Brüksel lahanası kış mevsimde tüketilen faydalı ve besleyici bir sebzedir.
Brüksel lahanası kış mevsimde tüketilen faydalı ve besleyici bir sebzedir. Avrupa’da sıkça tüketilen brüksel lahana son zamanlarda ülkemizde de sıklıkla yemeklerde ve salatalarda kullanılmaktadır. İnce yaprak katmanları olan brüksel lahana, minyatür lahanaya benzemektedir. Brüksel lahananın dış yaprakları ve kökü güzelce temizlenerek, kesmeye gerek kalmadan bütün halde pişirilir. Turpgiller ailesinin bir üyesi olan brüksel lahana, diğer sebzelere oranla daha fazla protein içerir. Aynı zamanda kalsiyum, fosfor, folik asit, lif, manganez gibi mineraller ve bileşenler, omega3 yağ asitleri, beta karoten ve C, K, B1 ve B6 vitaminleri açısından oldukça zengin besin içeriğine sahiptir.
Brüksel Lahana Hangi Mevsimde Yetişir?
Brüksel lahana genellikle kış mevsiminde tüketilen çok faydalı bir sebzedir. Adeta sağlık deposu olan brüksel lahana, yemeği yapılan veya çeşitli salatalarda kullanılan besleyici bir sebzedir. Brüksel lahana Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir. Kış mevsiminin Şubat ayında piyasaya sürülen taze bürüksel lahanalar, pazar tezgahlarında yerini alır.
Brüksel lahanayı kış mevsimi boyunca marketlerde ve pazarlarda bulmak mümkündür. Ocak ayı itibariyle hasat işlemi bitirilen brüksel lahanalar Şubat ayı gelmesiyle satışa çıkarılır. Kış mevsiminde brüksel lahananın yemeğini yaparak yahut yoğurtlu veya normal salatalarda kullanarak afiyetle tüketebilirsiniz. Bağışık sisteminin güçlenmesi ve bütün faydalarından yararlanmak için özellikle Şubat ayında bol bol brüksel lahana tüketilmelidir.
Brüksel Lahananın Faydaları Nelerdir?
Bağışıklık sistemini güçlendirir;
Kış mevsiminde bol bol brüksel lahanası tüketmek içerisindeki bol miktarda bulunan C vitamini sayesinde vücut direncini arttırır. Vücudun günlük C vitamini ihtiyacının %120’sini karşılayan brüksel lahana, beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırır ve soğuk algınlığı, grip gibi kışın görülebilecek çeşitli hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
Kemik gelişimini destekler;
Brüksel lahananın içeriğinde bol miktarda K vitamini bulunur. Bu vitamin sayesinde kemik gelişiminde epey etkili olan brüksel lahanası, kemiklerin gücünü arttırır ve kemik kırılma riskini azaltır. Aynı zamanda osteoporoz yani kemik erimesi hastalığından da korunmaya yardımcı olmaktadır.
Kanser riskini azaltır;
Yapılan araştırmalara göre brüksel lahanası içerisineki kanser hücrelerin büyümesini engeller. İçeriğindeki antioksidanlar serbest radikalleri etsiz hale getirir ve bu sayede kolon, meme, akciğer ve mide gibi kanser hastalıklarına karşı koruyucu olacaktır. Kış mevsiminde bol bol brüksel lahana tüketilmeli, faydalarından yararlanmalıdır.
Tümörün ilerlemesini engeller;
Brüksel lahananın içeriğinde sülforan maddesi bulunur. Bu sülforan maddesi vücudun herhangi bir kısmında meydana gelen tümörün oluşumunu önler. Kanser hastalıklarına koruyuculuk yapan bu güzel sebze kış mevsiminde bolca tüketilmelidir.
Diş sağlığı için önemlidir;
Brüksel lahananın faydaları olduğu gibi suyu da çok faydalıdır. Brüksel lahanasını haşladıktan sonra ki suyunu gargara yaparak diş köklerinde oluşan iltihaplanmaları önleyebilirsiniz. Aynı zamanda diş eti çekilme rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir.
Kan şekeri seviyesini düzenler;
İçerisinde yüksek oranda lif barındıran brüksel lahanası kan şekeri seviyesini azaltmaz veya yükseltmez. Kan şekeri seviyesini sabit tutar ve düzenlemeye yardımcı olur.
İltihaplanmayı önler;
Brüksel lahanası anti, enflamatuar özelliklere sahiptir. Anitoksidan bakımından oldukça zengin olan brüksel lahanası vücutta iltihaplanamaya neden olan serbest radikallerle savaşarak iltihaplanmanın önüne geçer.
Brüksel Lahananın Zararları Nelerdir?
Çok faydalı ve besleyici bir sebze olan brüksel lahana fazla tüketildiği taktirde birtakım yan etkilere neden olmaktadır. Bunlar;
Brüksel lahana aşırı tüketildiğinde tiroid bezinin yavaşlamasına yol açar ve guatr hastalığına neden olabilir.
Brüksel lahanası fazla miktarda yenildiği zaman gaz yapabilir. Midesi hassas kişilerin aşırı tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.