Çiya tohumları (Chia tohumu, çia tohumu), beyaz, koyu kahve ve siyah renkleriyle, geçmişte yaşamış Maya ve Aztek uygarlıklarının beslenmelerinin vazgeçilmezi
Çiya tohumları (Chia tohumu, çia tohumu), beyaz, koyu kahve ve siyah renkleriyle, geçmişte yaşamış Maya ve Aztek uygarlıklarının beslenmelerinin vazgeçilmezi olan son derece faydalı bir yiyecektir. Çiya tohumunun yani chia tohumlarının sağlığa faydaları saymakla bitmez. Sağlık uzmanları her gün, günde iki kere olmak üzere, yarım yemek kaşığı veya 20 gram kadar çiya tohumu yenmesini tavsiye etmektedir. Chia tohumu kullanıcı yorumları hep olumlu yönde olmuş, bu besinden çok fayda gördüklerini bildirmişlerdir.
Chia Tohumu Nasıl Kullanılır, Tüketilir?
Chia tohumu genellikle çiğ olarak tüketilir. Salataya, yoğurda, çorbalara, pişireceğiniz ekmeklere hamur işlerine, ve smoothie’lere ekleyip doğrudan tüketebilirsiniz.
Aşağıda çiya tohumunun sağlığa faydalarından bahsedeceğiz.
Kansızlığı Tedavi Eder
Anemi yani kansızlık vücudunuzun dokulara gerekli oksijeni iletmesini sağlayan alyuvarın az miktarda üretilmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık halsizlik, kalp çarpıntısı, cildin renginin soluk olması ve diğer büyük sağlık sorunlarına yol açar. Bu demir eksikliği de olmak üzere birçok sebep sonucunda oluşabilir. Anemiyi, çiya tohumunun yüksek miktarda içerdiği demir sayesinde tedavi edebilirsiniz. Gerekli besin öğelerini sağlaması yanı sıra, çiya tohumu vücudunuzu temizleyip, alyuvar sayısını arttıracaktır. 2 yemek kaşığı çiya tohumu yemek, vücudunuza 2.2 miligram demir girmesi demektir. Bu da günlük demir ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılar.
Depresyonu Önler
2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre çiya tohumunun içerdiği omega-3 yağ asitleri, depresyonu ve diğer ruh hali bozukluklarını tedavi etmeye yardımcı olduğu bulunmuştur. Eğer depresyon, panik atak, bipolar, stres gibi sorunlar yaşıyorsanız çiya tohumunu mutlaka günlük diyetinize dahil etmelisiniz. Bunlara ek olarak çiya tohumu beyninizi tazeleyerek, sakinlik ve odaklanmada kolaylık sağlar. İçerdiği B vitaminleri ise sinir sisteminin daha iyi şekilde çalışmasını sağlar.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Eğer kilo vermek istiyorsanız çiya tohumu tüketmek bunun için güzel bir yöntemdir. Lif bakımından zengin olması sayesinde, su ile temas ettiğinde çiya tohumu jele dönüşerek, boyutu ve ağırlığı artar. Bu da sonuç olarak karnınızı doldurup, iştahınızı bastırır. Ayrıca çiya tohumu içindeki protein, iştahı ve yemek yeme miktarını azaltır. İştahın bastırılması kilo vermede büyük bir rol oynar. Ek olarak protein ve sağlıklı yağ asitleri sayesinde metabolizmanızı hızlandırarak, kas oluşumuna yardımcı olur. Kilo vermek istiyorsanız salatalarınıza, yoğurdunuza, çorbalarınıza bir miktar çiya tohumu ekin.
Sindirim Sisteminin Çalışmasını Hızlandırır
İçerdiği hem çözünebilir hem de çözünemez lifler sayesinde çiya tohumu, bağırsak hareketlerinizi düzenler ve sindirim sürecini hızlandırır. Çözünemeyen lifler sayesinde atıkların pürüzsüz bir şekilde sindirim sisteminde hareket etmesini sağlar. Çözünebilen lifler ise bağırsağınızı besleyerek, kolay sindirmeyi sağlar. Ayrıca çiya tohumları zararlı toksinleri vücudunuzdan atmaya yardımcı olur. Bir yemek kaşığı çiya tohumunu bir bardak ılık su içerisine koyarak, günde 1-2 defa için.
Kan Şekerini Dengeler
2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre, çiya tohumu insülin direncini arttırır. Çözünebilen ve çözünemeyen liflerin mükemmel birleşimi ve protein içeriği kompleks karbonhidratların sindirim hızını yavaşlatır. Bu da tip 2 diyabeti, kandaki glukoz seviyesini düzgün seviyede tutarak önler. Ayrıca çiya tohumu kandaki yağ ve kolestrolü düşürüp, kalp ve damar hastalıklarını önler. İnsülin direncinizi arttırmak ve kanınızdaki ani şeker artışlarını önlemek için günde bir veya iki yemek kaşığı çiya tohumu yiyin.
Chialı Tohumu Ve Yoğurtlu Zayıflatan Kür Tarifi
Üzeri için;
Yapılışı Tüm malzemeleri karıştırıp en az 2 saat bekletin. Yerken de limon sıkalım pulbiber ve çörek otu ekleyelim üstüne hem yağ yakar hem tok tutar.
Not: Bu sağlığa faydalarının yanı sıra çiya tohumu düzgün tüketilmediği takdirde bazı yan etkilere yol açabilir. Sağlık uzmanları bu tohumların çiğ ve kuru şekilde tüketilmelerini tavsiye etmemektedir. Bu tohumları yemeden önce biraz su içerisinde bekleterek içlerine biraz su almalarına izin verin. Ayrıca bu tohumları yutma problemi, astımı, yemek alerjileri (özellikle susam ve hardal tohumlarına) ve mevsimsel alerjileri olanların tüketmesi önerilmemektedir. Çiya tohumunu çok miktarda tüketmeyin çünkü bu prostat kanserine sebep olabilir.
Reishi Mantarı Nedir Faydaları Zararları Fiyatı Nerede Yetişir? Tıklayınız
Sumağın Faydaları Ve Zararları Nelerdir? (Bilimsel Araştırma Sonuçları) Tıklayınız
Chia Tohumu Diyeti Nasıl Yapılır, Chia Tohumu Nasıl Kullanılır? Tıklayınız