Prof. Dr. Canan Karatay, deterjanlarda bulunan tehlikeli maddelere dikkat çekti ve haşimato hastalığının artmasında bu maddelerin rol oynayabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Canan Karatay, YouTube kanalında yayınladığı son videosunda deterjanlar ve temizlik ürünlerindeki bromür, florür ve klorür gibi maddelerin tiroid hormonlarının üretimini engelleyerek haşimato hastalığını tetiklediğini açıkladı. Karatay, özellikle temizlik bağımlısı kişileri uyardı.
Prof. Dr. Canan Karatay, YouTube kanalında yayınladığı videosunda deterjanlarda bulunan tehlikeli maddelere dikkat çekti ve haşimato hastalığının artmasında bu maddelerin rol oynayabileceğini söyledi.
Özellikle aşırı titiz hanımlarda ve beylerde haşimato hastalığının daha sık görüldüğünü belirten Karatay, bunun sebebinin deterjanlarda ve dezenfektanlarda bulunan bromür ve klorür gibi maddeler olduğunu ifade etti.
Bu maddelerin vücuda girdiğinde iyodun tiroide girip hormon üretmesini önlediğini ve hücrelerde bir reaksiyon meydana getirdiğini belirten Karatay, “Bunlar tiroid hormonlarının üretimini engelliyor ve haşimato hastalığına yol açıyor” dedi.
Karatay, haşimato hastalığının teşhisinde kan tahlillerinin önemli olduğunu ve iyot eksikliğinin de hastalığın önemli bir sebebi olduğunu söyledi.
Iyot eksikliğinin de bromür, klorür ve florür zehirlenmesinden kaynaklanabileceğini belirten Karatay, “Bu üçü vücuda girdiği zaman iyodu tiroide bağlanıp hücrelere girmesini engelliyorlar. Bütün mesele bu” dedi.
Karatay, hipotiroidi, kronik tiroidit ve haşimatonun aynı kapıya çıktığını ve vücutta bir otoimmün hastalığın olduğu belirtisi olduğunu da sözlerine ekledi.
Canan Karatay videoda “Ülkemizde ne patladı? Bromür patladı. Florür patladı. Klorür patladı. Toksinler patladı. Ve de ülkemizde ne patladı biliyor musunuz? Bana kızmasınlar ama bu fıttırık hanımların kullandığı deterjanlar, fıttırık hanımların kullandığı dezenfektanlar. Bütün bunlar vücuda girdiği zaman bir daha söylüyorum daha önce de söylemiştik zaten, bromür ve klorür hakikaten iyodun tiroide girip hormon üretmesini önlüyor ve hücrelerde bir reaksiyon meydana geliyor.
Bilhassa aşırı titiz annelerde, aşırı titiz hanımlarda ve beylerde bunu çok görüyoruz. Bunları nereden anlıyoruz? İki faktör var. Kanda anti-TPO dediğimiz değerin çok yüksek olması, yani vücuttaki bir otoimmün reaksiyonun belirtisidir. Bir de anti-TG dediğimiz TG dediğimiz, tiroid hormonuna karşı reaksiyonun olduğunu gösteren kan belirtileri çok önemlidir.
En önemli belirtiler en önemli teşhislerden biri de ben her zaman hastalarım da çok görüyorum, Türkiye’de çok yaygın olan İyot eksikliği! İyot idrarda iyot bakılacak. Spot idrarda iyot bakılacak. İyot çok düşük. İşte iyot düşüklüğün sebebi de bromür zehirlenmesi, klorür zehirlenmesi ve diş macunlarında bulunan florür zehirlenmesidir. Bunu neden söylüyoruz? Biz buna Halojen ailesi diyoruz. Bromür, klorür, ve florür, ve iyodür, yani bunlar dört kardeşler, üçü düşman tehlike, iyot en sağlıklısı. İyottan korkmayacağız. Bu üçü vücuda girdiği zaman bunlar hakikaten tiroidin hormon yapımında kullandığı iyodu tiroide bağlanıp hücrelere girmesini engelliyorlar. Bütün mesele bu.
Hipotiroidi, kronik tiroidit, haşimato hepsi aynı kapıya çıkar. Aynıdır ve bu vücutta bir otoimmün hastalığın olduğu belirtisidir. Otoimmün hastalıkları bütün otoimmün hastalıkları başlatan da vücuda giren toksinlerdir, başta bromür olmak üzere…” ifadelerini kullandı.