Çoçuklarda Ağız İçi Yarasına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer

10 Mayıs 2019
0 Yorum
cocuklarda agiz ici yarasina ne iyi gelir nasil gecer

Çocuklarda ağız yarası yaygın olarak yaşınan bir problemdir. Bu problem çocuklarda ağrı, yeme, içme ve konuşmada zorlanmaya neden olmaktadır. Çocuklarda ağız yarası ciddi bir problem değildir. Çoğunlukla yanağın yanlışlıkla ısırılması, yüksek ateş,

Çocuklarda ağız yarası yaygın olarak yaşınan bir problemdir. Bu problem çocuklarda ağrı, yeme, içme ve konuşmada zorlanmaya neden olmaktadır. Çocuklarda ağız yarası ciddi bir problem değildir. Çoğunlukla yanağın yanlışlıkla ısırılması, yüksek ateş, stres, ilaçların yan etkileri, bazı hastalıklar, virüsler, vitamin eksiklikleri ve alerji sebebiyle ağızda yara oluşabilmektedir. Çocuklarda ağız yaralarını doğal tedavi yöntemleri ile tedavi etmek mümkündür.

Çocuklarda oluşan ağız içi yaraları çoğunlukla yanak ve dudak içleri, diş eti tabanı ve dil altında olmaktadır. Ağız içinde oluşan bu yaralar çocuklarda özellikle yeme, içme ve diş fırçalama anında acıya neden olmaktadır. Yaraların yerine bağlı olarak bazen  konuşma anında bile acı verebilir.

Çocuklardaki Ağız Yaralarının Nedenleri

Vitamin Eksikliği

Çocukların vücudunda yaşanan vitamin eksiklikleri ağız içinde yara oluşumuna sebep olabilir. Özellikle B vitamini, folik asit,siyanokobalamin, çinko ve demir eksiklikleri ağızdaki yaraların baş sebepleridir. B12 vitamini; kandaki kırmızı kan hücresi üretimi için gerekli olan demir emiliminin olması için gerekli bir vitamindir. Vücutta meydana gelen yaraların olduğu yerdeki kırmızı kan hücrelerinin iyileşmesi için oksijen yani kandaki kırmızı kan hücresi sayısı belli bir oranda olmalıdır.

El-Ayak-Ağız Hastalığı

Çocuklarda el ve ayak hastalıkları da ağız içinde yaralara yol açabilir. El ve ayak hastalığına neden olan coxsackie virüsü; avuç içi ve ayak tabanlarında derin kabarmalarda neden olur. Bu durum daha çok 1-2 yaş arasındaki çocuklarda görülür.

Besin Alerjisi

Çocuğun portakal, incir, domates, çikolata, kahve, badem, peynir, limon, ve ananas gibi besinlere alerjisi olması da bu besinler tüketildiğinde ağız içinde yara oluşmasına neden olabilir.

Çölyak Hastalığı

Gluten; buğdau, çavdar ve arpada bulunan bir tür proteindir. Bu protein sebebiyle ince bağırsakta iltihap meydana gelebilmektedir. Bu durum çölyak hastalığı olarak isimlendirilir ve çocuk ve yetişkinlerde ağızda içinde yara oluşumuna sebebiyet verebilir.

Çocuklarda ağız içindeki yaraların diğer nedenleri şunlardır:

  1. Stres
  2. Yorgunluk
  3. Enfeksiyon
  4. Dehidrasyon (Vücudun susuz kalması)
  5. Tıbbi ilaçların yan etkileri
  6. Ağız içi hijyeninde dikkatli olmamak
  7. Yemeklerin çok sıcak tüketilmesi
  8. Demir eksikliği
  9. Protein eksikliği
  10. Vitamin eksikliği
  11. Kalıtsal faktörler
  12. Folik asit eksikliği
  13. Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  14. B12 vitamini eksikliği
  15. İltihabi bağırsak hastalığı
  16. Mide ülserine neden olan bakteriler
  17. Başta ve boyuna radyasyon tedavisi uygulaması
  18. Sodyum loril sülfat içeren diş macunu ve ağız çalkalama suyu kullanmak
  19. Adet olmadan vücutta meydana gelen hormonal değişimler

Çocuklarda Ağız Ülseri için Doğal Tedaviler

Bal

Balda bulunan mikrop karşıtı ve antioksidan özellikler ağızdaki yaraların geçmesinde büyük bir yardımcıdır. Bal ayrıca vücutta susuzluk oluşmasını önler ve nem verir. Dahası bal; vücutta yeni dokuların oluşumunu hızlandırır ve yara izlerinin kalmasını engeller. Ağız yarası olan yere bal sürün

Zerdeçal

Çocuklarda görülen ağız içi yaralar için zerdeçal da çok etkili bir doğal yöntemdir. Üstte bahsettiğimiz antiseptik, iltihap önleyici ve bakteri karşıtı özellikleri ile bal ve zerdeçal karışımı ile yaralarda iyileşme hızlanmaktadır. Bal ve zerdeçal karışımın ağız içindeki yaralar üzerine sürün.

Hindistancevizi  Yağı

Çocuklardaki ağız içi yaralarını iyileştirmek için hindistancevizi kullanımı da çok faydalı olacaktır. Günde 2-3 kez ağızdaki yaralar üzerine katı haldeki hindistancevizi yağından sürün. Hindistancevizi yağında bulunan mikrop, iltihap ve mantar karşıtı özellikler yaraları kısa sürede iyileştirecektir.

Meyankökü

Meyankökündeki yatıştırıcı, mikrop karşıtı ve iltihap önleyici özellikler ağızdaki yaraların geçmesinde etkilidir. Dahası meyankökü mukus zarını güçlendirir ağızda tahriş oluşumunu engeller.

Aloe Vera

Çocuklarda yaşanan ağız içindeki yaraları geçirmek için alove vera jeli kullanabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde yaralar çok hızlı iyileşmektedir. Günde 2 kez olmak üzere 2 tatlı kaşığı aloe vera jelini su ile karıştırıp çocuğunuzun ağzını çalkalamasını sağlayın.

Sallama Çay

Sallama çay çocuklarda görülen ağız içi yaralarının kurumasına yardımcı olmaktadır. Çayını içmek için hazırladığınız sallama çay poşetini sudan çıkarın ve buzluğa atın. Buzlukta donan poşet sallama çayını ağızdaki yaralar üzerinde 5 dakika bekletin.