Çamaşır yıkarken farkında olmadan yapılan hatalar! Çamaşırlarınızı sakın böyle yıkamayın…

11 Ocak 2025
0 Yorum
çamaşır yıkarken yapılan hatalar

Gündelik yaşantımız içerisinde özellikle de kadınların bir nevi eli ayağı haline gelen çamaşır ve bulaşık makineleri, doğru kullanıldığı takdirde gayet uzun ömürlü olabiliyor.  Özellikle de yaz ayları geldiğinde hava sıcaklığından dolayı daha fazla kıyafet değiştirileceği için çamaşır makinenin çalıştırılma sıklığı da haliyle artmaktadır.

Sürekli aktif olarak çalışan çamaşır makinesinde etkili bir temizlik gerçekleştirilmesi için bilinçli bir kullanım oldukça önem taşımaktadır.

Kimimiz buna dikkat ve özen gösterirken kimimiz bilinçsizce davranarak hem makineye hem de çamaşırlarına zarar verebiliyor. Peki çamaşır yıkarken asla yapmamamız gereken dediğimiz şeyler nelerdir? İşte çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gerekenler…

ÇAMAŞIRLARINIZI BÖYLE YIKIYORSANIZ AMAN DİKKAT! UZMANINDAN ÇAMAŞIRLARI DOĞRU YIKAMANIN TÜYOLARI

– AŞIRI SICAK SU

Özellikle de lekeli olduğunu düşündüğümüz çamaşırlarda suyun sıcaklığını ekstra arttırarak gerçekleştirdiğimiz yıkama işleminde makineden çıkan çamaşırlar yarardan çok zarar görmektedir. Derinlemesine temizlik için sıcak su etkili olsa da her çamaşırı aşırı sıcak su ile yıkamak giysilerin hasar görmesine sebep olmaktadır.

sfs


Hem tasarruf için hem de makineye atılan kıyafetlerin özelliklerini koruyup kısa zamanda zedelenmemesi için sıcak su kullanımını azaltmalısınız.

Uzun yıllar boyunca kuru temizlemecilik ve çamaşırhane işletmeciliği yaparak kendi alanında uzmanlaşan bir isim olan Zachary Pozniak, “Soğuk su kullanmak giysilerinizin ömrünü uzatır ve daha iyi görünmesini sağlar. Çünkü soğuk su sıcak su kadar agresif değildir. Soğuk su renklerin solmasını ve giysilerde delikler oluşmasını önler. Burada soğuk sudan kastımız 30 derece. Bu derecede de gerçekten temiz sonuçlar elde edebilirsiniz” dedi.

Aşırı sıcak su olmadan da derin ve etkili bir temizlik yapılabileceğine değinen Pozniak’ın bunun için 2 ay aralıklarla makinenin kireç sökücü ya da bir tür karbonat koyduğunu belirterek, “Ayrıca pH değeri düşük durulama ürünleri, son durulama sırasında çamaşırlara işlemiş deterjan kalıntılarının arınmasına yardımcı oluyor” dedi.

– DETERJANI ÇOK KOYMAK

‘Ne kadar deterjan o kadar temizlik’ mantığında düşünüp deterjanı çok koyuyorsanız, çamaşırları durulamak zorlaşabilir. Durulanamayan bir çamaşırda vücutta alerjik reaksiyonlara neden olabilir.


Pozniak, “Çok fazla deterjan kullanmak makineyi de zorlayabilir. Çünkü sensorlar giysilerin köpükten arınmadığını algılayabilir” ikazında bulunurken sözlerine, “Makinenizin içi köpük köpük olduysa suyunuz deterjana doymuş demektir. Deterjanın fazlası köpüğe dönüşür.” ifadelerini de ekledi.

– MAKİNEYE ÇAMAŞIR SUYU EKLEMEK

Eğer beyazları yıkıyorsanız makineden çıktığında kar gibi daha beyaz bir görünüm için az miktarda olsa makineye çamaşır suyu döküyorsanız aman dikkat! Pozniak, bu konu ile ilgili klorsuz beyazlatıcı tavsiyesinde bulunarak ev hanımlarına şu uyarıda bulundu:

“Hiçbir kuru temizlemecide klor bazlı çamaşır suyu kullanılmaz. Bu ürünler çamaşırlarınız için fazlasıyla tehlikelidir. Çamaşırın dokusuna işler, kumaşın tüm rengini alır, delikler açar ve renkleri geri döndürülemeyecek şekilde bozar”

MAKİNEDE RENGİ KARIŞAN KİRLİLER NASIL NORMALE DÖNER?

İstem dışı yaşanan bir kaza sonucunda makinede boyanan beyaz çamaşırlarda, bu gibi çamaşırlara özel üretilen bir miktar deterjan ile etkili bir temizlik işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

tertemiz camasirlar icin pratik fikirler 869801


Eğer gözle görülür bir şekilde çok bariz bir renk değiştirme meydana geldiyse bu esnada leke çıkarıcı kullanmak da işinizi görebilir.

MAKİNEDE RENGİ KARIŞAN ÇAMAŞIRLARI ESKİ HALİNE GETİRMEK İÇİN…

Makinede boyanan çamaşırları ilk günkü gibi eski hale dönüştürmek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden birisi de; 1 bardak su ile 1 bardak oksijenli suda 30 dakika bekletmektir.

Diğer bir yöntem de 1 bardak  kadar bulaşık deterjanının içinde 30 dakika  boyunca bekletmekle sağlanır. Bekletme işlemi bittikten sonra güzelce duruladıktan sonra tekrardan makineye atmayı deneyin. Eğer hala daha normale dönmediyse aynı işlemi bir kez daha gerçekleştirin.