Burunda karıncalanma yahut burun uyuşması alerjik reaksiyon, herpes, hipoparatiroidi ve hipokalsemi gibi birçok sorunun belirtisi olarak meydana gelebilir. Burundaki karıncalanma ve uyuşma yalnız burun ucunda görülebildiği gibi burnun herhangi bir bölgesinde de ortaya çıkabilir.
Burunda karıncalanma veya uyuşma nemlendirici, kozmetik, diş macunu, parfüm ya da yüz yıkama ürünlerindeki kimyasallara olan alerjiden kaynaklanabilir.
Herpes simpleks virüsünün neden olduğu yaralar burun, dudak ve ağız çevresinde kaşıntı, uyuşma ve karıncalanma hissine neden olabilir.
Bu rahatsızlık kan dolaşımındaki kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan bir durumdur. Bu durumun belirtilerinden biri burunda karıncalanma ve uyuşmadır.
Hipoparatiroidizm tiroid bezleri tarafından paratiroid hormonunun yetersiz üretiminden kaynaklanır. Burunda karıncalanma ve uyuşma gibi belirtiler verebilir.
Parestezi, vücudun herhangi bir kısmında karıncalanma ve uyuşma anlamındaki tıbbi terimdir. Bu durum dudaklar, burun ve ağız gibi vücudun çeşitli bölümlerini etkiler.
Yüz felci geçirmiş olmak yüz sinirlerinde zayıflığa neden olup, burunda uyuşma ve karıncalanmaya yol açabilir.
Belli gıdalara karşı alerji, anemi, lösemi, sinüzit, burun çevresi iltihabı, burun kanalında tümör, ilaca karşı reaksiyon, ilaçların yan etkileri, vitamin eksiklikleri, beyin ile sinir iletişimi sorunları, kas fibromiyaljileri, toksik etkileşim ve çölyak hastalığı nedeniyle de burunda karıncalanma ve uyuşma meydana gelebilir.
Bazı doktorlar burunda karıncalanma ve uyuşma hatta burun içi yanması ile ilişkili ağrıyı gidermek için ağrı kesiciler, ve duygusal durumdan kaynaklanıyorsa antidepresanlar önerir. Karıncalanma inflamasyon ile birlikte meydana gelirse doktorlar Steroid Olmayan Anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID) yazabilir.
Burunda karıncalanma, yahut uyuşma kalsiyum, magnezyum ve B vitamini kompleksi takviyeleri alarak da tedavi edilebilir. Karıncalanma ve uyuşma hissinin alevlenmesine neden olan stresli durumlar, alkol ve yasadışı ilaçlardan kaçının.
Karıncalanma migrenden kaynaklanıyorsa yeterli uyuma ve dinlenme önerilir. Buna ek olarak, peynir, portakal, soğan, çikolata ve domates gibi migreni tetikleyen gıdalardan kaçının.
Menopoz burun karıncalanmasının yahut uyuşmasının nedenlerinden biridir. Menopoza giren insanlarda migrenle beraber burun çevresinde karıncalanma hissi görülebilir. Östrojen içeren ilaçlar belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir.