Cips Kilo Aldırır mı Kilo Yapar mı?

5 Ekim 2019
0 Yorum
cips kilo aldirir mi kilo yapar mi

Cipsler lezzetli fakat zararlı olan aperatif yiyeceklerdendir. Cipslerin sağlık için çeşitli zararları mevcuttur. İşte bu zararlar;

Cipsler lezzetli fakat zararlı olan aperatif yiyeceklerdendir. Cipslerin sağlık için çeşitli zararları mevcuttur. İşte bu zararlar;

Cipsin Zararları Nelerdir 

Cipsin Kalorisi Yüksektir Kilo Aldırır 

Cips, hem kalori değeri hem de yağ oranı açısından zengin besinlerdir. Bu nedenle obezite ve aşırı kilo alma gibi riskli problemlere neden olur. Bir paketinin içerisinde genel olarak 15 ila 20 parça cips bulunur. Bu miktarda bir paket cips, 10 gram yağ ve 154 kalori demektir. İşlenmiş et, işlenmemiş et ve tatlandırıcı olarak şeker kullanılan gıdalarda olduğu gibi cips de kilo almada hayli etkilidir. Aşırı kilo almak ise şeker hastalığı, obezite, kanser hastalıkları ve kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini büyük oranda artırır. Bu nedenle bir kez daha cips yemeden önce iyice düşünmenizi tavsiye ederiz.

Cildi Bozar

Cipslerin bir diğer zararı da cildi bozmasıdır. Her gün düzenli cips yemek ciltte sivilcelenme ve yağlanmaya neden olabilir.

Kötü Koleterolü Yükseltir

Cipsleri sık yemek, kötü kolesterol değerinin artmasına neden olur. Bu durum, cips üretimi sırasında bol miktarda kullanılan zararlı yağlar nedeniyle ortaya çıkar. Birçok üretici marka, hepimizin çok sevdiği çıtırlığı verebilmek ve cipslerin dayanıklılığını artırmak için kızartma işlemini trans yağlarla gerçekleştirir. Bu yağlar, insan sağlığı için en zararlı olan ürünler arasında yer alır. Yürütülen çalışmalar, trans yağ tüketen kişilerin iyi kolesterol seviyesinin düştüğünü ve kötü kolesterol seviyesinin yükseldiğini kanıtlamıştır.

Kalbe Zarar Verir

İşlenmiş gıdaların hazırlık aşamasında genellikle trans yağlar tercih edilir. Bu durum, patates cipsi üretiminde de sıklıkla görülür. Trans yağ tüketimi ile arterlerde tıkanıklık oluşur ve kan aracılığıyla taşınan oksijen kalbe iletilemez. Bunun sonucunda ise kalp krizi, koroner kalp hastalıklarına yakalanma ve kişinin hayatını kaybetme riski büyük oranda artış gösterir. Trans yağ tüketen kişilerin koroner kalp hastalığına yakalanma oranının artış göstermesi, Harvard Sağlık Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle uzmanlar, sağlıklı bir ömür sürmek için trans yağ tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurgulamaktadır.

Besin Değeri Düşüktür

Cipslerin içerisinde bulunan vitamin ve mineral oranı hayli düşüktür. Cips üretiminde kullanılan patates, C vitamini ve potasyum açısından güçlü bir sebzedir. Ancak trans yağlarla kızartılınca tüm besin değerleri kaybolur.

Tansiyonu Yükseltir

Patates cipsinin lezzetini artırmak için bol miktarda tuz kullanılır. Yapılan araştırmalar, yemek yerken alınan tuz miktarının artması ile birçok hastalık riskinin de çoğaldığını kanıtlamıştır. Cipslere eklenen tuz, kan basıncı değerlerinin yükselmesi yol açar. Bu durum sonucunda ise kalbin iflas etmesi, felç, böbrek hastalıkları ve koroner kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık problemleri meydana gelir. Bir paket cips ortalama 20- 30 gramdır. 20 ila 30 gram miktarındaki cips ise 120 ila 180 mg arasında tuz içerir. Birçok kişi cips yerken ne kadar tuz tükettiğinin ve sağlığını ne kadar riske attığının bilincinde değildir.

Kanser Riskini Artırır

Cips üretiminde kullanılan akrilamid maddesi, sinir hasarı ve kanser riskini yükselten kimyasal bir üründür. Patatesin içerisinde asparagin ve şeker bulunur. Bu iki madde yüksek ısıya maruz kalınca kimyasal tepkimeye girer ve akrilamid maddesi meydana gelmiş olur. Bu nedenle cips tüketimi, kansere yakalanma riskini ciddi anlamda artırmaktadır.