Çocuğum Sık İdrara Çıkıyor, Neden Olur Nasıl Geçer?

15 Kasım 2016
0 Yorum
cocugum sik idrara cikiyor neden olur nasil gecer

Çocuğunuz sık sık tuvalete gitme ihtiyacı mı duyuyor? Tuvalet ihtiyacını gidermesine rağmen geceleri yatağını mı ıslatıyor?

Çocuğunuz sık sık tuvalete gitme ihtiyacı mı duyuyor? Tuvalet ihtiyacını gidermesine rağmen geceleri yatağını mı ıslatıyor? Gece boyunca birçok kez tuvalete gitmek için uykusundan mı uyanıyor? İdrarını tutmakta zorluk çekip bazen de altına mı kaçırıyor? Şayet cevabınız evet ise, bu problemi asla “çok sıvı tüketiminden veya soğuk algınlığındandır” diyip geçiştirmeyin. Bu durum, çocuklardaki aşırı aktif mesane rahatsızlığından şeker hastalığına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir.

Aşırı aktif mesane nedir?

Aşırı aktif mesane, altta yatan başka bir hastalık olmadan; aniden gelen idrar sıkışması, idrar yapma isteği, sık idrara çıkma (günde 8 veya daha fazla kez idrara çıkma), gece idrara çıkmak için uyanma, kimi zaman yetişemeyip idrara kaçırma şikayetlerinin görüldüğü bir hastalıktır.

Çocuklarda sık idrara çıkma nedenleri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu

Çocuklardaki sık idrara çıkmanın en çok karşılaşılan nedeni, idrar yolu enfeksiyonu ve idrar yolu rahatsızlıklarıdır. Çocuğun idrar yollarında meydana gelen bir rahatsızlık, idrar salınımı sırasında oluşan ağrıya, yanmaya, sık idrara çıkma sorununa yol açabilir. Bu durumda derhal üroloji (bevliye) uzmanına başvurmalıdır.

Kabızlık

Şayet çocuğunuzda kabızlık sorunu varsa, bu durum idrar torbasına baskı uygulayabilir, sonuç olarak da spazma sebep olur ve sık idrara çıkılmasına yol açar.

Şeker hastalığı

Şeker hastalığı nadir de olsa çocuklarda da görülebilmektedir. Şeker hastalığının en yaygın belirtisi ise sık idrara çıkmadır. 

Fonksiyon bozukluğundan kaçınma

Bazı çocuklar psikolojik olarak başka şeylere (oyun gibi) odaklandığından,tuvaletlerini yaparken aceleci davranıp mesanelerini tam olarak boşaltmazlar. Ya da acele edip idrar torbalarına baskı uygularlar, bu da istenmeyen fonksiyon bozukluklarına yol açar. Böyle durumlardan kaçınmak için çocuklarınıza mesanelerini tamamen boşaltmaları, tuvaletlerini düzenli aralıklarla yapmaları, ayrıca ayakta değil oturarak abdest bozmaları eğitimini vermeniz gerekir.

Anksiyete, kaygı

Çocuklarda sık idrara çıkmanın bir diğer nedeni de çocuğun psikolojisini olumsuz etkileyen olaylar, stres, üzüntü ve depresyondur.

Çocuklarda sık idrara çıkmanın diğer nedenleri

  1. Mesanenin dar olması
  2. Aşırı kafein tüketimi
  3. Anatomik bozukluklar
  4. Uzun süre idrar tutma alışkanlığı

Çocuklarda sık idrara çıkma nedeni nasıl teşhis edilir?

Çocuklardaki sık idrara çıkmanın nedeni, idrar kültürü ve kan testi ile teşhis edilebilir.

Çocuklara sık idrara çıkma tedavisi ve alınması gereken önlemler

Çocuğunuzda sık idrara çıkma problemi varsa ilk yapmanız gereken şey,bir üroloji uzmanına muayene ettirmek olmalıdır. Sık idrara çıkmanın en yaygın nedeni idrar yolu enfeksiyonudur. Bu nedenle doktorlar, enfeksiyonu gidermek için çocuğa antibiyotik reçete ederler.

Şayet çocuğun sık idrara çıkması şeker hastalığından kaynaklanıyorsa, doktor çocuğun nasıl beslenmesi gerektiğine dair tavsiyelerde bulunacak ve kan şekeri seviyesini dengeleyen insülin gibi ilaçları reçete edecektir.

Çocuklarda sık idrara çıkma nasıl önlenir? 

  1. İdrarın açık renk olmasını sağlayacak şekilde çocukların yeterli miktarda sıvı alması sağlanmalıdır.
  2. Çocuğun günde 3-4 kere idrar yapması sağlanmalı, tuvalette yeterli süre kaldığından emin olunmalıdır.
  3. Çocuğun genital bölgesi, sabun veya şampuan yerine, saf suyla yıkanmalıdır.
  4. Kabızlığa karşı önlemler alınmalıdır.
  5. Çocuklara çok dar pantolon giydirilmemelidir.
  6. Çocukların ayakta tuvaletini yapmasına asla müsaade edilmemelidir.

Çocuklarda, Bebeklerde Saçkıran Nedenleri Ve Tedavisi Doktor Anlatıyor Tıklayınız

Çocuklarda Balgamlı Öksürük Nasıl Giderilir? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Çocuklarda Ses Kısıklığı Nedenleri Ve Tedavisi (Doktor Anlatıyor) Tıklayınız