Evde bitki ve çiçek bakanlar, onların da özel ihtiyaçları olduğunu bilirler. Çiçek seven herkes, bitkilerinin canlı ve bol çiçekli olmasını ister. Bunun için de bir çok gübre, karışım kullanırlar. Peki çiçekler için evde doğal yollarla gübre yapılabilir mi? Doğal çiçek kürleri nelerdir, nasıl yapılır?
Hızlı Erişim:
Evde çiçek ve bitki bakanlar her şartı sağlasada bazen istedikleri sonucu alamazlar. İşte bu noktada çiçek coşturan kürler devreye girer. Bitkilerin ihtiyacı olan besin, vitamin ve minerallerin doğal yollarla bir araya getirilmesiyle yapılan kürler evdede yapılabliir. Çiçek ve bitkilerin durumuna göre farklı doğal kürler oluşturulabilir.
Aspirin ağrı kesici bir ilaç olsa da bitkiler için de çok faydalıdır. Bitkilerin büyümesini hızlandırır. Bitki gövdelerinde, dallarında oluşabilecek mantar hastalıklarını önler. 1 adet aspirini 3 lite suyun içerisinde eritin ve karıştırın. Daha sonra bu suyu çiçeklerinizi sulamak için kullanın. Bu işlemi ayda en az bir defa tekrarlayın. Birkaç ay sonra bitkilerinizin büyüme hızına çok şaşıracaksınız.
Haşlanmış yumurta suyu, bitkilerin daha çok çiçek açmasını sağlar. Bu yüzden özellikle çiçekli bitkilere haşlanmış yumurta suyunu dökebilirsiniz. Sardunya, gül, menekşe vs. gibi çiçekli bitkiler haşlanmış yumurta suyu ile daha çok çiçek açacaklardır.
Kahve telvesini, yumurta kabuklarıyla beraber blenderdan geçirin. Karışım pürüzsüz bir hal aldığında karışıma su ekleyerek bir daha blenderdan geçirin. Elde edilen karışım kek hamuru kıvamında olmalıdır. Bu karışımı bitkilerinizin toprağına ekleyebilir ya da bitkilerinizi ekerken kullandığınız toprağın içerisine gübre olarak ekleyebilirsiniz.
1 yemek kaşığı kuru mayayı, 3 litre suyun içerisinde eritin ve karıştırın. Bu karışımı çiçeklerinizin dibine dökün ve yapraklarına değdirmemeye özen gösterin. Bu işlemi 15 günde bir tekrar edebilirsiniz. Düzenli kullanım sonucunda bitkileriniz daha canlı olacak ve daha çabuk büyüyeceklerdir.
Eskiden bir temizlik maddesi olarak kullanılan kül, çiçeklerdeki böcek ve kurtları uzaklaştırma özelliği vardır. Odun ateşinden kalan küller ya da şömine ateşinin külleri bitkilieri böceklerden korumak için doğal bir yöntemdir.
Meyve ve sebze kabuklarını bir kavanozda biriktirin. Daha sonra kavanozu sıcak su ile doldurun ve ağzını sıkıca kapatın. 1-2 gün serin ve karanlık bir ortamda beklettiğiniz kavanozun içerisindeki kabukları çıkartın. Elde edilen su, doğal bir gübre kaynağıdır. Çiçeklerinizi bu su ile sulayabilirsiniz.
Muz kabuklarını bir kavonaza alın ve üzerini suyla doldurun. Kavanozu karanlık ve serin bir yerde 15-20 gün bekletin. Daha sonra muz kabuklarını kavanozdan çıkartın. Elde edilen su ile bitkilerinizi sulayabilirsiniz.
Pilav yaparken yıkanılan pirinçlerin suyu, çiçekler için doğal bir gübre kaynağıdır. Pirinçleri bir kabın içerisine alın ve nişastası çıkana kadar yıkayın. Daha sonra suyunu başka bir kaba süzün. Elde edilen suyu bitkilerinizi sulamak için kullanabilirsiniz.
Evde haşlanılan sebzelerin suyunun bitkiler için can suyu olduğunu biliyor muydunuz? Brokoli, patates, fasulye vs. evde haşlanan sebzelerin sularını oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Daha sonra bu suyu, çiçeklerinizi sulamada kullanabilirsiniz. Sebzelerin vitamin ve mineralleri haşlama suyuna geçtiği için doğal olarak bitkilerinize sıvı gübre vermiş olacaksınız.
Yumurta kabuklarını ister çiğ ister pişmş olarak bitkiler için gübre olarak kullanılabilir. Biriktirilen yumurta kabuklarını sudan geçirip yıkayın. Ardından yumurta kabuklarını kurutun. Yumurta kabuklarını toz haline gelene kadar blenderdan geçirin. Bu karışımı ister bitkilerinizin toprağına karıştırabilir isterse de bitkilerinizin dibine dökebilirsiniz.
Yemek tarifi gibi duran bu tarif aslında çiçek bakım kürleri içerisinde en etkili olan tariftir. Yarım kilo fasulye, bir adet muz kabuğu ve bir adet balık (cinsi farketmez) bir tencereye alınır. Malzemelerin üstü geçecek kadar su eklenir ve tencerenin kapağı kapatılıp ocağın altı açılır. Tüm malzemeler kaynayıp, yumuşamaya başladığında ocağın altı kapatılır. Oda sıcaklığına gelen karışım, blendardan geçirilir. Elde edilen bu karışım, çiçek toprağıyla karıştırılır. Bu sayede bitkiler ihtiyacı olan azot, potasyum ve fosforu doğal yollardan elde edeceklerdir.