasında doktorunuz bebeğinizin BPD ölçümünü gerçekleştirir. BPD diğer adıyla biperietal çap ölçümü bebeğinizin kafa çapını gösterir. Bebeğin genel gelişimi hakkında bilgi veren bu ölçüm fetal ağırlığın ve bebeğin kaç haftalık olduğunun tahmin edilmesini sağlar.

Aslında kısaca değinmek gerekirse sabah.com.tr’nin haberine göre; doğumun gerçekleşeceği anda ve özellikle normal doğum için BPD kaç olmalı bilgisi, bebeğin sağlığı için önemlidir. Sağlıklı doğum Biparietal çap ölçümü nedir için birincil kaynaktır. Çünkü BPD büyük olması ve küçük olması doğumun seyrini değiştirebilir.

gebelik ultrasonu

Kafanın sağ ve sol kısmında perietal kemikler bulunur. Bu kemikler başın şekli ve vücudun geneli hakkında bilgi verdiği için önemli kabul edilir. BPD ölçümlerinde bebeğin kafasının yanlarında bulunan bu kemiklerin arasındaki mesafe hesaplanır.

Biperietal çap ölçümleri down sendromu, spina bfida gibi sorunların önceden tespit edilebilmesinde işe yarar. BPD ölçümleri aynı zamanda fetüsün doğum yaşını tahmin ederek doğum tarihinin saptanmasına da yardımcı olur. Bebeğin fetal sağlığı hakkında değerli bilgiler sunan BPD, yüksek riskli gebeliklerin fark edilmesini de sağlar.

ULTRASONDA BPD ÖLÇÜMÜ NASIL OLUR?

BPD ölçümlerinde en yaygın yöntem ultrason görüntüleme tekniğidir. Annenin karnına gönderilen ses dalgalarının monitöre yansıtılması ile fetüsün görüntüleri oluşmaya başlar. Uzman hekim de bu görüntüler üzerinden fetüse ait BPD ölçümlerini gerçekleştirir.

Anne ve bebeğe dair ultrason görüntülemenin yetersiz olduğu durumlarda MRI, CT gibi yöntemler kullanılarak BPD ölçümü gerçekleşir. Gebeliğin her trimester dönemlerinde düzenli olarak kontrol edilebilen biperietal çap ölçümü bebeğin kısa dönemdeki gelişimini izlemeyi sağlar. Ayrıca kısa vadede ve uzun vadede bebekte oluşabilecek anomalilerin tespit edilmesinde de kullanılır.

BPD NORMAL DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR?

Gebelikte BPD normal aralıkları şu şekilde olmalıdır:

  • Haftada: 29.4 mm
  • Haftada: 49.4 mm
  • Haftada: 78.4 mm
  • Haftada: 91.5 mm
  • Haftada: 95.6 mm

ultrasound picture of a baby s photograph and acce 2022 06 28 13 13 24 utc

Bazı bebeklerin gelişimi bu değerlerin üzerinde veya altında gerçekleşir. Böyle bir durumda bebeklerde fetal büyüme ve gelişmeye dair  detaylı araştırmalar yapılması gerekir.

BPD DEĞERİ HANGİ FAKTÖRLERDEN ETKİLENİR?

Gebelikte BPD ölçümleri belirli bazı kriterlere bağlı olarak değişir.

  1. Fetüsün Pozisyonu

Anne karnındaki fetüsün duruşunda meydana gelen farklılıklardan dolayı BPD değerleri değişir. Bebeğin başının ultrasona karşı bakması halinde ölçümü daha doğru bir şekilde gerçekleşir.

  1. Genetik Etkenler

Bebeğin gelişimini doğrudan etkileyen durumlardan olan kalıtımsal nedenlere bağlı olarak BPD ölçümleri normal değerlerin dışında oluşur. Özellikle gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunun yanlış hesaplanması BPD ölçümlerini de etkiler. Annenin vücut ağırlığı ve ırkı gibi durumlarda da BPD farklı sonuçlar verir.

  1. Amniyotik Sıvı

Plasenta içerisinde bebeğin çevresini saran amniyotik sıvının fazla ve ya az olması bebeğin BPD ölçümlerinde hataların oluşmasına neden olur. Bu nedenle BPD ölçümlerinde amniyotik sıvı dengesinin sağlandığı zamanlar tercih edilmelidir.

BPD TEDAVİSİ VAR MI?

Biperietal kafa çapı ölçümlerinde normal değerlerin dışında kalan bebeklerde çeşitli fetal sorunlar oluşur. Bu sorunların tespit edilmesi ile birlikte ilaç tedavisi, normal doğuma alternatif yöntemler ve doğum sonrası takip gibi tedaviler uygulanır.

pregnant woman holding ultrasound 2021 08 26 15 34 40 utc

BPD NORMAL DEĞERİN DIŞINDAKİ DEĞERLER NEYİ İFADE EDER?

Normal bir BPD ölçümü dışında kalan değerlere sahipseniz bebeğinizde fetal büyüme ve gelişime dair şu tür sorunların görülmesi olasıdır:

  • Makrozomi: Normalden daha iri bebek anlamına gelir. Hızlı bir büyüme olduğuna işaret eder.
  • Erken Doğum: BPD değerlerinin normalden düşük olması halinde bebeğin gelişiminin yavaş olduğu bu nedenle erken doğabileceğini gösterir.
  • Rahim İçi Büyüme Kısıtlaması: Bebeğin rahim içerisinde yeterli oranda büyümemesinden kaynaklanır. Diyabet, tansiyon, kromozomal sorunlar, plasenta sorunları nedeniyle oluşur.
  • Anormal Fetal Gelişim: Fetüsün anormal ya da kusurlu bir şekilde geliştiğini gösterir.

BPD normal değerlerin dışında olan gebeliklerde doktor ile görüşmeler yaparak soruna yönelik tedbirler alınır.

Gebelik sürecinde farklı tanım ve kavramlarla karşılaştığınızda arama butonu üzerinden rehber içerik taraması yapabilirsiniz.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

#vd-191#