Kuru fasulye, pirinç, bulgurun böceklenmemesi için bilmeniz gerekenler. Bu şekilde saklanırsa 1 sene boyunca muhafaza edilebiliyor
Yaz aylarında iyi muhafaza edilmeyen bulgur, pirin, kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi bakliyatlar çok çabuk bozulabilir. Oysa ki bakliyatlar, sofraların olmazsa olmaz besin kaynaklarından biridir. Ayrıca uzun süre tazeliğini korumalarıyla bilinir. Fakat elverişli şartlarda muhafaza edilmedikleri zaman en sık karşılaşılan problemlerden biri olan böceklenme ile karşı karşıya kalabilirler.
Peki iyi ama bakliyatların bozulmaması için nasıl saklanması gerekir? İşte saydığımız bakliyatları en az 1 yıl bozulmadan saklamak için bilmeniz gereken yöntem.
Milliyet.com.tr’de paylaşılan haberde bakliyatların uzun süre korunması ve böceklenme gibi probemlerle karşılaşılmaması adına defne yaprağı yöntemi önerildi:
Bakliyatların bozulmaması ve böceklenmemesi için püf nokta defne yaprağıdır. Bakliyat kaplarına koyacağınız 1 veya 2 defne yaprağı bozulmasını ve böceklenmesini önler.
Bakliyatları saklarken birkaç ipucu daha uygulayabilirsiniz. Örneğin, bakliyatların içine defne yaprağı, dışında sarımsak veya karanfil koyarsanız böceklenmeyi önleyebilirsiniz. Ayrıca bakliyatları almadan önce iyice kontrol edin. Eğer üzerinde delikler, lekeler veya küf izleri varsa almamaya özen gösterin. Bakliyatları aldıktan sonra da bir süzgeç yardımıyla yıkayın ve kurulayın. Böylece tozdan ve kirlerden arındırabilirsiniz.
Bakliyatlarda meydana gelebilecek böceklenme problemini önlemek adına, ürünleri serin, kuru ve hava almayan kaplarda muhafaza etmek mühimdir.
Bilhassa buzdolabında saklamak için vakumlu kaplar seçilmelidir. Bakliyatları satın alırken son kullanma tarihine özen göstermek ve paketten çıkartılan bakliyatları olabildiğince kısa sürede tüketmek önerilir.
Aynı zamada, yeni alınan ürünlerin eskilerle ayın kaba konulmaması ve muhafaza alanlarının periyodik şekilde temizlenip hava alması böcek oluşumunu önlemede tesirli bir yöntem olacaktır.