Ebeveynler için ikinci çocuğa sahip olma fikri çoğu zaman çok güzel olsa da bazen çocuklar için bu öyle değildir. Uzman Psikolog Cemile Akdağ çocuğa kardeş haberi nasıl verilmeli? sorusunun cevabını veriyor…
Uzman Psikolog Cemile Akdağ çocuklara kardeş haberinin nasıl verilmesi gerektiğini anlattı. Aileye küçük bir üyenin dahil olması fikri her zaman için mutluluk uyandıracak bir durum olsa da tek çocuk sahibi anne babaların bunu çocuklarına anlatması bazen zor olabiliyor.
Evdeki çocuk için kardeşi fikri yanlış anlatılırsa eğer bu durum uzun vadede kötü sonuçlara yol açabilir. Peki Çocuğa kardeş haberi nasıl verilmeli?
Anne babalar ilk çocuklarına bir kardeşi olacağını yanlış şekilde aktarırsa eğer bebeğe alınan eşyalardan tutun annenin zamanla büyüyen karnı bile çocuk için soru olabilir.
Çocuk için çok sevdiği anne babasını paylaşmak zorunda kalma fikri hoş gelmeyebilir. Çocuğun yaşına bağlı olarak bu durumu anlatmak farklılık gösterecektir.
Uzman Psikolog Cemile Akdağ 18 aydan küçük çocuklar için bu durumu anlatmanın oldukça güç olduğunu ifade ediyor. Neredeyse anlatması imkansız olan bu durumu karnınız büyüdüğünde çocukla paylaşmanız öneriliyor. Karnınızdaki bebeği severek ona dair oyunlar oynayarak anlatabilirsiniz.
Uzman Psikolog Cemile Akdağ 2-5 yaş arası çocuklara kardeş fikrini anlatırken bu yaştaki çocukların benmerkezci bakış açısını da unutmadan anlatmanızı öneriyor.
Çocuğun onayı olmadan eşyalarını ve oyuncaklarını paylaşması istenmemelidir diyen Akdağ, bebeği oyun arkadaşı olarak tanıtsanız bile doğduğu andan itibaren hemen onunla oynayamayacağını da söylemelisiniz diyor.
Uzman Psikolog Cemile Akdağ, 5-8 yaş arasındaki çocukların kardeş hakkında çevreden deneyim sahibi olabileceklerini aktarıyor. Ayrıca küçük çocuklara göre daha az endişe duyacaklarını söyleyen bu yaş grubu için durum daha kolay atlatılıyor.
Bu yaş grubu sadece bebek eve geldikten sonra ‘ben yine değerli olacak mıyım?’ diye düşünerek bunu bilmek isteyecektir diyen Akdağ, evdeki çocukla kaliteli vakit geçirmenin çok önemli olduğunu vurguluyor. Değerli hissetmeleri için büyük olmalarının avantaj sağladığını anlatabileceğimizi söyleyen Cemile Akdağ bebeğin gelmesiyle birlikte eğlenceli aktiviteler yaparken çocuklarınızdan yardım almanın altını çiziyor.
Çocukların aklına “Şimdi bana ne olacak?” ve “Acaba beni sevmedikleri için mi bebek geliyor?” gibi sorular gelebilir. Bu tarz sorulara duygusal şekilde cevap verebilmek çocuk açısından önemlidir.
Çocuğun kardeş fikrine hazır olmadığını gören ebeveynlerin çocuğa karşı suçluluk duyması ya da aksine çocuğa büyük gibi davranmadığı için suçlamaları yanlıştır. Sen kocaman abi/ablasın gibi ifadelerden kaçınmak gerekir.
Uzm. Çocuk Gelişimci Elif Almiray Okutan çocuğa kardeş şart mı konusunda ebeveynleri aydınlatıyor.
Gerçekten kendi isteğimizle çocuk sahibi olmamız gerektiğini hatırlatan Uzm. Çocuk Gelişimci Elif Almiray Okutan, maddi manevi kendimizi hazır hissediyorsak ikinci çocuğu düşünmeliyiz diyor.
Çocuk istiyorsunuz ama doğru zamanı nedir diye düşünüyor olabilirsiniz. Yaşları yakın mı olsun? Gibi sorular kafanızı kurcalıyor olabilir. Ancak bunlardan ziyade psikolojik olarak hazır olmak en önemlisidir.
Uykusuz gecelere hazırsanız ve ilk çocuğunuzla yaşadığınız aşamaları bir kez daha yaşamayı göz alabiliyorsanız ikinci bebeğe hazırsınız diyebiliriz.
Uzmanlar iki çocuk arasındaki yaş farkının minimum 2 yaş olması gerektiğini söylese de ilk bebeğiniz 3 yaşın içindeyken diğer bebek için ideal zaman gelmiş olabilir. Ancak bu sizin maddi manevi hazır oluşunuzla çok ilgilidir.
İlk çocuğunuz anneden biraz bağımsız olduğu zaman örneğin kendi yemeğini yapabiliyor, kendi tuvaletini yapabiliyorsa koşullar bu anlamda olumlu demektir.
Çocuk anne babasını her zaman paylaşma taraftarı olmayabilir. Sevgiyi bölüşmek istemeyebilir ve bu düşünce onun için çok normaldir.
Anne yeni doğan bebeğiyle ilgilenirken baba da diğer çocukla ilgilenerek bu anlamda çocuğu yalnız bırakmamalıdır. Anne yeni doğan bebeğinden fırsat buldukça ilk çocuğuyla mutlaka güzel zaman geçirmelidir. Bebek büyüdükçe birlikte zaman geçirmeye dikkat edilmelidir.
Kardeşler arası kıskançlığın önüne geçmek için yapılan en büyük yanlışlardan biri abi oldun abla oldun demektir. Çocuk yaşından fazla olgunluk göstermeye zorlanmamalıdır ve kişisel alanına saygı gösterilmelidir.