Çiftlerin zaman içinde birbirine benzediği yadsınamaz bir gerçek. Bunun altında yatan temel sebeplerden birinin empati duygusundan kaynaklandığı öne sürülüyor. Çiftlerin sık sık birbirlerine karşı empati kurması ve birbirleriyle duygusal durumlarını paylaşması zaman içinde onları yakınlaştırıyor.
Çiftlerin duygusal durumlarını paylaşması, aynı zamanda yüz ifadelerini paylaşması anlamına geliyor. Fiziksel benzerliği artıran bu durum zaman içinde kendini belli ediyor.
Çiftlerin zamanla birbirine benzemesi yüz kaslarını uzun süre aynı şekilde hareket ettirmek, yaşlılık çizgilerinin birbirine benzemesi sonucunu ortaya çıkarıyor.
Bilim bu konuya farklı açıklıklar getirse de aynı çevrede yaşamak, aynı beslenme düzenine sahip olmak ve diğer çevresel unsurlar çiftlerin birbirine benzemesine neden oluyor.
Birbirini seven kişilerin birbirlerine olan benzerlikleri zaman içerisinde artış gösteriyor. 1987’de yapılan ve klasikleşmiş bir araştırma kapsamında üniversite öğrencilerinden yeni evlenen çiftlerin ve 25 yıldır evli olan çiftlerin fotoğraflarını değerlendirmeleri istendi. Çiftlerin birbirlerine ne kadar benzedikleri ve ne kadar süre evli kaldıklarını tahmin etmeleri istendi.
Fotoğraflardaki çiftlerin bazıları gerçekten evli, bazıları da sadece benzer yaştaki farklı kişilerin fotoğrafıydı. Bu araştırma sonucunda araştırmacılar uzun süredir evli olan çiftleri yeni evlenenlere ya da evli olmayanlara göre birbirlerine daha çok benzediklerini ortaya çıkardı.
Hatta katılımcıların evli olmayan birbirini tanımayan kişiler ile yeni evlenen çiftleri ayırt edemedikleri anlaşıldı.
Ancak uzun süredir evli olan çiftlerin evli olduklarını kısa bir sürede tahmin edebildiler. Araştırmadan çıkan en önemli sonuçlardan biri, birbirine en çok benzetilen portrelerin en mutlu olduğunu söyleyen çiftlerin portreleri olmasıydı.