Çoçuklarda Bacak Ağrısı Hangi Bölüm Hangi Doktor Bakar

14 Şubat 2021
0 Yorum
cocuklarda bacak agrisi hangi bolum hangi doktor bakar

Bacaklarda ağrı yalnızca yetişkinlerin karşılaştığı bir sorun değildir. Çocuklarda bacak ağrısı da küçük yaşlardan itibaren başlayabilmektedir. Çocuklarda bacak ağrısının ekseriyetle âni bir hareket yapmalarından, bir yere çarpmalarından veya düşme

Bacaklarda ağrı yalnızca yetişkinlerin karşılaştığı bir sorun değildir. Çocuklarda bacak ağrısı da küçük yaşlardan itibaren başlayabilmektedir. Çocuklarda bacak ağrısının ekseriyetle âni bir hareket yapmalarından, bir yere çarpmalarından veya düşmelerinden kaynaklandığı zannedilir. Ancak bu ağrı başka bir problemin de habercisi olabilir.

Çocuklarda Bacak Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Büyüme Ağrısı

3-12 yaş grubundaki çocuklar genelde akşam saatlerinde veya geceleyin bacaklarında ağrı-sızı hissettiğinden yakınır. Altında farklı bir rahatsızlık yoksa bu, çocukların büyümekte olduğunu gösterir. Büyüme ağrıları çoğu zaman gece vakti ortaya çıkar. Bu tarz ağrılar derinden hissedilir, kramp şeklindedir. Ağrı bacağın ön kısmında, baldırlarda ve bacakların iç tarafında daha yoğundur. Bazen tek bacakta görülse de sıklıkla iki bacakta meydana gelir. Kalçada, bel bölgesinde ve gövdenin üst bölümünde de oluşur fakat bu nadirdir. Akşam olunca kendini gösteren bu ağrılar gece boyu sürebilir. Hatta çocuğun uykusunu bölecek derecede şiddetli olabilir. Sabahleyin geçer ve akşam olana kadar rahatsız etmez.

Lösemi (Kan Kanseri)

Çocuklarda bacak ağrısının nedeni kanser de olabilir.Lösemi hastası olanların %25’i kol ya da bacak ağrısıyla karşılaşmaktadır. Bu şikâyet romatizmal hastalık veya büyüme ağrısı ile karıştırıldığı için geç tespit edilebilir. Çocuklarda bacak ağrısının sebepleri artrit, dolaşım sistemi rahatsızlıkları, kemik tümörleri, romatizmal eklem hastalıkları da olabilir. Çocuk devamlı bacak ağrısından muzdaripse büyüme ağrısı şeklinde yorumlayıp doktora götürmeyi ihmal etmemelidir.

Romatizma

Romatizma hastalığı da çocukta bacak ağrısı yapabilir.Romatizmanın hep ihtiyarlıkta ortaya çıktığı düşünülür. Halbuki bu hastalık çocuklukta da gözlemlenebilir. Küçük yaşta romatizma olması da mümkündür. Tedavide ilaçlardan ve egzersizlerden faydalanılır.

Kas Ağrısı

Çocuklarda sık sık bacak ağrısı görülmesi çocuğun çok hareket etmesi veya spor yapmasından da kaynaklanabilir. Örneğin çocuk sürekli zıplıyor veya koşuyorsa kaslar yorulur ve bacakları ağrır. Bu tür ağrılar birkaç saat veya 7 güne kadar sürebilir. Kas ağrısı, bir gün önce meydana gelen unutulmuş bir yaralanmadan da kaynaklanabilir.

Kas Krampları

Kısa süreli ağrılar (1 ila 15 dakika) genellikle kas spazmlarından (kramplar) kaynaklanır. Ayak veya baldır kaslarında spor veya hareket sırasında kramp görülebilir. Ayak veya bacak krampları da çocuğunuzu uykudan uyandırabilecek şiddette ağrıya yol açabilir.

Düşük Kalsiyum Seviyesi

Düşük kalsiyum ve D vitamini seviyeleri de çocuklarda eklem, bacak ve kemik ağrılarına neden olabilir. Ağrı çoğunlukla bacaklarda ve kaburgalarda görülür.

Enfeksiyon

Enfeksiyonların da çocuklarda bacak ağrısına neden olduğu bilinmektedir. Apse ve selülit (cilt ve çevresindeki dokularda enfeksiyon) ağrıya neden olabilir . Osteomiyelit (kemik enfeksiyonu) nadir görülen ve daha ciddi bir durumdur.

Çocuklarda Bacak Ağrısının Diğer Nedenleri

  1. Bursit (bir eklemi yastıklayan bursa kesesinin iltihabı)
  2. Juvenil ankilozan spondilit (omurganın omurları arasındaki eklem iltihabı)
  3. Juvenil romatoid artrit (eklem iltihabı ile karakterize kronik otoimmün hastalık)
  4. Legg-Calve-Perthes hastalığı (uyluk kemiğine kan akışında aksama)
  5. Psoriatik artrit ( ciltte sedef hastalığı ile ilişkili artrit )
  6. Selülit (deri ve deri altı doku enfeksiyonu)
  7. Osteomiyelit (kemik enfeksiyonu)
  8. Septik artrit (bulaşıcı artrit)
  9. Shin atelleri (kaval kemiği boyunca aşırı kuvvet veya stresten kaynaklanan ağrı)
  10. Burkulma
  11. Bacak kemiğinde kırık
  12. Sistemik lupus eritematozus (Bu hastalıkta bağışıklık sistemi kendi dokularını ve hücrelerini düşman gibi algılayıp onları tahrip eder.)

Çocuklarda Bacak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir ve Nasıl Geçer?

Ortopedi uzmanına muayene olunmalıdır. Çocuklarda bacak ağrısı tedavisi için nedenini belirlemek gerekir. Bu ise fiziksel muayene ve röntgen ile anlaşılır. Tedavide ağrı kesici ilaç reçete edilir. Alçı kullanması veya fizik tedaviye gitmesi de gerekebilir. Kimi zaman da cerrahi operasyona ihtiyaç duyulur.

  1. Masaj. Ağrının geçmesine yardımcı olmak için ağrıyan yeri ovun.
  2. Ağrı kesici ilaç. Ağrı 30 dakikadan fazla sürerse ağrı kesici ilaç verin
  3. Ağrıyan yere sıcak su torbası tutmak yahut temiz bir atleti ütüleyip ağrıyan yere sarmak da ağrıyı kesebilir.
  4. Soğuk kompres: Buzluktan buz küplerini çıkarın temiz bir beze sarın ve bacakta ağrıyan yere bunu tutun.