Çek şu elini ağzından demeyin: Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığını bıraktırmak çok kolay! İşte 7 altın öneri…

23 Kasım 2022
0 Yorum
cek su elini agzindan demeyin cocuklarda tirnak yeme aliskanligini biraktirmak cok kolay iste 7 altin oneri

Tırnak yiyen çocuk anne babaların en son görmek istediği manzara diyebiliriz. Son derece rahatsızlık verici bu durum, zamanla aşırı bir hal alabilir ve davranış bozuklukları ile enfeksiyon risklerini beraberinde getirebilir. Bizde siz ilgili anne babalar için tırnak yeme dürtüsünü kesin olarak yenmenin çözümlerinden bahsettik. İşte çocuğunuzu tırnak yeme alışkanlığından kurtaracak ilaç niteliğinde öneriler…

Büyük küçük demeden birçok insanda sıkça rastlanan tırnak yeme alışkanlığı 2-3 yaş grubunda geçici olarak gözlemlenebiliyor. Ancak bu süreçte sürekli uyarma, azarlama veya tepki gösterme hali çocuğun yaptığını davranışı fark etmesine neden olarak kalcı alışkanlığa dönüştürebiliyor. Klinik çalışmalar çocukların stresli ya da baskı altındayken tırnak yeme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bir başka çalışma ise çocuğun geçmiş zamanlarda yaşanan bazı olaylardan etkilenerek tırnak yeme alışkanlığına başlamış olabileceği gibi ailesinde bu davranışa sahip en az bir kişi olabileceğini gösteriyor. Peki çocuklar neden tırnak yer? Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır?

tirnak 5

ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAK YER?

Tırnak yeme davranışı öğrenilen bir alışkanlık olabileceği gibi uzmanlara göre bu alışkanlık psikolojik sorunlara bağlı olabiliyor. Çocukluk döneminde görülen tırnak yeme alışkanlığı, erkeklere nazaran kızlarda daha sık görülüyor. Tırnak yeme alışkanlığının yaygın görülen nedenleri şunlardır;

  • Ailede yeterince ilgi ve sevgi görememe,
  • Kardeş kıskançlığı,
  • Çocuğun sürekli eleştiriye maruz kalması,
  • Aşırı baskıcı ve otoriter aile yapısı,
  • Çocuğun ters tepki alması,
  • Ebeveynler arasında yaşanan sorunlar,
  • Anne babanın kaygılı ve tutumlu olması,
  • Çocuğun sık sık eleştirilmesi,
  • Başka birinden görüp taklit etme,
  • Başka çocuklarla kıyaslama,
  • Çocuğun dikkate alınmaması,
  • Ders başarısızlığı okul ve arkadaş ile uyumsuzluklar,
  • Anne babanın kavgaları ve aile şiddeti,
  • Çocuğun rekabete sokulması gibi daha birçok psikolojik durum veya onu mutsuz edecek olay çocukların tırnak yeme alışkanlığına iten nedenler arasında yer alır.

tirnak 6

ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMEK NASIL ÖNLENİR?

Tırnak yeme alışkanlığının çözümlenmesi için öncelikte altında yatan nedeni bulunmalı. Altında yatan nedeni öğrenirseniz tırnak yeme davranışı ortadan kalkacaktır. Çocuğunuzun tırnak yeme alışkanlığından vazgeçmesi için yapılabileceklerinizi sıralayalım:

Öncelikle gözlem yapın. Çocuğunuzun hangi ortamlarda, hangi kişilerin yanında veya hangi konulardan bahsederken tırnak yemeye yeltendiğini öğrenin. Eğer isterseniz sınıf öğretmeninden gözlem yapması için destek alabilirsiniz.

Çocuğunuz tırnaklarını yemek üzere elini ağzını götürdüğünde onu uyarmayın, azarlamayın. Elini çek gibi eleştiri ifadeleri kullanmayın. Siz uyardığınız için yasaklar tatlı gelecek ve gizli saklı tekrar yapacak. Bu yüzden çocuğu uyarmak yerine dikkatini farklı yöne çekebilirsiniz.

Çocuğunuzla tırnak yemenin kötü bir şey olduğunu açıkladıktan sonra acı kabağı kâse içinde güzelce ezin ve suyunu çıkartıp çocuğunuzun tırnaklarını bu suya değdirmesini isteyin. Bu sayede tırnak yemekten kurtulacağını inandırın. Ona yardım ettiğinizi hissettirin.

Ellerinin haftalık olarak fotoğrafını çekin. Tırnakların görünümdeki düzelmeyi görmesini sağlayın ve abartıya kaçmadan kutlayın.

Tırnaklarına tesbih ağacı yağı sürerek kurumasını bekleyin. Çocuğunuz tırnağındaki acı tattan dolayı tırnaklarını yemek istemeyecektir.

Tırnaklarını kısa tutmaya özen gösterin veya manikür yaptırın. Hatta çocuğunuza tırnak bakım seti alarak, kendi bakımını yapmasını söyleyebilirsiniz.

Çok fazla üzerine gitmeden tırnak yeme davranışının ona vereceği zararlar hakkında yargılamadan konuşun.

Çocuğunuz televizyon veya telefon gibi bir şey karşısında dalıp daha çok tırnak yiyorsa ağzının meşgul olması için sakız çiğnetebilirsiniz.

Son olarak çocuğunuzun tırnak yemesini bıraktırmak için psikolojik destek alabilirsiniz.

#haber#