Burunda Şişlik Nedenleri Burnum Şişiyor Ne Yapmalıyım?

27 Haziran 2018
0 Yorum
burunda sislik nedenleri burnum sisiyor ne yapmaliyim

Burun şişmeleri genellikle basit sorunlardan oluşan ama sosyal hayatımızı olumsuz etkileyen rahatsızlıkların başında gelir. Bu yazımızda sık karşılaşılan burun şişmesi nedenleri ve tedavi yöntemlerini sizler için bir araya getirdik.

Burun şişmeleri genellikle basit sorunlardan oluşan ama sosyal hayatımızı olumsuz etkileyen rahatsızlıkların başında gelir. Bu yazımızda sık karşılaşılan burun şişmesi nedenleri ve tedavi yöntemlerini sizler için bir araya getirdik.

Alerjik Rinit

Nefes alındığında çevredeki toz,polen, sigara dumanı,bakteri ve diğer kirler alerjik rinite yol açarak burun içindeki mukoza tabakasının şişmesine neden olabilmektedir. Alerjik rinit kişide sürekli hapşırma, burun akıntısı ve baş ağrısına sebep olabilir. Bu durumda burunda şişlik, tıkanıklık ve ağrı görülür. Alerjik burun iltihabı ve alerjik sinüzit tedavisi için antihistamin (alerji ilaçları), dekonjestanlar ve ağrı kesiciler kullanılmaktadır.

Burun Polipi

Burun polipleri de burunda şişliğe sebep olabilmektedir. Polip; alerjik durum ve uyaranlara karşı koruyan damla şeklindeki parçacıklardır. Bu polipler çok büyüdüğü zaman burun yolu tıkanıklığına, mukus üretimi ve toplanmasının artmasına, yüzde ağrıya ve sinüzit benzeri belirtilere yol açabilmektedir. Uygun tedavi (streoid burun spreyi,cerrahi müdahale) için kbb doktoruna gitmelisiniz.

Sinüzit

Burundaki şişliğin en yaygın nedeni sinüzittir. Bu ise enfeksiyon veya alerjik reaksiyon sebepli oluşabilmektedir. Sinüzüte sebep olan iltihaplanma sinüz mukozasının şişmesine ve bunun sonucunda da burun tıkanıklığına ve aşırı mukus üretime sebep olabilmektedir. Sinüzit tedavisi için ağrı kesiciler, antibiyotikler ve dekojentler kullanılmaktadır. Alerjik sinüzit üstte bahsettiğimiz alerjik rinite birçok yönden benzerlik göstermektedir. 

Burna Darbe Alması

Burna alınan darbeler de oluşan şişliğin en yaygın nedenlerindendir. Düşmek, bir yere çarpmak veya darbe gibi buruna alınan herhangi bir zarar burunda şişme ve ağrıya neden olmaktadır.

Gebelikte Burun Şişmesi

Gebelik süresince bazı hormonal dengesizliklerden dolayı vücut metobolik reaksiyonlar geliştirmektedir.Örneğin; bu sürede vücut daha fazla sıvı üretecektir ki bu da burunda veya yüzde şişliğe sebep olmaktadır. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Gebelikteki burun şişmesi doğum sonrası kendi kendine geçmektedir.

Enfeksiyon

Burun şişmesinin yaygın bir diğer sebebi ise burun içi veya dışında meydana gelen bölgesel enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyon önceleri kırmızı ve sert bir görünümde olup zaman içinde daha fazla iltihap biriktiri büyüyebilir. Eğer bu enfeksiyon birikimi burun içindeyse sebebi burundaki kılların koparılması, sürekli burun karıştırmak ve mukoza lezyonu olabilir.

Yabancı Nesne

Özellikle küçük çocuklarda görülen bir durum olan burna yabancı madde sıkışması da burun etinde hassasiyet ve şişliğe neden olabilmektedir. Boncuk,bilye ve küçük oyuncak banzeri yabancı maddelerin burna girmesi küçük çocuklarda ilk birkaç gün fark edilemez. Ancak mukoza tabakasını yırttığı durumlarda enfeksiyon oluşturması sebebiyle burundan sarı-yeşil arası ağır kokulu bir sıvı akışına sebep olabilir. Bu nesneyi çıkarmak ve enfeksiyonu tedavi etmek için acil olarak doktora gidilmelidir.

Burun Şişmesi Tedavisi

Altta Yatan Asıl Nedenin Bulunması

Burun şişkinliğine yol açan asıl faktörün teşhisi burun şişmesi için uygulanacak tedavinin ilk adımıdır. Eğer bu şişliğin sebebi enfeksiyon ise antibiyotik için doktora gitmelisiniz. Bazı vakalarda burun kemiğinde kırıkların düzeltilmesi, poliplerin alınması ve iltihap veya apsenin boaşaltılması için cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

Buz Tedavisi

Burundaki ağrıyı dindirmek ve şişliği azaltmak için temiz bir havluya bir avuç buz küpleri koyun. Ardından bunu burnunuzda 15-20 dakika kadar tutun. Bu uygulamayı günde 3 kez tekrarlayabilirsiniz.

Burun Spreyleri

Burunda alerjen veya sinüzit kaynaklı tıkanıklık varsa; burun dekonjestanları, sprey ve alerji ilaçları kullanılmaktadır. Bu tür ilaçları 3 gün kullanıp 3.günün ardından burundai şişlik geçmediyse hemen bir doktora başvurmalısınız.

Başınızı Yüksekte Tutun

Uzanırken başınızı yüksekte tutmalısınız. Bu sayede burun içindeki mukus kuruyup size kolay nefes aldıracaktır. Bu sayede iyi bir uyu çekeceksiniz.

Sigaradan Uzak Durun

Sigara ve alkolden uzak durmalısınız. Ayrıca toz, polen ve diğer tahriş edebilecek yabancı maddeler alerjiye sebep olabileceğinden, uzak durmanız önerilmektedir.

Tuzlu Su Spreyi

Tuzlu su burun şişliği için evde uygulanabilecek basit ama bir o kadar etkili bir doğal yöntemdir. Tuzlu su; hava nemlendirici makine görevi görerek burnu nemlendirdiği gibi kir,polen ve tıkanıklığı temizlemeye yardımcıdır.

  1. 1 tatlı kaşığı deniz tuzunu 1 bardak su içine katın.
  2. Bu suyu burnunuza çekip, sümkürün.
  3. Günde 1 kez bu uygulamayı tekrarlayın.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı güçlü antiseptik özellikleri sayesinde burun tıkanıklığına yol açan bakteri ve diğer enfeksiyonlarda savaşır. Burun şişliği için de oldukça faydalı ve etkilidir.

  1. Birkaç damla çay ağacı yağını bir parça pamuğa damlatın.
  2. Bu  pamuğu günde birkaç sefer koklayın.
  3. Burundaki şişlik azalana dek bu uygulamayı tekrarlayın.