CİLT YAPINIZA UYGUN PEELİNG HANGİSİ? Sağlıklı ‘peeling’i keşfedin

13 Aralık 2023
0 Yorum
cilt yapiniza uygun peeling hangisi saglikli peeling i kesfedin

Cildinizin pürüzsüz ve ışıltılı görünmesini kim istemez ki? Cilt bakım rutininizde yüz ‘peeling’nin önemli bir rol oynadığına şüphe yok. Ancak tüm bunların arasında, ‘peeling’in tam olarak ne olduğunu, nasıl çalıştığını veya hangi cilt tipleri için en iyi olduğunu hiç merak ettiniz mi? ‘Peeling’ hakkında bilinmeyenleri derledik.

Cilt sağlığını iyileştirmek ve yenilemek için oldukça etkili olan peeling, yüz bakımının vazgeçilmez bir yöntemi. Ancak birçoğumuzun farkında olmadığı bir gerçek var: Peelingin derinlemesine etkileri, sadece ölü deriyi temizlemekle kalmaz, ciltteki lekeleri azaltır, sivilce izlerini hafiletir gözenekleri temizler. Eğer cildinizin ihtiyaçlarını bilirseniz, en uygun bakımı yapabilirsiniz. Bu nedenle cilt yapınıza uygun ‘peeling’i bulmanız gerekir.

Mavi Kadın editörü bakım rehberi hazırladı. 

PEELİNG NEDİR, NASIL YAPILIR?

Cildiniz gün içinde toz ve kir ya da kimyasal makyaj malzemelerinden etkilenir ve derinin gözenekleri dolar. Cilt yapısı ise bu etkiye göre tepki verir. İşte peeling yanlış uygulandığında cildinize bu yüden zarar görebilir. Peeling işlemini doğru bir şekilde yaptığınız da cilt sorunlarınızdan da kaçınmış olursunuz. Örneğin, makyajınızı temizleseniz bile derinlemesine bir temizlik sağlamak mümkün olmayabilir. Bunun nedeni makyaj malzemelerinin içerisinde yer alan kimyasallar cilt gözeneklerinizi tıkar ve cildinizi nefes alamaz hale getirir.

Cildiniz için haftada 2 veya 3 kez peeling yaparak yüzünüzde oluşabilecek sivilce, akne, ölü hücreler ve siyah noktalardan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Ayrıca peeling işlemine geçmeden önce dikkat etmeniz gereken bir nokta daha bulunuyor. Yüzünüze herhangi bir peeling ürünü uygulamadan önce cilt tipinizi göz önünde bulundurmanız ve buna uygun ürünleri seçerek cildinize uygulama yapmanız gerekiyor. 

CİLT TİPİNİZE UYGUN OLAN PEELİNG

Her bireyin cilt türü farklı olmasından dolayı yapacağı peeling kesinlikle cilt yüzeyine uygun olmalı. Hazır ürünler kullanarak ya da kendi evinizde hazırlayarak da uygulayacağınız peeling yöntemlerinden birini tercih edebilirsiniz. Cildiniz kuru bir görünüme sahipse, peeling işlemi haftada bir veya iki kez gerçekleştirilebilir. Bu işlemi aşırıya kaçmadan uyguladığınızda, cildiniz üzerindeki etkisini daha belirgin bir şekilde görebilirsiniz. Yağlı bir cilt tipiniz varsa, peeling işleminizi haftalık olarak 5 kez yapılabilir. Normal bir cilde sahipseniz, peelinginizi haftada iki veya üç kez, karma (T Bölgesi) bir cilt tipiniz var ise yağlı olan bölgeye göre peelinginizi uygulayabilirsiniz. Hangi cilt yapısına sahip olursanız olun, peeling sonrasında mutlaka nemlendirici bir krem kullanmanız gerekiyor.

Eğer alerjik bir reaksiyona sahip bir yüzünüz varsa, bazı peeling uygulamaları için doktorunuza giderek cildinize uygun olan peeling (kimyasal, fiziksel ve lazer) çeşitlerinden birini yaptırmanızda da fayda var. Çünkü cildinizin verdiği reaksiyonlar farklı olduğundan hekiminiz cilt yüzeyine göre seans ayarlamaları yaparak daha sağlıklı bir cilt görünümü elde etmenize yardımcı olur. 

kimyasal peeling min

PEELİNG NASIL YAPILIR?

Yorgun olduğunuz zamanlarda evde kendinizin de rahatlıkla peeling hazırlayabileceği basit yöntemler bulunuyor. Evde yapılan peeling işlemi genellikle yüz bölgesine uygulandığı düşünülse de boyun, dirsek ve ayak topukları gibi bölgelere de uygulanıyor. Bu sayede vücudunuzdaki ölü hücrelerden kurtulabiliyorsunuz. Gün boyunca cilde temas eden toz ve makyaj kalıntılarından kurtulmak için en ideal peeling yapma zamanı akşam saatleri. Hem cildinizi dinlenmiş oluyor hem cildiniz rahatlıyor. Evde kendinizin uygulayabileceği bazı yöntemler şunlardır:

  • Ilık bir duştan sonra cildinizdeki tüm gözeneklerin açıldığını fark edeceksiniz.
  • Cezve veya herhangi bir kapta kaynattığınız su ile buhar banyosu işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunu yaparken yüzünüz buhara gelecek şekilde ve havluyla da başınızın üstünü örterek bu uygulamayı yapabilirsiniz.
  • Cilt yüzeyiniz yumuşadıktan sonra göz ve dudak çevresi dışında tüm yüzeyi parmak uçlarınız ile dairesel masaj hareketleri yaparak ölü hücre derisini cildinizden kolaylıkla atabilirsiniz.
  • Hazır olarak satılan peelingler bulunuyor. Bunları uygularken, kullanma talimatlarını iyice okuyarak uygulama işlemine geçebilirsiniz.
  • Peeling işleminizi bitirdikten sonra cilt tipinize uygun bir krem ile yüzünüzü nemlendirin.

PEELİNG SONRASI DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

  • Cilt, güneş ışınlarından korunmalı
  • Cildiniz çok hassas olduğu için gündüz uyguladığınız peelingler de muhakkak güneş kremi sürüp dışarı öyle çıkmayın.
  • Cilt yapınız narinleşir.
  • Peeling sonrası cildinizde oluşan kızarıklıklar birkaç saatte veya birkaç günde geçer.

PEELİNG VE CİLDE OLAN FAYDASI

  • Cilt, yüzeyinde oluşan tüm ölü hücreden temizler.
  • Ciltteki sarkmaları azaltır.
  • Cilt yüzeyinde oluşan hafif kırışıkları aza indirir.
  • Gözenekleri temizler.
  • Yüzde oluşan güneş lekelerini giderir.
  • Cildiniz parlak ve ışıltılı bir görünüme kavuşur.

peeling nedir ne ise yarar nasil yapilir 1

CİLDİNİZE UYGULAYACAĞINIZ PEELİNG ÇEŞİTLERİ

Cilt hekimleri tarafından uygulanan peeling işlemi, bireyin cilt tipine göre çeşitlilik gösterir. Cilt yüzeyine uygulanan bazı peelingler şunlardır:

Kimyasal Peeling

Cildin üst kısmında yer alan ölü hücrelerin temizlenmesi ve yenilenmesi için cilde yapılan kimyasal bir işlem. Bu işlemden sonra yüzünüzde genç bir görünüm ortaya çıkıyor. Kimyasal peelingi cildinizdeki izleri, kırışıkları ve renk dengesini düzenli hale getirebilmek için tercih edebilirsiniz. Ayrıca kimyasal peeling, kendi içinde hafif, orta ve derin olmak üzere 3’e ayrılır. Cilt yüzeyinde herhangi bir sorun olduğunda, doktorunuz cildinize uygun olan kimyasal peeling işlemini gerçekleştiriyor. Kimyasal peeling uygulaması, doktorunuz tarafından seçilen bir tedavi yöntemidir.

Fiziksel Peeling

Peeling ne işe yarar sorusuna cevap olarak, fiziksel peeling yöntemi diyebiliriz. Fizilsel peeling yöntemi, hem ciltteki ölü hücreleri yok edebilmek için hem kırışıkları en aza indirebilmek için kullanılıyor. Uygulanan peeling yönteminde fırça, ponza taşı, sünger gibi araçlar kullanılırken, kriyoterapi ve kuru buz gibi işlemler de kullanılarak cildinizde uygulaması yapılıyor. Bu yöntem diğer peelinglere oranla daha farklı rahatsızlıklar içinde kullanılır.

  • Büyümüş gözenek
  • Hiperpigmentasyon
  • Solmuş ten rengi
  • Cildi pürüzlü olanlar

Bunların yanı sıra kırışıkları gidermede de kullanılan bir yöntem. Fiziksel peeling ile cildinizin tonu eşitlenirken, gözenekleriniz sıkılaşmış olacaktır. Uygulanan peelingin süresi 3-5 ay arası etkisini sürdürür. Cildinizin durumuna göre tedavi yeniden uygulanabilir.

Lazer Peeling

Hekiminizin cildinize uygulayacağı lazer peeling, cildin yenilenmesine yardımcı oluyor. Yenilenme etkisini artırabilmek için bazı lazer yöntemleri de uygulanabilmektedir. Bunlar;

  • Ablatif lazer
  • Ablatif olmayan lazer
  • Fraksiyonel
  • Fototermoliz

Kimyasal peeling, lazer peeling uygulamalarını yaptıktan sonra hekiminizin önerilerine dikkatle alarak uymanız gerekmektedir. Cildinizin iyileşme süresince güneş ışınlarına maruz kalmamaya dikkat etmenizde fayda var.