Toksik bir ilişkide olduğunuzu gösteren nedenler aslında oldukça açıktır. Ancak kişiler bazen bunu anlamakta zorlanır. Toksik ilişki genelde iki kişiden birinin diğer tarafa zarar verecek şekilde sağlıklı iletişim kuramadığı durumlarda ortaya çıkan ilişki türüdür.
İlişkiler bazen karmaşık bir hal alır ancak taraflar bunun farkında olmayabilir.
Toksik ilişki genelde iki kişiden birinin diğerine zarar verecek şekilde sağlıklı iletişimden uzak durması ve ilişkiyi yönetememesi durumudur.
İlişki sırasında taraflardan biri karşısındaki kişiyi psikolojik manipülasyona duygusal ya da fiziksel istismara maruz bırakabilir.
Çiftler arasındaki olumsuz davranışlar aslında ilişkinin temelini oluşturur.
TOKSİK İLİŞKİDE SEVGİ EKSİKTİR
Genellikle kişiler stres altında ve mutsuz bir şekilde ilişki yaşarlar. Sağlıklı ilişkide olması gereken açık iletişim, saygı, güven ve sevgi toksik ilişkilerde eksiktir.
TOKSİK İLİŞKİ ÖZELLİKLERİ
Kişiler arasında duygusal yıpranma, anlaşmazlık ve strese neden olan toksik ilişkide tarafların zihinsel ve fiziksel sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Toksik ilişki içinde olan kişiler mutsuzluk, güvensizlik, öfke ortamına maruz kalır.
TOKSİK BİR İLİŞKİDE OLDUĞUNUZU GÖSTEREN NEDENLER!
Her ilişki zor zamanlar yaşayabilir ama sorunlar konuşulduğunda çözüm için harekete geçilip o sorunlar aşılabilir. Toksik ilişkide güven eksikliğinden kaynaklı ilişki dinamiği bozulur.
Toksik ilişki özellikleri arasında;
- Devamlı şekilde değersizleştirme ve eleştiri: Tarafların sürekli birbirine kötü sözler söyleyip karşısındakini eleştirmesi o ilişkiyi yıpratır.
- Duygusal ya da fiziksel şiddet: Şiddet her zaman fiziksel olmaz bazı ilişkilerde duygusal şiddet daha çok can yakar.
- Güven yoksunluğu: İlişkilerin temel taşlarından biri güven duygusudur. Güven yoksa ilişki yıpranır.
- Kıskançlık: Kıskançlık ilişkileri yorar. Sürekli yorucu bir ilişki içinde olmak ilişkiyi bozar.
- İletişim eksikliği: İlişki içinde çiftlerin iletişim çok önemlidir. İki tarafta mutlaka konuşabilmeyi bilmelidir.
- Karşılığı olmayan fedakarlık: Karşılıksız fedakarlık ilişkiyi yıpratır. Karşılıksız davranışlar tarafları yorar.
- Duygusal şantaj: Kişilerden biri diğerine duygusal şantaj yaptığında diğer kişi kendini güvende hissetmez.
- Konrolcü davranışlar: Çiftler sürekli olarak diğerinin nerede veya kiminle olduğunu sorgular. Bu davranış güvensizliğin ve kıskançlığın getirisidir.
- Küskünlük: İlişkilerde kin tutmak çok zarar vericidir. Eski konular tekrar tekrar açıldığında taraflar her defasında suçlandığı için toksik ilişki kaçınılmazdır.
- Yalan söylemek: Yalanın olduğu bir ilişki güvensizliği de doğuracaktır.
- Azalan saygı: Saygı ve sevgi olmayan ilişkiler toksikleşmeye doğru yol alır.
- Stres: Günlük yaşamda herkes stres yaşayabilir ancak ilişkiniz bu stresi daha da artırıyorsa bir şeyler yolunda gitmiyor demektir.
- İhtiyaçları yok saymak: Sevgiliniz için bir şey yaparken kendi ihtiyaçlarınızı yok sayıyorsanız ilişkiniz toksik olmuş olabilir.
Sağlıklı ilişkilerde çiftlerin birbirine destek verdiği görülür. Ancak toksik ilişkilerde başarılar bile rekabet haline gelir.