Çamaşır yıkarken doğru bilinen bir çok şeyin yanlış olduğunu biliyor muydunuz? Kadınların öğrenince şaşkınlığını gizleyemediği yanlışların başında lekeli bölgeyi çitilemek geliyor.
Makineye çamaşır atmak her ne kadar çok kolay bir iş gibi gözükse de, bazı şeylere dikkat edilmediği takdirde hem çamaşırların hem de çamaşır makinesinin yıpranmasına sebep olunabilir. Makineye çamaşır atarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte doğru bilinen yanlışlar…
Birçok kişi makineye çamaşırları atmadan önce lekeli bölgeleri deterjanla çitileyerek ellerinde bir ön yıkama yapıyor. Bu durum çamaşır yıkarken yapılan en sık hataların başında gelir. Çünkü lekeli bölgeye detarjan dökmek ya da o bölgeyi elle çitilemek, lekenin daha çok dağılmasına ya da o bölgede kumaş yıpranmasına ve renk değişimine sebep olur. Bu yüzden lekeli çamaşırların diğer çamaşırlarla birlikte doğrudan makineye atılması gerekir.
Herkes çamaşırlarını gruplandırırken beyazlar ve renkliler olarak ayırır. Fakat sadece bu iki gruba ayırmak yeterli değildir. Örneğin havlular ve nevresimler ayrı olarak gruplandırılmalıdır. İpek bluzlar ve gömlekler düşük sıcaklıkta yıkanması gerektiği için ayrı gruplandırılmalıdır. Montlar ve hırkalar, yıkama esnasında içlerine çok su çekeceği için ayrı olarak gruplandırılıp öyle yıkanmalıdır.
Çok deterjan, çok temizlik anlamına gelmez. Birçok kişi çamaşırlarını yıkarken çok fazla deterjan koyduğunda lekelerin daha iyi çıkacağını düşünür. Fakat bu doğru değildir. Makinenin alabileceğinden fazla deterjan koymak, lekelerin dağılmasına yol açar ve makinenin köpükleri tam anlamıyla temizleyememesine yol açar. Bu yüzden makine kapasitesine göre sadece olması gereken kadar deterjan koyulmalıdır.
Fermuarlı kıyafetlerin makineye atılmadan önce fermuarlarının kapatılması gerekir. Çünkü fermuarlar, makinenin içindeki diğer çamaşırlara zarar verebilir. Örneğin ince bir gömlek ya da çorap attıysanız, fermuar bu eşyaları çizebilir ya da yırtabilir.
Havlular yapı itibariyle emici özelliğe sahip ürünlerdir. Yumuşatıcı kullanımı havluların emicilik özelliğine zarar verir. Bu yüzden havlular yıkanırken yumuşaklıklarını ve emiciliklerini kaybetmemeleri için yumuşatıcı kullanılmamalıdır. Ayrıca havlular, diğer kıyafetlerle birlikte makineye atılmamalı, aynı tür kıyafetlerle ya da sadece havlularla birlikte atılmalıdır.
Yastık ve battaniyeler emici özelliğe sahip olduğu için, yıkama esnasında içlerine çok fazla köpük çekebilirler. Bu yüzden tek yıkama onlara yetmeyebilir. Yastık ve battaniye yıkarken arka arkaya iki defa olacak şekilde yıkamakta fayda var. İkinci defa yıkarken deterjan kullanılmamalıdır.
Her ne kadar çamaşır makinesini tamamen doldurup çalıştırsak da, çamaşır makinesinin içine su aldıktan sonra çamaşırların ağırlığının artacağını düşünmemiz gerekir. Tıka basa doldurulan çamaşır makineleri, çamaşırları iyi yıkayamayabilir ya da makinenin kendi tesisatında bozulmalara yol açabilir. Bu yüzden makinenin en üst kısmında bir karış boşluk kalacak şekilde doldurulmalıdır.
Birçok kişi çamaşırlarını yüksek sıcaklıkta yıkadığında daha temiz olduğunu düşününr. Fakat çamaşırları yüksek sıcaklıkta yıkamak, yapılarının bozulmasına, küçülmesine ya da renklerinin solmasına neden olabilir. Çamaşırları yıkarken, kullanım talimatlarına uygun sıcaklıkta yıkamak en doğru olanıdır.
Mayo ve bikini gibi kıyafetler elastik yapıdadır. Dolayısıyla onları makinede yıkamak, yapılarının bozulmasına neden olacaktır. Mayoların temizliği için soğuk suda elde yıkamak en etkili çözümdür.
Birçok kişi çamaşır makinesinin çamaşırları yıkarken bu esnada kendini de temizlendiğini düşünür. Fakat çamaşır makinesinin uzun ömürlü olması ve çamaşırları daha temiz yıkaması için kendinin de düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Örneğin deterjan bölümünde oluşan kalıntıların küflenmemesi ve koku yapmaması için düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Makinenin yıkaması bittikten sonra kapağının bir süre açık bırakılması gerekir. Böylece iç kısmı kuruyabilir.