Çocuklarda; geceleri 5 kez uyanma veya uyandığında ise 30 dakika boyunca uykuya dalamamanın 3 aydan uzun süre sürmesi uyku bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Çocuklarda uyku bozuklukları her 100 çocukta 20-30 unda görülmektedir.
Çocuklarda; geceleri 5 kez uyanma veya uyandığında ise 30 dakika boyunca uykuya dalamamanın 3 aydan uzun süre sürmesi uyku bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Çocuklarda uyku bozuklukları her 100 çocukta 20-30 unda görülmektedir. En sık yaşanan uyku bozuklukları uykuya dalmada zorlanma ve gece sık sık uyanmadır.
Çocuklar Niçin Uyumak İstemez ?
Bazen çocuklar için direnir ve bir türlü uyumazlar. Bunun sebepleri şunlar olabilir.
Çocuk ve Bebeklerin Ne Kadar Uyuması Gerekir?
Çocuklarda Uyku Problemi Belirtileri Nelerdir?
Uykuda dalmada zorlanma,
Gündüz uykulu ve huzursuz hal,
Gece sık uyanma, ağlayarak uyanmalar
Çocuklarda Uyku Bozukluğu Neden Olur?
Kâbus Görmek
Gecenin son üçte birlik kısmında REM döneminde ortaya çıkar. Uzun ve korkutucu düşler nedeniyle çocuk korkuyla uyanır. Okul çağı çocuklarında %20 oranında rastlanır. Kâbuslar kaygı verici ve korkutucu içerikli rüyalardır. Stresli ve kaygılı dönemlerde çok kâbus görülebilir.
Uykuya Dalmada Zorluk
Okul çağı çocuklarında , uykuya dalma güçlüğü ve uyku sorunları sıklıkla kaygı, korku ve stresle bağlantılı olabilmektedir.
Uyurgezerlik
Çocuklarda görülen uyku bozuklukları arasında uyurgezerlik de bulunuyor. Uyurgezerlik yedi ile on iki yaş aralığındaki çocuklarda görülür. Erkek çocuklarında, kızlara göre daha fazla olduğu bilinmektedir. Gecenin ilk yarısında kalkan çocuk, 10-30 dakika sonra yeniden yatar ve uykusuna devam eder. Sabah uyandığında ise hiçbir şey hatırlamaz.
Bebeklerde Ve Çocuklarda Uyku Problemlerine Neden Olabilecek Diğer Durumlar
Çocuklarda Uyku Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir, Anne Babalar Çocuklarının Daha Huzurlu Uyuması İçin Neler Yapabilir?
Ataraks şurup çocuğun rahat uyumasına yardımcı olabilir. Doktorunuza danışıp çocuğunuza bu şuruptan içirebilirsiniz.
Doktorunuza danışıp çocuğunuza uyumadan 1-2 saat önce eczanelerde satılan iyi geceler çayı, melisa gibi çayları içirmek hem çocuğunuzun iyi bir uyku çekmesine yardımcı olur, hem de gece uyanmasını önler.
Uyku bozukluğu için uygulanacak tedavi çocuktan çocuğa değişmektedir. Örneğin eğer nedeni uyku apnesi ise bademcik veya lenf bezleri için ameliyat olunması gerekebilirken; nedeni anksiyete ve davranış bozuklukları olması durumunda terapi; nedeni yatak ıslatma ise ruhsal ve fiziksel muayene yapılması gerekmektedir.
Çocuğunuzu uyutmak için her gece hiç aksatmadan 10-20 dakikanızı ona ayırın ve uyumasını sağlayın. Uyumasına yardımcı olacak en etkili şeylerden biri masal okumaktır. Duş almak da çocuğun huzurlu uyumasına yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzu emzirmeyle, biberonla besleyerek veya sallayarak uyutmayın. Tüm bunlar yerine her gün çocuğunuzu aynı saatte yatağına koyun ve kendi kendine uyuma alışkanlığı kazanmasını sağlayın.
Çocuğunuzun uyuduğu odayı olabildiğince karanlık tutun. Eğer çocuğunuz korkuyorsa, hafif dereceli gece lambası kullanmak da faydalı olabilir. Ayrıca çocuğun yatak çevresindeki objeler dikkat çekici renkte olmamalıdır.
Çocuğunuzun yatak odası normal oda sıcaklığında olmalıdır. (24 C’den düşük)
Eğer çocuğunuzda uyku bozuklukları dışında uyurgezerlik, çok sık kabus görmek ve yatak ıslatma gibi problemler varsa doktora gitmelisiniz. Bu tür problemlerin genel sebebi duygusal stres olmaktadır. Doktor; çocuğunuzda duygusal stresi geçirmek için bazı davranış değişiklikleri yaptırarak çözüm bulacaktır.