Çocuklarda bilişsel öğrenmeyi desteleyen günlük aktiviteler ve oyunlar bulunuyor. Bu oyunlar çocukların eğlenmesini sağlarken, büyük ölçüde bilişsel gelişimini sağlıyor. Günlük yaşamın içerisine yerleştireceğiniz bu oyunlar sayesinde hem çocuğunuzla güzel zaman geçirebilir hem de onun bilişsel gelişimini en üst düzeyde destekleyebilirsiniz.
Çocuklar günlük yaşamda bütün bilgilerini oyunlarla öğrenirler. Onlarla geçireceğiniz zaman dahilinde onların bilişsel gelişimini destekleyen oyunlarla daha aktif bir gün geçirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey bu oyunları zaten her gün oynadığı oyunların içerisine uyumlamak olacak.
Kart oyunları: Mantıksal düşünmeyi sağlayan kart oyunları sayesinde çocuğunuzla eğlenceli zaman geçirebilir. Ayrıca ona mantıksal düşünme becerisi kazandırabilirsiniz. Bunun için herhangi bir kart oyunlarını tercih edebilirsiniz. Bu kart oyunlarının içeriğini çocuklarınızın ilgi alanına göre kendiniz seçebilirsiniz. Sadece kart oyunlarında UNO gibi daha basit oyunlar tercih etmenizi öneriyoruz.
Yapboz: Yapboz büyük ölçüde çocuklara problem çözme yeteneği kazandırır. Aynı zamanda farklı bakış açıları da kazandıran yapboz sayesinde çocukların bilişsel gelişimi bir hayli desteklenir. Her yaşa göre uygun parça sayıları bulunuyor. Çocuğunuzun yapabildiği ölçüde parça sayısı arttırabilirsiniz. Eğer çok iyi yapabiliyorsa yaşını beklemenize gerek yoktur.
Lego yapma: El göz koordinasyonu sağlayan legolar her yaşa uygun olan oyuncaklardan biri. Bu yüzden çocuklara mutlaka alınması gereken oyuncaklardan. Siz de çocuğunuzun yaşına göre uygun legolardan tercih edebilirsiniz. Bunun için bebeklere daha büyük legolardan tercih edebilir daha büyük yaşlar için ise daha küçük parçalı legolar alabilirsiniz. Hepsinde de tasarım yeteneği gelişecek ve büyük ölçüde kreatif düşünecek.
Oyun hamuru: El becerisi geliştirmek için oyun hamuru çok iyi bir oyun aracıdır. Özellikle ince motor becerisini geliştirmek için mutlaka çocuğunuza oyun hamuru almalısınız. Bunun için içeriğinde temiz malzemeler bulunan oyun hamuru tercih etmelisiniz. Böylece çocuğunuzun sağlığı da tehlikeye girmemiş olur.
Minderden kaleler: Günlük olarak evde tercih edilen oyunlardan biri de minderden kaleler yapmak oluyor. Çocuklarda denge ve sıralama becerisi kazandıran oyunlardan biri de minderden kale yapmak oluyor. Hem eğlenceli oyunlardan olan minderler hem de büyük ölçüde beceri kazandırıyor. Özellikle planlama için gerekli olan oyun araçlarından biri minderler. Bu yüzden evinizde oyun oynarken bunu mutlaka değerlendirin.
Meyve Kesme: Çocuklara güvenle meyve kesebilecekleri bir malzeme alın ve bilateral koordinasyon geliştiren bu aktiviteyi mutlaka yapın. Hem kendi işini görme sorumluluk duygusunu kazanacak hem de bilateral koordinasyonu gelişecek.
Kum ve su: Çocuklarda duyusal gelişimi destekleyen oyunlardan biri de kum ve su oluyor. Çocuklar özellikle yaz aylarında sahilde bu oyun sayesinde büyük ölçüde duyusal gelişimini destekleyen oyun oynuyorlar.
Sek sek: Bizim de çocukluğumuzda büyük ölçüde oynadığımız sek sek oyunu kaba motor ve denge gelişimini büyük ölçüde destekliyor. Bu yüzden evinizde iplerden çocuğunuza güzel bir sek sek oyunu kurabilirsiniz. Bu sayede hem maliyetsiz hem de çabasız şekilde çocuğunuz sek sek oyunu ile kaba motorunu geliştirebilir.
Hamak: Vestibüler sistemi geliştiren vücut farkındalığını büyük ölçüde destekleyen oyunlardan biri hamaktır. Hamak sayesinde çocuklar daha fazla vücut farkındalığı gelişimi sağlar ve büyük ölçüde gelişime katısı olur. Bu yüzden hamakta dengede durmaya çalışırken hafızasını da kullanabileceği oyunlar oynamalısınız.
Dans etme: Çocuklarda eğlenerek kaba motor ve işlemleme hızı gibi yetenekleri de geliştiren dans etmek mutlaka günlük aktiviteler arasında bulunmalı. Her gün düzenli olarak çocuklarınıza dans ederek hem stresli günün yorgunluğunu atın hem de onun kaba motor gelişimini destekleyin.
Parmak kuklalar: Kuklalar çocukların dil ve konuşma becerilerini geliştiren en önemli araçlardan biri. Bu yüzden mutlaka her gün aşırı kuklalar ile çocukların günlük yaşamdaki hayal dünyasını öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda kuklalar sayesinde çocuğunuzun günlük yaşantısındaki sevinçlerini ve üzüntülerini de anlayabilirsiniz. Bu kukaların yerine geçmesini ve konuşmasını isteyin.