Çocuklarda salya akıntısıyla genellikle doğumdan itibaren ilk iki yıl içinde sıklıkla karşılaşılır. Bunun sebebi dişlerin yeni çıkıyor olmasıdır.
Çocuklarda salya akıntısıyla genellikle doğumdan itibaren ilk iki yıl içinde sıklıkla karşılaşılır. Bunun sebebi dişlerin yeni çıkıyor olmasıdır. Dört yaşına kadar salya akıntısının olması normal kabul edilir. Fakat çocuğunuz 4 yaşını geçtiği halde salya akıtmaya devam ediyorsa artık bu durum normal değildir. Aşırı ağız suyu akıntısı çocukta enfeksiyon riskini de arttırmaktadır.
Çocuklarda salya, aşırı tükürük salgılanmasının nedenleri
Tükürük, yediklerimizin kolayca yutulmasını sağlar ve karbonhidratların parçalanmasına da yardımcı olur. Ayrıca tükürük salgısı bebeklerde ve küçük çocuklarda iyi bir diş yapısının korunmasına da yardımcı olmaktadır. Tükürüğün birçok faydası olmasına rağmen, aşırı salya zararlıdır ve göz ardı edilmemelidir.
Diş çıkarma
Küçük çocuklarda yeni diş çıkarırken salya ve ağız suyu akması görülebilir. Fakat bu normal bir durumdur. Diş çıkarmanın belirtilerinden bazıları ise her şeyi çiğneme isteği, huzursuzluk ve uykusuzluktur. Diş çıkarmanın dışında, çocuklarda tükürük bezlerinde ya da ağız içinde problemler olabilir ve bundan dolayı da ağızdan salya gelmesi akmasımeydana gelebilir. Bu problem, diş çürüklerinden, diş apsesinden kaynaklanabilir. Tükürük bezlerindeki iltihap da çocukta ağız suyu akıntısına yol açan rahatsızlıklardandır.
İç hastalıklar
Şayet ağızda ya da boğazda bir problem yoksa, karaciğer- pankreas ve safra kontrol edilmelidir. Bağırsak paraziti olup olmadığı araştırılmalıdır. Ayrıca nörolojik bakımdan damak kaslarında, yutma kaslarında çalışma düzenli değilse, bu kaslarda zayıflık söz konusuysa aşırı salya üretimi ve bu salyaların kontrol edilememesiyle de karşılaşılabilir. Aşırı salya akması kas enzimleri veya tiroit bezi ile de alakalı olabilir.
Alerjik Rinit
Her yıl çocukların % 10-20 si alerjik rinit hastalığına yakalanırlar. Bahar aylarında polenlere ve toza karşı vücut reaksiyon gösterir. Bunun belirtileri hapşırma, gözde- burunda kaşıntı ve gözlerde sulanmadır. Saman nezlesi olarak da adlandırılan alerjik rinit ağızdan nefes almaya ve salya akmasına neden olabilir.
Serebral Palsi
Üç yaşın altındaki çocuklarda görülen nörolojik bir bozukluktur. Çocuklarda motor işlevlerini yerine getirememe ve istemsiz kasılmalara neden olur. Bu bozukluktan dolayı da çocuklarda ağız suyu akıntıları görülebilir.
Çocuklarda salya akıntısı için tedavi yöntemleri
Çocuğunuzda salya, ağız suyu akıntısı problemiyle sık karşılaşıyorsanız ilk yapmanız gereken bir çocuk doktoruna başvurmak olmalıdır. Çocuk doktorunuz yapacağı tetkikler neticesinde bu durumun neden kaynaklandığını teşhis edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Aşağıda verilen ilaçlar sadece uzman doktor kontrolünde verilmelidir.
Atropin Sülfat
Bronşit akıntılarında ve salya akıntılarını azaltmak için doktor tarafından reçete edilir. Yan etkileri verilen doza göre değişir. Bazı yan etkileri arasında burun ve ağız kuruması ve kalp çarpıntıları yer alır. Diğer ilaçlarla beraber içilmemelidir.
Glikopirolat
Salya akıntısını azaltır. Ağızda kuruluk ve kabızlık, bu ilacın yan etkilerindendir. Ağız temizliği de çocuklarda çok önemlidir. Diş kaşıma halkalarının temiz olmasına özen gösterin, nazikçe diş etlerine parmaklarınızla masaj yapın.Bebekler için genel de normal kabul edilse de, çocuklarda aşırı salya akımı için bir doktora başvurunuz. İlaç tedavisi, aşırı salyanın önlenmesinde faydalı olabilir.
Bebeklerde Salya (Ağız Suyu Akması) Nasıl Durdurulur? 10 Doktor Önerisi Tıklayınız
Çocuklarda Balgamlı Öksürük Nasıl Giderilir? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız
Çocuklarda Ses Kısıklığı Nedenleri Ve Tedavisi (Doktor Anlatıyor) Tıklayınız