Çocuklara diyet yaptırmak doğru mu? Fazla kilolu çocukların beslenmesi…

22 Mayıs 2024
0 Yorum
cocuklara diyet yaptirmak dogru mu fazla kilolu cocuklarin beslenmesi

Yetişkinler gibi çocuklar da fazla kilo problemiyle baş etmek durumunda kalabiliyor. Fakat bu noktada çocukların diyet yapmasının uygun olup olmadığı anneler için soru işareti. Peki büyüme çağındaki kilolu çocuklar diyet yapmalı mı, nasıl beslenmeli?

Birçok aile fazla kilolu olan çocukları için nasıl olsa büyürken verir diyerek pek üstünde durmuyor. Bazı aileler ise çocuklarının kilo vermesi gerektiğinin düşünüyor. Bu noktada çocukların diyet yapması ile ilgili birçok soru işareti ebeveynlerin kafasını karıştırabiliyor. Kilolu çocukların beslenme düzenine ilişkin bilmeniz gereken cevapları uzmanların görüşleriyle cevapladık. 

ÇOCUKLAR NEDEN KİLOLU OLUR? 

Öncelikle çocukların neden fazla kilolu olduklarıyla ilgili bilinmesi gerekenlere gözatalım. Çocukların küçük yaşta kilolu olmasının birçok sebebi bulunuyor. Bunlar şöyle sıralanabilir:

ANNE BABANIN BESLENME ALIŞKANLIĞI

Çocukların küçük yaşlarda kilolu olması, çocuktan değil, anne ve babanın beslenme alışkanlığından kaynaklanabilir. Çocuklar evde ne yeniliyorsa genellikle onu yerler. Anne babanın sağlıksız şekilde beslenmesi, çocuğun da sağlıksız şekilde beslenmesi anlamına geliyor. Sağlıksız ve kilolu olan anne babaların çocukları, kilolu olmaya daha yatkındır. Bu yüzde ailelerin ilk olarak günlük yeme düzenlerini değiştirmeleri gerekir. 

fghfol

TELEVİZYON VE BİLGİSAYARDA ÇOK FAZLA VAKİT GEÇİRMEK

Çocukların televizyon ve bilgisayar başında çok vakit geçirmeleri, hareketsiz bir yaşam tarzına sebep olur. Ayrıca televizyon izlerken ya da bilgisayar kullanırken yenilen yemekler, atıştırmalıklar ve abur cuburlar çocukların yakamayacakları fazla kalorileri almasına neden olur. Reklamlarda görülen yiyeceklerin çocuklar üzerindeki etkisi büyüklerden daha fazladır. 

HAREKETSİZ BİR YAŞAM TARZI

Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip çocuklarda kilolu olma riski daha fazladır. Hareketli oyunlar oynamayan, herhangi bir spor faaliyetine ilgi duymayan ve evde oturan çocuklar, kilolu olma eğilimindedir. Bu yüzden çocuğun hareket etmesi, spor yapması en azından aktif bir hayatının olması sağlığı açısından çok önemlidir.

gfhjgk

ÇOCUKLARIN DİYET YAPMASI DOĞRU MU?

Kilolu olan çocukların, sağlığını düzeltmeleri ve kilosunu kaybetmesi için iki türlü yol vardır. Bunlardan birincisi çocuğun hareketinin arttırılması, ikincisi ise yiyeceklerin kısıtlanmasıdır. Anne ve babaların kendi kendilerine çocuklarına diyet uygulaması yapmaları doğru değildir. Gelişim çağında olan çocukların hem büyümelerinin devam etmesi hem de kilo vermeleri için doktor kontrolü ile bir diyet programı uygulanmalıdır. Yaşına, kilosuna ve boyuna göre uygulanacak olan diyet, ancak ve ancak doktor ya da diyetisyen ile hazırlanmalıdır.  

FAZLA KİLOLU OLAN ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?

  • Fazla kilolu olan bir çocuğun beslenme düzeni ile ilgili anne ve babaların uygulayabileceği birçok yöntem vardır. Bunlardan birincisi ;çocuğun olması gereken kilosunu öğrenmektir. Çocuğa doktor kontrolünde tüm testler yapıldıktan sonra, vücut değerlerine uygun olarak bir beslenme programı oluşturulmalıdır. 
  • Çocuklara diyet yaptırılırken bu mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Anne ve babalar kesinlikle çocuklarına kendi yöntemleri ile diyet yaptırmamalıdır. 
  • Çocukların kilolu olmasının başlıca nedenlerinden biri, ailedeki yeme düzeninin sağlıksız olmasıdır. Bu yüzden aileler hem çocukları hem de kendileri için sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmalıdır. 
  • Çocukların kilo vermesi için diyetten daha da önemli olan şey; hareket etmektir. Çocuğunuzun televizyon izlemesini ve bilgisayar kullanmasını kısıtlamalı ve bu saatler içerisinde daha fazla hareket etmesine yardımcı olmalısınız. Örneğin televizyon izlemek yerine çocuğunuzla beraber spor yapmak, ip atlamak gibi aktiviteleri evinizde yapabilirsiniz.

 

gfdhgfjgh

  • Çocukların diyet yaparken, ihtiyacı olan karbonhidrat, yağ ve proteini almaları gerekir. Dolayısıyla yapılan diyet, çocuğun büyümesini engellememelidir. Bu yüzden şok diyetlerden, sıvı diyetlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • Çocukların hayatında büyük önem taşıyan abur cuburlar, sağlıklı atıştırmalıklar ile değiştirilmelidir. Örneğin çocuğunuz bir paket cips yiyorsa bunun yerine, kuruyemiş, tahıllı gevrek ya da meyve verebilirsiniz. 
    Çocukların gelişimleri için en kötü beslenme alışkanlığı; kahvaltısız güne başlamaktır. Kahvaltı yapmak, metabolizmayı hızlandırır ve kan şekerini yükseltir. Bu yüzden mutlaka her sabah az bile olsa çocukların kahvaltı yapmasına özen gösterilmelidir. 
  • Çocukların sağlıklı ve düzenli olarak yemek yemesi için mutlaka anne ve babaların da çocuklarla beraber yemek yemesi gerekir. Masaya ailesiyle birlikte oturan çocuklar , yavaş yavaş tıpkı aileleri gibi düzenli yemek yemeye alışacaklardır.
  • Çocuğunuzun karbonhidrat gereksinimi için daha sağlıklı olan alternatifler tüketilmelidir. Örneğin beyaz pirinç yerine, bulgur ya da esmer pirinç, ekmek yerine ise tam buğday ekmeği kullanabilirsiniz. 
  • Çocuğunuzun kilo vermesi için yemeklerin porsiyonunu küçültebilirsiniz. Böyleleikle daha az kalori almasına yardımcı olabilirsiniz.