Burundan sarı su gelmesi genellikle sinüzit, grip, nezle, soğuk algınlığı ve bakteriyel enfeksiyonlar sonucu meydana geliyor. Çoğu zaman tehlikeli değildir ve kolaylıkla tedavi edilir. Özellikle soğuk havalarda, kış aylarında bu durumla sıklıkla karşılaşılır…
Burundan sarı su veya sarı sıvı geldiğini fark ettiğinizde endişelenmeyin. Çünkü bu sıvı genellikle bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır ve antibiyotikler ile tedavisi hızlı bir şekilde yapılabilir. Ancak burundan sarı akıntı gelmesi nadiren de olsa beyinden omurilik sıvısının burundan akması sonucunda da görülebilir, burundan sarı sıvı akmasının en tehlikeli sebeplerinden birisi budur. Bunların dışında burundan sıvı gelmesi alerji, burunda polip gibi nedenlere bağlı meydana gelebilmektedir.
Burundan sıvı gelmesi şu nedenlere bağlı gelişebiliyor:
SİNÜZİT
Burundan sarı su, sarı sıvı gelmesinin en sık karşılaşılan nedeni sinüzittir. Sinüzit, yüz kemiklerinin içindeki hava boşlukları olan sinüslerin iltihaplanması sonucu gelişir. Yeşil veya sarı burun akıntısı sinüs iltihabının habercisidir. BMJ’de 2007 Haziran’daki “10 dakikalık konsültasyon: sinüzit” adlı çalışmaya göre sinüzitte burundan sarı veya yeşil renk sıvı gelmesinin yanı sıra baş ağrısı, geniz akıntısı, yüzde ağrı,koku alma duyusunda azalma veya kayıp, burun tıkanıklığı gibi semptomlar görülebiliyor, tedavide ise dekonjestanlar, ağrı kesiciler ve antibiyotikler yer alıyor.
ALERJİ
Alerjik rinit ve alerji de burundan sarı akıntı gelmesine neden olabiliypr. Alerji, bağışıklık sisteminin toz, polen, küf ve mantar sporları gibi maddelere aşırı tepki vermesi, bunları yanlışlıkla düşman olarak algılaması, bakteri ve virüslerle savaştığı gibi bunlar ile de savaşması sonucu meydana geliyor. Harvard Health Publishing’e göre mevsimsel alerji de yeşil, sarı, ince veya kalın her türlü burun akıntısına yol açabiliyor.
Alerjik rinitte ayrıca geniz akıntısı, öksürük, burun akıntısı, burun tıkanıklığı da görülebiliyor.
South African Family Practice’de Ekim 2020’deki “Akut Alerjik Rinit”adlı çalışmaya göre alerjik rinitte burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük gibi semptomlar da ortaya çıkabiliyor. Tedavide alerjen maddeden uzak durmak, antihistaminikler, dekonjestanlar, bazen de kortikosteroid ilaçlar kullanılabiliyor.
BURUN POLİPLERİ
Nazal polipler olarak da bilinen burun polibi burun astarı ve çevresindeki sinüslerde oluşan genellikle iyi huylu (kansersiz) göz yaşı şeklindeki doku büyümeleridir. Therapeutics and Clinical Risk Management’da 2008 Nisan ayındaki ““Nazal polipozis incelemesi” isimli çalışmaya göre nazal polipler genel nüfusun ortalama yüzde 4-40’ında görülüyor erkeklerde kadınlara nazaran en az 2 kat daha fazla polip vakasıyla karşılaşılıyor.
Burundan sarı akıntı gelmesi, burun poliplerine bağlı olarak, poliplerin burun yolunu tıkayıp sinüzite, enfeksiyona neden olmasıyla da gelişebiliyor.
Burun poliplerinde, kortikosteroid burun spreyleri ve hapların kullanımı, enfeksiyon varsa antibiyotikler bazen de ameliyatla polipin alınması gerekebiliyor.
BURUN BOŞLUĞUNDA YABANCI CİSİM BULUNMASI
Burun boşluğunda yabancı cisim bulunması durumuyla genellikle çocuklarda karşılaşılıyor. Küçük çocukların burun boşluğuna cisim sokması bölgede irritasyona ve bakteriyel enfeksiyona neden olabiliyor. Bunun sonucunda burundan sarı akıntı gelmesi gibi semptomlar yaşanabiliyor.
Cureus’de 2023 Aralıkta yer alan “Burun Boşluğunda Yabancı Cisim: Bir Olgu Sunumu” çalışmadaki vaka örneğinde beş yaşında bir kız çocuğu hastaneye burun akıntısı, burna kötü koku gelmesi ve sol burun deliğinde ağrı şikayetleriyle başvurdu, yapılan inceleme sonucunda burun içerisinde metalik kolye boncuğu tespit edildi, bu madde ameliyat ile alındı.
BEYİN OMURİLİK SIVI
Burundan sarı sıvı akması beyin omurilik sıvısının burundan gelmesi ile gerçekleşir ki burundan sarı sıvı akmasının en tehlikeli sebeplerinden birisi budur. Genellikle kafa travması veya endoskopik sinüs cerrahileri sonrasında olmaktadır. BOS sızıntısıyla birlikte baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet, görme sorunları (bulanık veya çift görme) gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.
Clinical Chemistry’da Mayıs 2020’de “Sarı-Yeşil Beyin Omurilik Sıvısı Örneği “ adlı çalışmada geçen vaka örneğinde aşırı miktarda sarı-yeşil burun akıntısı şikayetiyle Kulak Burun Boğaz doktoruna başvuran 59 yaşında bir kadında, bu sıvının beyin omurilik sıvısı nedeniyle geldiği tespit edildi.
Beyin omurilik sıvısı kaçağı tedavisinde hastanın durumuna göre yatak istirahati, sıvı alımının arttırılması, cerrahi müdahale ve ilaç tedavisi gerekebiliyor.
Burundan sarı su gelmesi için Kulak Burun Boğaz doktoruna başvurmalı.