Bebeklerde ve çocuklarda ateş olmadan kusma bağırsak enfeksiyonu, mide üşütmesi, gıda zehirlenmesi, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi çeşitli sağlık sorunları sonucunda meydana gelebilmektedir. Tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir.
Bağırsak enfeksiyonu ve mide üşütmesi çocuklarda ve bebeklerde ateş olmadan kusmanın en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Çocuğunuzda bu sağlık sorunu ile karşılaştığınızda en kısa zamanda acile başvurmalıdır.
Çocuklarda ve bebeklerde ateş olmadan kusma mide üşütmesi, gıda alerjisi, Reflü hastalığı gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. En sık karşılaşılan nedenler şöyledir:
Gastroenterit olarak da bilinen mide üşütmesi çocuklarda ateş olmadan kusma belirtisi yapabilir. Mide üşütmesi midenin ve bağırsakların iltihabı demektir. Çoğu zaman, Gastroenterite rotavirüs veya norovirüs gibi bir virüs neden olur. Belirtiler, çocuğunuz virüsü kaptıktan 12-48 saat sonra başlar. Kusmanın yanı sıra ishal, mide bulantısı ve mide krampları da görülebilir.
Çocuklarda ateş olmadan meydana gelen kusma çocuğunuzun yediği herhangi bir gıdaya alerjisinin işareti olabilir. Gıda alerjisinde kusma, ciltte kızarıklık, nefes almada güçlük, kurdeşen, tekrarlayan öksürük , hırıltılı solunum veya yutma güçlüğü gibi başka belirtiler de olabilir. Alerjiye neden olan besinler şunlardır: Yumurta, süt, buğday, yer fıstığı, badem veya ceviz, balık, kabuklu deniz ürünleri (örneğin midye, karides)
Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucunda meydana gelir. Gıda zehirlenmesine bakteriler, virüsler ve parazitler yol açabilir. Çocuklarda ateş olmadan mide bulantısı, kusma, mide ağrısı ve ishal gibi belirtilere neden olabilir. Gıda zehirlenmesi tavuk, et, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, marul gibi yıkanmamış sebzeleri tükettikten sonra ortaya çıkabilir. Çocuğunuz kontamine yiyecekleri yedikten birkaç saat sonra kusmaya başlayabilir. Bazen semptomların ortaya çıkması bir veya iki gün sürebilir. Gıda zehirlenmesinin ateşe neden olması mümkündür, ancak ateşsiz kusmaya da neden olması yaygındır. Semptomlar birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir.
Bağırsak tıkanıklığı, yiyecek veya sıvının ince bağırsağınızdan veya kalın bağırsağınızdan (kolon) geçmesini engelleyen tıkanıklığa denir. Bağırsaklarda tıkanıklık olduğunda ateş olmadan kusma, kabızlık, iştahsızlık, karında şişlik, gaz gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bağırsak tıkanıklığı tedavisi, durumun nedenine göre değişir, ancak genellikle hastanede yatmayı gerektirir. Ameliyatla tıkanıklığın açılması da gerekebilir.
Okul çağındaki çocukların yaklaşık %10’u migren hastasıdır. Bu baş ağrıları 18 aylıktan küçük çocuklarda da görülebilir. Migren hastalarında ateşlenme olmaz, ateş olmadan kusma, mide bulanması, baş dönmesi, ses ve kokuya karşı aşırı hassasiyet ortaya çıkabilir. Uzmanlar migrene neyin neden olduğu konusunda net bir cevap veremiyorlar. Genetik de migren hastalığında önemli rol oynar, çocuğun anne veya babasında migren hastalığı varsa bu durum çocukta da görülebilir.
Çocuğun kafasına darbe alması veya kafa üstü düşmesi de ateş olmadan kusmaya neden olabilir. Diğer belirtiler ise baş ağrısı, bulanık görme, yürümekte güçlük çekmedir. Kusma ve diğer belirtiler, çocuğunuzun kafasını vurduktan 24 ila 72 saat sonrasına kadar ortaya çıkmayabilir. Çocuğunuz kafa travması geçirdikten sonra kusma olursa hemen tıbbi yardım alın.
Çocuğunuz bazı ilaçları aç karnına alırsa, kusmaya neden olabilir. Çocuğunuz sizden habersiz fazla miktarda ilaç içtiyse de ateş olmadan kusma görülebilir.
Çocuğunuz ateş olmadan kusma belirtisi gösteriyorsa ilk yapmanız gereken acile gitmek olmalıdır. Çocuklarda kusma vücutta dehidrasyona yani vücudun susuz kalmasına neden olduğundan mutlaka doktora görünmelidir. Doktor çocuktan kan ve idrar tahlili isteyecektir. Sorunun nedenine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Genellikle ilaç tedavisi uygulanır ve çocuğa serum verilir.
Çoçuklarda Kusmanın Sebepleri, Çocuğum Kusuyor Ne Yapmalıyım? Tıklayınız