Çileği 4 mevsim tüketmek mümkündür. Gerçi her meyve ve sebzenin mevsiminde yenmesi daha sağlıklıdır. Fakat uygun ortamda saklamak koşuluyla mevsimi geçtikten sonra da yenmesinde mahzur yoktur. Çilekler de buzlukta veya dondurucuda muhafaza edilebilir
Çileği 4 mevsim tüketmek mümkündür. Gerçi her meyve ve sebzenin mevsiminde yenmesi daha sağlıklıdır. Fakat uygun ortamda saklamak koşuluyla mevsimi geçtikten sonra da yenmesinde mahzur yoktur. Çilekler de buzlukta veya dondurucuda muhafaza edilebilir. Böylece kış aylarında pasta, tatlı, meyve püresi, komposto vb. yapacağınız zaman güvenle kullanabilirsiniz.
Buzlukta Çilek Saklama 1. Yöntem
Malzemeler
- Dilediğiniz miktarda çilek
- Buzdolabı poşedi
Tarifi
- Çileklerin saplarını koparın ve iyice yıkayın.
- Yıkanmış çilekleri 5 dakika süzgeçte bekletin.
- Buzdolabı poşetine yerleştirip ağzını sıkıca bağlayın. Sonra buzluğa atın.
- Buzdolabı poşetlerine doldururken mümkün olduğunca havası alınıp buzdolabı poşedinin ağzına düğüm atılır.
Dondurulmuş çilekleri reçel, komposto, çilek şurubu gibi pek çok amaçla kullanabilirsiniz. Buzluktan çıkardığınızda mutlaka çözünmesini beklemenize gerek yoktur, fakat beklerseniz iyi olur.
Buzlukta Çilek Saklama 2. Yöntem
Malzemeler
- İstediğiniz kadar çilek
- Kapaklı kutu.
Tarifi
- Çilekleri yıkayın ve saplarını ayırın.
- Kağıt havlu üzerinde biraz bekletin ki suyu süzülsün.
- Kapaklı kutulara doldurup buzluğa koyabilirsiniz.
Dilediğiniz zaman çıkarıp muhallebi, pasta vb. yaparken çileklerle daha da lezzetlendirebilirsiniz.
Çileğin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Çilek bol miktarda lif ihtiva eder. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Daha uzun süre tok hissettirir ve zayıflamayı destekler.
- C vitamini deposudur. Her insan günde ortalama 60-75 mg kadar C vitaminine ihtiyaç duyar. 180 gram yani 1 porsiyon çilekte 90 mg C vitamini yer alır. Bu da ortalama 10-12 tane çilek eeder. Çilek ihtiyaç duyduğumuz C vitaminini takriben %150 oranında karşılar. C vitamininden zengin olduğu için vücuda direnç verir, gribal enfeksiyonların önlenmesinde etkilidir.
- Çileğin faydaları arasında öne çıkan bir diğer husus B grubu vitaminler de içermesidir. B3, B5 ve B6 vitaminleri bunlardandır. Öte yandan çilek E ve K vitaminlerine de sahiptir.
- Mineral açısından da iyi bir kaynak olan çilek; potasyum, bakır, demir ve kalsiyum barındırmaktadır.
- Çilek çok lifli bir meyve olmasının yanında, tam bir antioksidan hazinesidir. Bu özelliğinden dolayı iyi kolesterolün yükselmesinde ve kötü kolesterolün düşmesinde rol oynar. Böylece kalp-damar sağlığının korunmasına katkıda bulunur.
- İspanya’da bulunan Salamanca Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma düzenli olarak çilek tüketenlerde kötü (LDL) kolesterolün daha az olduğunu ortaya koymuştur.
- Çilek tüketmenin yararları sinir sistemi üzerinde de kendini gösterir. Örneğin Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimalini de azaltır.
- Serbest radikallerle mücadele eder, onların zararlı etkileriyle savaşır.
- Sindirim faaliyetlerini düzene sokar.
Hamilelikte çilek yenir mi? sorusuna da ‘kesinlikle evet’ diye cevap verilebilir. Hatta çilek tüketmeye hamile kalmayı düşündüğünüz dönemden itibaren başlamanız önerilir. Gebelik süresince de belli aralıklarla tüketilmelidir. Çünkü çileğin yapısında hamilelerin gereksinim duyduğu folat minerali vardır.
- Çilek vücutta detoks etkisi meydana getirir. Kanın toksinlerden arınmasını sağlar.
- Kanser, gut ve artrit gibi hastalıkların engellenmesine destek olur.
Çilek neye iyi gelir? sorusunun bir diğer cevabı da kabızlık ve çeşitli sindirim problemleridir. Mide ve bağırsakların dostu olan bu meyve, sindirimin ddaha kolay ve hızlı gerçekleşmesinde de pay sahibidir.
- Muhtevasında yoğun antioksidan mevcuttur. Bu yüzden iltihabı hafifletir, vücudu temizler.
- Potasyum, manganez ve folat gibi mineraller taşıyan çileğin kalorisi ve yağ içeriği azdır. Çileğin besin içeriği tek kelimeyle mükemmeldir. Fenolik asitler ve flavonoller de buna dâhildir.